Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) 2021 yılında aldığı kararla 18 Mayıs ‘Uluslararası Denizci Kadınlar Günü’ olarak kutlanıyor.

Türk denizcilik sektörünün tek kadın kuruluşu olan WISTA (Deniz Ticareti ile İştigal Eden Kadınlar Derneği) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Atasoy, Uluslararası Denizci Kadınlar Günü’ne ilişkin olarak 7DENİZ’e açıklamalarda bulundu.

Uluslararası Denizci Kadınlar Günü'nün kutlanmasının, denizcilik sektöründe kadınların varlığını ve katkılarını kutlama ve onurlandırma adına atılmış etkin bir adım olduğunu vurgulayan Suzan Atasoy “Sektörümüzde karada ve sahada çalışan tüm kadınlar için farkındalığın bir işaretidir. Belki böyle bir farkındalığı beklemek genel anlamda olmaması gereken bir durum olsa da, bu bir fırsattır. Günümüzde cinsiyet eşitliğinden konuşuyor olmak bile aslında ne kadar çok yol almamız gerektiğini, hala bu konudan mustarip olanları bilmek üzücü” dedi.

“Kadınların sektörde daha fazla yer alması için daha fazla destek gerek”

Kadınların denizcilik sektöründe yer almasının, hatta tüm iş kollarında olmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Atasoy, “Bu, sektördeki yetenek havuzunun genişlemesine ve farklı bakış açılarının getirilmesine olanak tanır. Kadınların organize kabiliyeti, bilgi ve birikimleri, yapıcı ve yenilikçi yapısı ile denizcilikte daha fazla temsil edilmesi, gelecekteki nesillere ilham verir ve genç kızlara denizcilik kariyerleri hakkında düşünme ve bu alanda ilerleme yapma cesareti verir” ifadelerini kullandı.

Kadınların denizcilik sektöründe daha fazla yer alması için daha fazla destek ve teşvik gerekli olduğunu belirten Atasoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Cinsiyet eşitliği için politika ve programların oluşturulması, eğitim fırsatlarının artırılması ve cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi gibi adımlar önemlidir evet AMA sektörün tüm birimleri, çalışanlarının hakkaniyetle işini doğru yapan, konusunda yetkin, emekle ve özverili ile çalışan ve bunun karşılığını veren kurum ve kuruluşların çoğalması önemlidir. Kadınların sadece sektörümüzde değil tüm alanlarda istediği çalışan insan olarak hak ettiği değerin verilmesidir.”

“Denizcilik sektöründe kadınların rolünü artırmaya çalışıyoruz”

WISTA Türkiye olarak çalışmalarını da aktaran Atasoy şöyle konuştu:
“1974’de Londra’da, 2009’da Türkiye’de kurulan WISTA, 55 ülke ve 4500 üyesi ile devasa bir çatı dernek. Temelinde denizcilik sektöründe yer alan kadınları bir araya getirerek ağ oluşturmayı, bilgi paylaşımını teşvik etmeyi, kadınların organize olabilme ve iletişim gücü ile uluslararası iş birliğini artırmayı ve kariyer gelişimlerini desteklemeyi amaçlar.

WISTA Türkiye olarak tüm üyelerimizle gönüllülük esası ile çeşitli etkinlikler, seminerler, paneller ve eğitim programları düzenleyerek denizcilik sektöründe kadınların rolünü ve etkisini artırmaya çalışırken, en önemlisi gelecekte sahada ve karada yer alacak genç kız öğrencilerimize, sektöre atılmayı düşünen ve küçük bir yüreklendirmeye ihtiyacı olan kadınlarımıza ilham olmak. Tüm etkinliklerimizde buna yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu etkinlikler, kadınların liderlik pozisyonlarına yükselmesini teşvik eder, sektördeki fırsatları vurgular ve kadınların denizcilik alanındaki bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını, gençlerimizi aramıza alarak onlara mesleki fayda ve olanaklar sağlar.

WISTA Türkiye, genç kadınların denizcilik kariyerlerine ilgi duymalarını teşvik etmek için eğitim ve mentorluk programları da düzenler. Bu şekilde, gelecek nesillerin denizcilik sektörüne daha fazla katılımını sağlamak ve sektördeki cinsiyet eşitliğini desteklemek için önemli bir rol oynar.

WISTA Türkiye'nin başarılı çalışmaları, denizcilik sektöründe kadınların varlığını ve etkisini artırmak için değerli bir katkı sağlar. Bu tür inisiyatifler, sektörde çeşitliliği ve kapsayıcılığı artırarak daha güçlü ve sürdürülebilir bir denizcilik endüstrisinin oluşturulmasına yardımcı olur.”

Cinsiyet eşitliğini vurgusu: Çalışmaların hayata geçirilmesindeki hantallık aşılamıyor

Türk denizcilik sektörünün tek kadın kuruluşu olan WISTA’nın Başkanı olan Suzan Atasoy, cinsiyet eşitliği konusunun pek çok uluslararası platformda da ele alındığını belirtti. Birçok seminer, etkinlik ve çalışma yapıldığını kaydeden Atasoy, “Ama ne yazık ki bence çoğu yüzeysel kalıyor. Hayata geçirilmesindeki hantallık aşılamıyor” diye konuştu.

