“Her şeyi doğru şekilde yapmanın, aksi halde o işe hiç girişmemenin daha iyi olduğuna inanıyorum” diyen biri Trader Yevheniia Karyndzha. Kendisiyle, dünya gemi rotalarının hepsinde şubesi bulunan firması A/S Dan Bunkering’i konuştuk. Yağ bakım ve tedariki alanında hizmet veren Dan Bunkering’in müşteri ilişkilerindeki temeli şu cümleyle özetliyor Karyndzha: “Ufukta, yakıt planlama ve satın almanın yepyeni bir seviyeye ulaştığı görülebiliyor. Şimdi piyasadan yükselen sorular sadece ürünün fiyatıyla ilgili değil, aynı zamanda tedarik edilen ürünün kalitesiyle de ilgili… Ne olursa olsun, dün müşterilerimizle birlikteydik ve 2020'nin getirebileceği yeni zorluklarla en iyi şekilde yüzleşmek için ileriye doğru birlikte ilerliyoruz”

 

Şirketinizin sektördeki konumunu ve sunduğu hizmetleri bize anlatabilir misiniz?

 

Şirketimiz A/S Dan-Bunkering Ltd.1981 yılında kuruldu. Yılların yerel ve küresel tecrübesine aynı zamanda da bilgisine sahibiz. Bu bilgi ve tecrübemizi bireysel yaklaşımlarla harmanlıyor, en güncel hizmet ve araçlarla birleştiriyoruz. Biz, köklü tarihimiz ve her kıtada yer alan şubelerimizle dünya gemi rotalarında yer alan yağ bakım ve tedarikçisiyiz.

 

Şirketimiz, 1987’de Kopenhag'da bir şube açtığında, Middelfart departmanı merkez şubeydi. O zamandan itibaren firmamız; Şangay'da (2004), Kaliningrad'da (2006), Singapur'da (2009), Monako'da (2011), Houston'da (2012), Pekin ve Dubai'de (2013), Valparaiso ve Stamford'da (2015) ve Sidney'de (2018) şubeler açtı.

Her bir müşterimizi eşsiz kabul ederiz. Özel gemilerin teknik gereklilikleri, kredi seçenekleri, gelecek tarihler için yakıtları sabitleme veya yakıt yönetimi sözleşmeleri gibi seçeneklerin içerisinden en iyi olanı müşterilerimizle karşılıklı belirleriz. Firmamız, bütün piyasayı analiz edip riskleri yok ederek her bir müşteriye özel çözümler sunar. Bu sebeple müşterilerimizin, temsilcilerinin ve partnerlerinin tüm riskleri omuzlanan yasal taraflarız. Dünyanın her yerinde birçok uygun çözüm sunuyoruz. Bilgimizi sürekli güncellemekteyiz. Sadece satış yapmadığımız için müşterilerimizle uzun süreli ilişkiler kurarız ve yakıt ve/veya yağlama talebini oluşturduğu andan başarılı bir şekilde tedarik edilip geminin yola koyulduğu ana kadar herhangi bir soru veya talep halinde 24/7/365 hizmet vermeye hazırız.

 

Danimarka'nın dünya yakıt pazarındaki payı ve konumu nedir? Bu konumu firmanıza nasıl yansıtıyorsunuz?

 

Danimarka, tarihsel, coğrafi ve ekonomik olarak son derece güçlü bir deniz ülkesi ve bugünkü işimizde de bu geleneği devam ettiriyoruz. Mal nakliyesi yapan şirketlerden tanker gemisi tesislerine kadar dünyanın en büyük denizcilik şirketleri Danimarka'da yer alıyor. Merkez şubemiz Danimarka'da bulunuyor ve her şeyin başladığı yer de aslında orası. Danimarka dendiğinde akla gelen ilk şey, istikrar, güvenlik ve iyi hizmettir. Bizi seçtiklerinde müşterilerimize sunduğumuz şey de budur. Stratejik pozisyonumuz değişmeyecek. Yaptığımız işte en iyisi olmak için çalışıyoruz. Her müşteri için en iyisini seçen, dünyanın birinci sınıf bankaları, petrol ana şirketleri ve özenle seçilmiş kaynaklarla çalışıyoruz. Esasen yerel deneyimi işimize ustalıkla dokuduk. Hızlı hareket eden ve değişen dünyamızda, geçmişte, bugünde ve gelecekte doğru ortaklarla aynı düşüncede olmak son derece önemlidir.

 

Her ülke nasıl başarılı olunacağıyla ilgili kendi geçmişine, zihniyetine ve tarifine; kendi başarılı olma yollarına sahiptir. Her yerde, işleri özel kılan tek bir şey vardır: İnsan. Danimarka'da meslek hayatı şunlar demektir: Pratiklik, iş dünyasında işe yarar bir soğukkanlılık, her şeyden önce mesleki beceri, ayrıntılara dikkat, hangi durumda olursa olsun sakinlik ve dostça kibar yaklaşım.

