İMEAK DTO Aliağa Şubesi Başkanı Adem Şimşek, “Sanayi gelişimi ve yatırımların devam ettiği bir coğrafya içerisinde 2018 yılından beri görev almaktayız. Bölgemizin daha büyük potansiyellere açık olduğunu bilerek bizde tüm imkanlarımız ve ilişki gücümüzle denizciliğin daha da büyüyerek yeni yatırımlar, yeni istihdam alanları ve ekonomiye birebir katkı veren sektör olmasını hep birlikte sağlayacağız. 2024 yılının ikinci yarısında çok daha olumlu ekonomik verilerle dünya ve ülke ticaretimizin gelişimini denizciliğimizin yükselişine birlikte göreceğiz” diyor ve ekliyor: Bölgenin büyümesine sürekli katkı sağlayacağız. 

Aliağa DTO Şubesi Başkanı Adem Şimşek ile bir araya geldiğimiz sohbetimize, şubeye bağlı limanların performansını konuşarak başladık. Aliağa Şube’ye bağlı limanların elleçleme rakamlarının son 5 yıldaki artış eğrisini devam ettirerek, Kocaeli Bölgesini geride bırakıp Türkiye’de ilk sıraya yükseldiğini söyleyen Şimşek, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın 2023 yılı verilerine göre Aliağa Liman başkanlığı bölgesinde bulunan liman işletmelerimiz Türkiye’de elleçlenen yükün yaklaşık %15,61’sına denk gelen 81.355.615 net ton işlem yapmışlardır. Bu tonajın 32.169.319 kısmı yükleme, 49.186.296 bölümü ise boşaltma olarak kayıtlara geçmiştir. Aliağa Bölge Liman Başkanlığımıza bağlı liman işletme adedi Kocaeli bölgesinin yarısından daha az olmasına rağmen elleçlemede bu seviyeye ulaşmamız, sayısal olarak ifade ettiğim bu tonajı değerli kılan en önemli veri konumundadır. 2023 yılında Aliağa Bölge Liman Başkanlığı bazında gelen gemi adedimiz 6329 olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılı ile karşılaştırdığımızda %4,1 pozitif değişim dikkat çekmektedir. Toplam gemi adedinin 1629 adedi Türk bayraklı, 4700 adedi ise yabancı bayraklı gemi olarak gözükmektedir.

Türkiye’de toplam taşınan yükün kargo tiplerine göre ayrımına bakıldığında ise kuru dökme, genel kargo, sıvı dökme ve araç sekmelerinin az düşüşler olurken, konteynerle taşınan yüklerin kümülatif tonajı 2022 yılına göre %2,47 artarak 133.467.400 tona yükselmiştir. Bu genel artış son 5 yılda sürekli olarak artan TEU rakamlarımıza direk yansımıştır. 3 adet konteyner terminalimizin elleçledikleri TEU adedini %6,16 arttırarak 1.585.819 adete getirmişlerdir. Yeni yapılan yatırımların ve ekstra gelecek konteyner servislerin etkisiyle Aliağa gelecek yıllarda adetlerini arttırarak Türkiye sıralamasında en yukarıya doğru gidecektir.Aliağa (3)

Pandemi etkilerinden kendini kurtararak 2011-2015 arasında ulaşılan gemi adetlerine, turist sayılara gelmesini ve geçmesini beklediğimiz kruvaziyer gemi trafiğinde ise bölgemizdeki Dikili limanı küçükte olsa bir pay almıştır. 2023 yılında Dikili limanımıza 25 adet kruvaziyer gemi ve 6530 yolcu hareketi olmuştur.

Ulaştırma ve Altyapılar Bakanlığımızın bölgemizle ilgili açıkladığı tüm olumlu verilere Ticaret Bakanlığımızın gümrük verileri de eklenmiştir. Aliağa Gümrük Müdürlüğü bünyesinde 2023 yılında 21 milyar 829 milyon 758 bin dolar ihracat gerçekleşirken, 14 milyar 270 milyon 420 bin dolar ithalat gerçekleşmiştir. Aliağa Gümrük Müdürlüğümüz, Gümrük müdürlükleri bazında en çok ihracat gerçekleşen ikinci Gümrük Müdürlüğü olmuştur. Aliağa Gümrük Müdürlüğü ve tüm liman işletmelerimizden yapılan ithalat ihracat toplamı Türkiye’nin yaklaşık olarak %8 olarak gözükmektedir” dedi.

Dünyanın üçüncü sualtı arkeoparkı Kocaeli’nde olacak Dünyanın üçüncü sualtı arkeoparkı Kocaeli’nde olacak

Şimşek, tüm bu veriler çerçevesinde Aliağa’nın başta Ege Bölgesi olmak üzere tüm Akdeniz ve İç Anadolu havzasının ihracat ve ithalat kapısı haline geldiğini vurgulayarak, 2024’e kapasitelerini büyüterek giren liman işletmelerinin, bölgenin büyümesinde sürekliliği sağlayacaklarını belirtti. 