“Fırsat eşitliği diyoruz. Denizcilik şirketleri ve kuruluşları, özellikle erkek yöneticilerin olduğu kurumlar, kadınların eşit fırsatlara erişimini sağlamak için politika ve uygulamaları gözden geçirmeli ve gerekli düzenlemeleri yapmalıdır” diyen Atasoy önerilerini şöyle sıraladı:

“İstihdam, terfi ve liderlik pozisyonlarına erişimde adil bir süreç sağlanmalıdır. Bunun için kendi kadrolarından destek istemeli ve yeniliklere karşı cesur olmalılar.

GF, TIME’ın ‘Dünyanın En Sürdürülebilir Şirketleri’ arasında GF, TIME’ın ‘Dünyanın En Sürdürülebilir Şirketleri’ arasında

Gençlerimizin, özellikle sahada görev almak isteyen genç kızlarımızın denizcilik alanında eğitim almaları ve kariyerlerini geliştirmeleri için desteklenmesi önemlidir. Bunun için WISTA Türkiye olarak, ufacık bir desteğimizin olacağını umarak 15 yıldır denizcilik fakültelerinde okuyan kız öğrencilere burs veriyoruz. Eğitim bursları, mentorluk programları ve staj imkânları gibi kaynaklar sunularak gençlerimizin yeteneklerini ve bilgi düzeylerini artırıcı fırsatlar sağlanmalıdır.

“Yapabileceklerimizi göstererek sektörde yer almalıyız”

Okullarımıza çok önemli görev düşüyor. Denizcilik eğitim kurumları, bölümleri, cinsiyet eşitliği ve cinsiyet duyarlılığı konularını içeren özel eğitim programları geliştirmeli ve bu konuları müfredatlara entegre etmelidir. Aynı sıraları paylaşan erkek-kız öğrencilerin, ileride aynı gemide, aynı tersanede beraberce çalışacak bu gençlerin birbirlerini, herhangi bir ayrım gözetmemesi okul sıralarından başlar.

Şirketler, iş yerinde tüm çalışanlar için olduğu gibi yasal haklarının yanı sıra, çocuk bakımı, esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma gibi destek sistemleri sağlayarak kadın çalışanların iş ve aile hayatlarını dengelemelerine yardımcı olmalıdır. Bu, kadınların kariyerlerini sürdürmelerini ve ilerlemelerini, beraberinde çalışma verimi getirir. Eminim pek çok çalışma daha sayabiliriz. Ama en önemlisi biziz. Biz kadınların işimize özen göstererek, emekle çalışarak, doğru ve yetkin olarak sektörde dik durarak, hakkaniyetle karşılığını bekleyerek, birbirimizi destekleyerek ve önemseyerek, önyargıları lafla kırmayı beklemek yerine, yapabileceklerimizi göstererek sektörde yer almamız önemlidir diye düşünüyorum.”

“Sektörde kadınların varlığı artmaya başladı”

Türkiye'de denizcilik sektöründe kadınların yerini bulması konusunda bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirten Atasoy, “Hala daha yapılması gereken çok şey var. Denizcilik sektörü geleneksel olarak erkek egemen bir alandır ve bu nedenle kadınların iş gücüne katılımı ve ilerlemesi bazı zorluklarla karşılaşabilir” dedi.

Son yıllarda Türkiye'de denizcilik sektöründe kadınların varlığının artmaya başladığını da sözlerine ekleyen WISTA Türkiye başkanı, görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: “Bu artış, kadınların denizcilik alanında daha fazla fırsat elde etmeye başlamasıyla birlikte, sektörde cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık konularına daha fazla odaklanılmasının bir sonucudur. WISTA Türkiye gibi organizasyonlar, kadınların denizcilik sektöründeki varlığını güçlendirmek ve desteklemek için önemli bir rol oynamakta. WISTA Türkiye ve benzeri kuruluşlar, STK’lar, kadınların ağ oluşturmasını, bilgi paylaşımını teşvik etmesini ve kariyer gelişimlerini desteklemesini sağladığı gibi, yeni nesilleri de cesaretlendirmektedir.”

“Kadınlara sahada, denizde yeterince şans verilmiyor”

Türkiye’de denizcilik sektöründe karada ve ofiste çalışan, yönetici kadrosunda olan kadınların sayısının çok yüksek olduğuna dikkati çeken Atasoy, “Ancak kadınlarımıza sahada, denizde aynı şans yeterince verilmemekte. Denizcilik fakültelerinde okuyan pek çok kız öğrencinin gemide staj yapma sansının verilmemesi, okullarını bitirebilseler bile iş başvurularında erkek öğrencilere öncelik verilmesi, okul ve mesleki başarılarından önce kadın başvuran- erkek başvuran olarak CV’lerinin ayrılarak değerlendirilmeleri, aşılması en büyük sorunların ilk sırasında yer almakta. Umudum gençlerimizin hiç umutsuzluğa kapılmadan, ısrarla denemeye devam etmeleri ve bizlerin de onların yanında olarak, destek olmamız” dedi.

“Türkiye’miz coğrafyası gereği dünyanın gözbebeği. Denizlerimiz ise sınırsız” diyen WISTA Türkiye Başkanı, “Denize, denizciliğe gönül vermiş, artık meslek olarak değil hayatını bunun üzerine kurmuş gençlerimize, kadınlarımıza hak ettikleri eşit imkân ve fırsatın verilmesi denizcilik sektörümüz için çok kıymetli ilk adımdır. WISTA Türkiye olarak denizde, karada her nerede varsa deniz sevdalısı kadınlarımızın Dünya Denizci Kadınlar Günü’nü kutlarım. Allah selamet versin” ifadelerini kullandı.

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi