İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği yeni yönetimini seçti İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği yeni yönetimini seçti

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından 2002 yılından bu yana düzenlenen Türkiye için Lojistik Stratejileri Konferansı’nın bu seneki teması “Pandeminin Lojistik Yönetimine Etkisi: Günümüz ve Gelecek” oldu.

 

Türkiye İçin Lojistik Stratejileri Konferansı 14 Mayıs 2020 Perşembe günü saat 16:30’da COVID-19 Pandemisi nedeniyle ilk defa çevrimiçi olarak düzenlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Çakabey Sanal Konferans Platformunda çevrimiçi olarak gerçekleştirilen konferansta özel sektörün farklı dallardan gelen birbirinden kıymetli konuşmacılar Pandeminin lojistik yönetimine olan etkileri hakkındaki görüşlerini paylaşarak içinde bulunduğumuz süreç ve gelecekte bu gibi yaşanabilecek olaylarda lojistik sektörü ve paydaşlarını nelerin beklediği konusunda aydınlattılar. Konferansın moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna üstlendi.

Konferansın açılış konuşmalarını ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk yaptı. Bernard Arkas “Pandemi döneminin Denizciliğe Stratejik ve Operasyonel etkileri” konulu konuşmasında denizcilikte konteyner taşımacılığı özelinde pandemi sürecinin şirketleri için sancısız geçtiğini, tedarik zincirinin aksamadığını ifade etti. Dijitalleşmeye ve teknolojiye uzun zamandır yatırım yaptıklarına değinen Bernard Arkas pandemi öncesi herşeyi bulut sistemine taşıdıklarını ifade etti. Tüketim ürünlerine dayalı olan konteyner taşımacılığının bu ürünlerin talep ve ticaretindeki daralmaya bağlı olarak toparlanmasının zaman alacağını, artık hesap yapma zamanı geldiğine değindi. Türk bayraklı gemilerin kendileri için öncelikli olduğunu belirten Arkas son yıllarda dijitalleşme ve dijital güvenlik konularına önem verdiklerine değindi. Denizcilik şirketlerinin eskiden daha çok yük ve daha çok gemi ile dikey olarak büyüdüğünü ama son birkaç yıldır yatay gelişmenin yani konteyner zincirinde sadece deniz değil, liman, kara, depo bütün zincirinin tek çatı altında toplanması gerektiğinin öneminin anlaşıldığına dikkat çekti. “Çünkü bütün zinciri kontrol ederseniz gerçek verimliliği yakalayabiliyorsunuz diyen Arkas, biz Arkas olarak bu konuda şanslıyız. Biz ilk önce acentelikten başladık. Kara alt yapımızı kurduk sonra kara altyapısını birleştirmek için gemi aldık. Zincirin halkalarını birleştirdik.” diye ekledi. Öğrencilere sektör de çalışma için analitik düşünme becerisini ile yabancı dil bilgisi ve becerisinin önemine değinerek tavsiyelerde bulundu.

Yusuf Öztürk ise pandemi sebebiyle Çin’in son 30 yıldır hiç karşılaşmadığı düzeyde ekonomik sonuçlarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Pandemiden toparlanma süresine bağlı olarak Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya ekonomisinin 13-32 arasında küçüleceğinin öngörüldüğüne değindi. ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarına eşlik eden zayıf talep söz konusuyken pandemi nedeniyle sırayla Çin, Avrupa ve ABD’de üretimler durduruldu. Bu sebeple belli hatlarda gemilerde doluluk oranlarının 10-30 arasında olduğunu ifade eden Öztürk, kruvaziyer sektöründeki değer kaybının 60-70’lere vardığını söyledi.

Konferansın sektör oturumunda ise Deugro Kanada Proje Başkanı Barış Sever, DHL AE Sahra-altı Afrika Okyanus Taşımacılığı & Gümrük İşlemleri Bölge Müdürü Gökçe Yardibi ve BOSCH İthalat-İhracat & Malzeme Planlama Uzmanı Anıl Ozan Çakmak pandeminin lojistik yönetimine etkilerini değerlendirdi ve dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı. Barış Sever Çin, ABD, Rusya gibi ülkeler arasındaki çekişmelerin küreselleşme trendini tersine çevirdiğini ifade etti. Son gelinen noktada, Çin’in üretimini ve ticaret hacmini sürdürebilme noktasında şüphelerinden bahseden Sever, ABD’de pandemi sebebiyle sisteme enjekte edilen para arzının yapay bir etki yaratacağını ve gerçek anlamda toparlanmanın yıllar alacağını ifade etti. Alışveriş merkezleri, hava yolları, turizm ve eğitim sektörlerinin pandemiden toparlanma sürecinin özellikle uzun olacağına değindi. Gökçe Yardibi, Ortadoğu Bölgesi’nde yapı itibariyle savaş, epidemi gibi risklere karşı hazırlıkları olmalarına karşın pandemiye hazırlıksız bir şekilde yakalandıklarını belirtti. Hem taşıyıcıların, hem müşterilerin hem de lojistik şirketlerinin mağduriyet yaşadığını söyleyen Yardibi, bu süreçte Avrupa Birliği’nde kendi aralarındaki sorunlar sebebiyle konteyner sıkıntısı yaşanmasına şahit olduklarını belirtti. Büyük ölçekli gemi işletmelerinin yeni gemi inşasını durdurma noktasında olduğunu ve küçük şirketlerin birleşerek yeni ortaklıklarla sektörü daha rekabetçi hale getireceğini söyledi. Anıl Ozan Çakmak, önce Çin’deki sonra da Avrupa’daki tedarikçilerden üretimi kesintiye uğratmamak için teslimatları öne çektiklerini ve stok artırdıklarını belirtti.

Editör: Haber Merkezi