Müşteri memnuniyeti yükün artmasının ana sebebi

Aliağa DTO Şubesi’nin yükseliş trendinin bölgedeki liman işletmelerinin hepsinin özel sektör yönetiminde olmasıyla paralel olduğunu sözlerine ekleyen Şimşek, “Özel işletmelerimiz, müşteri konumundaki armatörler, ithalatçılar, ihracatçılar ve diğer tüm liman paydaşlarının hizmet memnuniyeti için hem limanlarımızın fiziksel ve ekipmansal hem de insan kaynakları açısından en yetkin, işlevsel hale getirmektedirler. Bu stratejik yönetim şekli limanlardan hizmet alan kişi ve kuruluşların daha karlı ve verimli çalışmasını sağlamıştır. Müşteri memnuniyeti yükün artma sebeplerinden en önemlisidir. Petrokimya tesislerimizden Socar Star rafinerisinin hareketliliği, Tüpraş tesislerindeki elleçlemeler bu başarıda çok etkili olmuştur. Bunun dışında konteyner ve genel kargo limanlarımızdaki büyüme projelerinin de devreye girmesi bu konuma gelmemizde yarar getirmiştir” açıklamasını yaptı.Aliağa (4)

Aliağa’nın gelişimine yönelik hayata geçirilen projeler

Aliağa bölgesinin sıkıntılarına, aynı zamanda da bölgenin gelişimine yönelik yatırımlara da değinen Şimşek, “Aliağa’daki en önemli sorunlarda biri olan liman arka bölgesinin geliştirilmesi ve yerel yönetimin hedeflediği lojistik köy ve Manisa yol bağlantısı ile birlikte yük akışının daha da artacağını düşünüyoruz. Bu projelerde bir köprü görevi yaparak devlet kurumları, yerel yönetimler, özel sektör ve tüm paydaşları buluşturarak en ivedi şekilde ilerleme kaydedilmesini sağlayacağız. Sanayi dışında deniz turizmin gelişimi için uzun zamandır takipte olduğumuz Aliağa-Midilli hattımızın temel taşı konumundaki liman inşaatı bu yaz bitirilecek şekilde ihalesi yapıldı. Çevre ve bina düzenlemeleriyle birlikte sürekliliği ve dinamizmi olan bir yapıya kavuşmuş olacağız. Yaz ortasında Midilli’ye ilk seferimizi yapacağız.

Aliağa’mıza özellikle denizcilikle ilgili bir eğitim kurumunun getirilmesi için uzun zamandır konuşuyorduk. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Denizcilik Fakültesine bağlı uygulama merkezi kurulması için Aliağa Belediyesi ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi arasında protokol imzalandı. İmzalama ve sonrasındaki tüm süreçlerde bu projenin hayata geçmesi için tüm desteğimizi vermekteyiz” ifadelerini kullandı.

Deniz turizminde de etkin rol oynayacağımıza inanıyoruz

Aliağa – Midilli hattı projesiyle birlikte bir sanayi şehri olan Aliağa’nın deniz turizminde de etkin rol oynayacağına inandıklarını belirten Şimşek, “İzmir’e olan İzban bağlantımız ve İzban sonrası yapılacak raylı sistem ile tüm misafirlerimizi güzel bir şekilde Midilli ile buluşturacağız. Arka bölgemizde bulunan özellikle Manisa ile ve diğer ilçelerden yoğun bir talep göreceğine inanıyoruz. Aynı şekilde karşı taraftanda sadece Midilli halkı değil sezonda oraya ziyarete gelen diğer turistleri de bazı paket programlarla Aliağa’ya ve Bergama bölgesine çekerek esnafımıza ve ülkemize döviz girdisi sağlayacağız” dedi. 

Aliağa (1)

230’u denizde ve 100’ü karada olmak üzere 330 yat bağlama kapasitesine sahip ve aynı zamanda sosyal bir yaşam merkezi olarak inşa edilen Yeni Foça’daki yat limanının geçen yıl son aylarında açıldığını belirten Şimşek, Ayvalık Setur Marina’yla birlikte bölgeye hem istihdam hem de turizm açısından yüksek katma değer kazanımı olacağını ifade etti. Yatımlar bir yandan devam ederken Şube olarak bu yatırımları desteklemek amacıyla özellikle Türkiye Yelken Federasyonu ile Türkiye ve Avrupa çapındaki yelken ve sörf yarışlarını Kuzey Ege’ye çekerek bilinirliliklerini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Şimşek, “Sorumluluk alanımızda bulunan Foça, Dikili ve Ayvalık tarihi, doğal ve deniz üstündeki güzellikleri ile cazibe merkezi haline gelmeye devam ediyor. Bu artış bölgemizdeki günlük gezi ve charter tekne adedinin her geçen yıl fazlalaşması olarak sonuç veriyor” yorumunda bulundu. 

Yatırımlarımızın hızlı şekilde hayata geçmesi için çalışıyoruz

Aliağa Şube’nin 2018 yılından bu yana var olduğunu sözlerine ekleyen Şimşek, “Şahsım olarak ikinci dönem başkanlığını yürüttüğüm Aliağa Şubesi sorumluluk alanımızda bulunan Menemen’den Ayvalık’a kadar olan bölgede denizciliğe ve ülkemize katkı sağlayacak her türlü projede yer aldık.

Özellikle transit yakıt ikmaline izin verilerek bu konuda ticaretin başlaması çok önemli bir gelişme oldu. Ayvalık bölgesi için 2 adet barınma yeri projesinin yatırım planına alınması için bakanlıklarımız ve yerel yönetimimizle birlikte çalıştık. Konuyla ilgili tüm paydaşların çalışmaları olumlu sonuç verdi ve yatırım planlamasına alındılar. Bu projelerin son halini bulmasıyla beraber Ayvalık’taki günlük ve diğer teknecilerimizin güvenli bir barınma yerine kavuşacaklar.

Bölgemizde var olan bir adet marinaya ikincisi eklenmiştir. İhale ve yapım süreçleri tamamlanarak ikinci marinamızda işlevsel hale gelmiştir. Bunlara ek olarak Aliağa içinde başka bir marina inşaatı en kısa süre içerisinden başlayacaktır. Güney sahillerinde yoğunlaşan tekne trafiğinin bir kısmını kuzey Ege’ye çekmek için yatırımlar devam edecektir. Bu yeni yatırım süreçlerinde aktif olarak yer alarak yatırımların hızlı bir şekilde hayata geçmesini sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi