Gelecekteki genç limancı meslektaşlarıma açık mektup

Bu mektubu; isteyerek veya hasbelkader limancılık sektörü ile yolları kesişen geleceğin limancılarına ithafen kaleme alıyorum.

 

Değerli Genç Meslektaşlarım,

 

Eğitim hayatına başladınız ya da eğitiminizi tamamladınız. Bir kurumda staj yapıyorsunuz veya liman sektöründe çalışmaya başlayan şanslı kişisiniz. Her durumda öncelikle sizlere başarılar diliyorum.

 

Liman bünyesinde hangi görevi üstlendiğinize/üstleneceğinize bakmaksızın, bir liman çalışanı olarak sizleri naçizane bilgilendirmek istiyorum.

 

Şöyle ki;

Eğitim hayatınızı verimli kullanmalısınız. Meslek seçiminin yapıldığı ilk adım olan üniversite eğitiminizde not kaygısı olmaksızın hocalarınızdan edineceğiniz tüm bilgileri aldığınızdan ve bu bilgilere hakim olduğunuzdan emin olun. Ders kitaplarına bağlı kalmaksızın farklı yazarlara ait bilgilere, farklı dillerde yayımlanmış kaynak kitaplara internet araştırmalarına da başvurunuz. Tek bir bilgiye sahip olmayın. Her zaman araştırın, sorgulayın, eleştirin ve yorumlayın. Soru sormaktan, cevap aramaktan asla imtina etmeyin ( Alan ile ilgili). İş yaşantısına atıldığınız zaman; bu soru sorma, bilgi edinme cüretiniz ve kabiliyetiniz kendinizi geliştirmenizde büyük katkı sağlayacaktır.

 

Staj döneminizi önemsemelisiniz. Öğrenim hayatınızda kitabi bilgilerden öğrendiğiniz, duyduğunuz, araştırdığınız bilgileri fiziki olarak pekiştirebileceğiniz, karşılığını bulabileceğiniz yer staj yaptığınız limanlardır veya kurumlardır. Hocalarınızın derslerde sizlere en iyi şekilde aktardığı bilgilerdeki liman, vinç, gemi, konteyner, yük, iş akışı, organizasyon yapısı gibi kavramlar ve daha fazla bilgileri limanlarda bulunduğunuz süre zarfında birebir tecrübe etme imkanı da elde etmiş olursunuz. Staj döneminde bulunduğunuz kurumdaki gördüklerinizle bilgileriniz bu şekilde pekişmiş olur. Bir geminin sadece suda yüzen araçtan ibaret olmadığı kendi özelinde farklı süreçlere sahip olduğunu, bir vincin kabiliyetinin neler olduğunu, konteynerin aslında tek bir tip kutudan ibaret olmadığını, limanlardaki hareketliliğin neler olduğunu öğrenmiş olursunuz. Staj bu açıdan sizler için işe adaptasyon anlamında avantaj sağlamaktadır.

 

İşinizi ve çalıştığınız kurumu benimsemelisiniz. İş hayatınıza ilk adım atmanın gururunu yaşadığınız gibi işinizle ve çalıştığın kurumla da gurur duymalısınız. O iş yeri ile organik bir bağınız olmalıdır. Çalıştığınız işletme hangi ölçekte olursa olsun o kurumun bir parçası olduğunuzu ve işletmenin sizi işe alma nedeninin kuruma faydalı birey olduğunuza inanmalarıdır. Bunu unutmayınız. İşletmeler çalışanına her anlamda yatırım yaparlar ve personelleri ile uzun vadede çalışmayı isterler.

 

Görevinizde iyi olmalısınız. Eğitim hayatınız süresince edindiğiniz bilgiler ve devamında işyerindeki görev boyunca öğrenimlerinizi, eğitimlerinizi ve sertifikalarınızı her zaman üst seviyelere çıkartmalısınız. Çalışmaya başladığınız ilk zamanlar iş ile alakalı öğrenmeye, soru sormaya ve araştırmaya açık olmanız gereken zamanlardır. Departmanınız ve pozisyonunuz dışındaki işleyiş hakkında gözlemleriniz ve bilgileriniz muhakkak olmalıdır. “Bilmiyorum” dememek için öğrenmelisiniz. Limanlar rutin işlerin gerçekleştiği yerler değildirler. Sürekli değişkenlik gösteren canlı kurumlardır. Sadece görevini iyi yapmak ama diğer işlerden bihaber olmak, diğer birimlerin işlerini kolaylaştırmamak sizi ileriye taşımayacaktır.