Türkiye'de de çalışan bir meslek mensubu olarak iki ülkeyi karşılaştırdığınızda nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?

 

Türkiye'yi çok seviyorum; denizcilik anlamında oldukça gelişmiş bir ülke ve mühendislik, gemi yapımı, gemi onarımı, ulaştırma altyapısı, dünya çapında nakliye haritasında istikrarlı bir pozisyon yaratan lojistik gibi her şeyi kendi sağlayan az sayıda ülkeden biri. Türkiye'de çalışırken çok şey öğrendim. Genel olarak yakıt ve denizcilik endüstrisinde hızlı bir başlangıca ve derin bilgiye sahip olmamı sağlayan tüm denizcilik sektörlerinden insanlarla tanıştım. Bu ülkede etkili ve geniş bir alanda çalışmayı, kendine özgü kişisel yaklaşımlar uygulamayı ve geniş kapsamlı bağlantılar kurmayı öğrendim. Danimarka'da, yakıt dünyasında başka bir yaklaşım, başka bir yapı ve yönetim keşfettim. Türkiye ve Danimarka’da edinilen tecrübelerimi analiz ederek, işte kendi kişisel imzamı oluşturmak için iki tarafın da en iyi özelliklerini aldım.

 

2019 yılı yakıt piyasası ve firmanız için nasıl geçti? 2020 için beklentileriniz ve planlarınız nelerdir?

 

2019 yılı sektör için kesinlikle zorlu bir yıldı. IMO 2020 düzenlemesi arifesinde olduğumuz ve tüm denizcilik endüstrisinde kimsenin engelleyemeyeceği değişikliklerle karşılaşmak üzere olduğumuz için gerçekten emsalsiz bir yıl. Bu yıl boyunca piyasada, şüphesiz müşterilerimizi etkileyen ve hepimizi daha fazla etkileyecek olan petrol fiyatlarından, jeopolitik sorunlardan navlun maliyetlerine kadar birçok dengesizlik gözlemliyoruz. Yağmur sonrasında biten mantarlar gibi çoğalan gemi şirketlerinin çoğunda, iyi ve kötü günlerinde müşterilerle kalacak ve işin içinde olan tüm tarafların önünde yüksek profesyonellik, güvence ve sorumluluk sağlayacak doğru meslektaşı seçmek son derece önemlidir.

 

Maersk, konteynerlerin yüzde 3'ünü yeşil yakıtla taşıyor Maersk, konteynerlerin yüzde 3'ünü yeşil yakıtla taşıyor

Yeni Marpol yönetmeliğinin deniz yakıtında izin verilen maksimum kükürt içeriği 0.5 ve bunun sonucu olarak da piyasaya VLSFO 0.5 isimli yeni bir ürün tanıtıldı. Ürün tüm büyük liman ve bölgelerde şu anda mevcut ve geçiş dönemi çoktan başladı. Ufukta, yakıt planlama ve satın almanın yepyeni bir seviyeye ulaştığı görülebiliyor.

 

Şimdi piyasadan yükselen sorular sadece ürünün fiyatıyla ilgili değil, aynı zamanda tedarik edilen ürünün kalitesiyle de ilgili; çok hassas olan ve oldukça özel bir şekilde taşınması gereken VLSFO 0.5 ürününün ulaşılabilirliği, güvenilirliği ve uyumluluğu ile de alakalı.

 

A/S Dan-Bunkering olarak gelecekteki zorlukları tamamen anlıyoruz. Yakın gelecekte gerçekleşecek stratejimiz için de oldukça hazır: birinci sınıf bankaların konsolidasyonu ile kredi olanaklarımızı güvence altına alıyoruz, müşterilerimize faydaları için en verimli şekilde tavsiyelerde bulunmak için birçok pratik ve teknik eğitim aldık. Hatta en olağanüstü vakalarda yardımcı olmak için gayri resmi tecrübeleri olan teknik bir departmana bile sahibiz. Bizimle çalışmayı denedikten sonra, verdiğimiz danışmanlıkla beraber bütün gemilerine yakıt almakta bize güvenenler için özel araçlar hazırladık. Her şeyi doğru şekilde yapmanın, aksi halde o işe hiç girişmemenin daha iyi olduğuna inanıyorum. Yeni düzenlemelerin uygulanmasından sonra ortak bir çözüm bulmak ve ilişkilerimizi pekiştirmek için müşterilerimiz ve tedarikçilerimizle daha da yakınlaştık. Ne olursa olsun, dün müşterilerimizle birlikteydik ve 2020'nin getirebileceği yeni zorluklarla en iyi şekilde yüzleşmek için ileriye doğru birlikte ilerliyoruz.

Editör: Haber Merkezi