 

Vereceğiniz kararlardan emin olmalısınız. Limanlarda karar verici merciyseniz, pozisyonunuz gereği vermeniz gereken kararları iki kez hatta üç kez gözden geçirin, iş arkadaşlarınızla ve üstlerinize danışın. Bu sayede harekete geçmeden önce o konu özelinde vereceğiniz kararın doğruluğunu ve kararınızda varsa yanlışları görme imkanınız olur. Hata yapmamak için uğraşmanız veya sürekli insanlara bağımlı kalarak kararlar vermeniz size fayda sağlamayacaktır. Bu ayırımı iyi yapmalısınız. Hata yapmaktan çekinmeyin ama hata yapmayı da alışkanlık haline getirmeyin.

 

Saygılı, şeffaf ve anlayışlı olmalısınız. Sizler liman çalışanları dışında çok fazla harici insan ve kurumlarla muhatap olacaksınız. Paydaşlar, gemi personelleri, nakliyeciler, müşteriler, hatlar, acenteler, dışarıdan hizmet verenler, resmi kurum ve kuruluşlar gibi çok sayıda etkenler limancılığın bir gerçeğidir. Göreviniz her ne olursa olsun bahsi geçen kişilerle diyaloglar kuracağınızdan dolayı kurumunuzu en  iyi şekilde temsil etmeniz gerekmektedir. Bir gemi personeline davranışınız ile resmi kurumlara karşı davranışınız benzerlik göstermelidir. Kendinizi ifade edebilmeli, konuya hakim olmalı ve saygılı olmalısınız. Bu davranışlarınızı astlarınıza ve üstlerinize karşı da sergilemelisiniz. Limanlarda çalıştığınız sürece bireysel kimlik değil kurumsal kimlik taşımış olduğunuzu hatırlayın.

 

Unutmayın! Limancılık zor bir meslektir. Limanlar çoğunlukla operasyonel işlemlerin yapıldığı kurumlardır. Liman sahasında çalışmanın fiziki zorlukları, bedenen zorlukları ve yapısal zorlukları olduğunu belirtmek isterim. Meslek olarak kolay bir sektör olduğunu kimse iddia edemez. 7/24 faal olarak çalışan limanlar hava koşulları, bedenen yapılan işler, makinelerin kullanımı, operasyonel sorunlar gibi olumsuzluklar sizleri zorlayacağını hatırınızdan çıkartmayın. Ofis çalışanı olsanız bile yukarıda bahsettiğim olumsuzluklar haricinde ofis ortamına has zorlayıcı faktörlerinde var olduğu bir gerçektir. Bu zor şartların ve durumlar sadece limanlara özgü olmadığı, farklı sektörlerde zorlukların var olduğu bilinmektedir.

 

Kariyer planınızı yapmalısınız. Limanlarda çalışan kalifiye personeller;  kurum içerisinde, sektörde ve lojistik sektörü genelinde kariyer yapma şansı yüksek kişilerdir. Önceliğiniz her zaman çalıştığınız kurum içerisindeki üst pozisyonlar olmalıdır. Bir gerçek var ki, kariyer planlarınızı zamana yaymak ve sabırlı davranmak sizin menfaatinize olacaktır. Hangi iş kolu olursa olsun kariyer anlamında yükselmenin kolay olacağı düşünülmemelidir. Limanlarda çalışın veya çalışmayın işin özü; İŞİNİZİ SEVMEK ve DEVAMLIĞINI SAĞLAMAKTIR.

 

Ülkemize faydalı ve işinde başarılı bireyler olmanız temennisi ile…

Saygılarımla.