İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, video konferans yöntemiyle yapılan Haziran ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, sektörde yaşanan gelimleri ve pandemi sürecini değerlendirdi.

 

Meclis toplantısında konuşan Tamer kıran, “Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkileyen Kovid-19 salgınında Mayıs ayını da geride bıraktık. Ekonomiden sosyal hayata birçok salgınla mücadele kapsamında hayata geçirilen tedbirlerden derin bir şekilde etkilendik. Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkileyen, tüm dünyada olduğu gibi Mart ayının ikinci yarısı ve nisan ayında ekonomik aktivitede çok sert daralma işaretleri gördük. Bu yılın ilk çeyreğinde büyüme yüzde 4.5 olarak gerçekleşti. Ocak ve Şubat ayına ait öncü göstergeler daha da güçlü büyümeye işaret ediyordu. Mart ayının ikinci yarısında başlayan daralma ilk çeyrek büyüme oranlarını bir miktar geriye çekti. Mayıs ayı ile birlikte ortaya çıkan veriler ekonomik aktivitede dipten dönüşün işaretlerini veriyor. Örneğin Mart ve Nisan aylarında çok sert düşen elektrik tüketimi Mayıs ayında bir miktar toparlandı. Benzer şekilde tarihi dip seviyelerine giden tüketici güven endeksleri Mayıs ayında özellikle 12 aylık beklentilerde Nisan ayına göre iyileşme gösterdi. Öncü veriler tarihi olarak çok düşük sevilerde olmakla birlikte ekonomik aktivitede normalleşmenin ilk belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yılın ikinci yarısında daha iyiye yansımalarını göreceğiz. Bu yansıma ağırlıklı olarak imalat sanayi verilerinde olacaktır. Turizm başta olmak üzere hizmet sektöründeki toparlanmasının daha yavaş ve kademeli olacağını öngörebiliriz. Türkiye ekonomisi açısından önemli bir parametre de döviz kurlarındaki gelişmelerdir. Döviz kurları üzerinde ortaya çıkan baskı ekonomi yönetimimizin Katar devleti ile gerçekleştirdiği swap anlaşması ve muhtemelen bazı G20 ülkeleriyle yapılması çok yakında beklenen swap anlaşmaları ile kısmen hafifledi. Önümüzdeki dönemde ekonomilerin kademeli olarak açılışı ile ekonomimizde dövize arz talep dengesinin kendi dinamikleri içerisinde oluşacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Dünyada ekonomiler açılmaya başladı”

 

Dünyanın birçok ülkesinde ekonomiyi açma ve kademeli normalleşme çabaları başladığını belirten Kıran, “ Yılın ikinci yarısında bu gelişmelerin başta ticaret olmak üzere Türkiye ekonomisine olumlu yansımalarını göreceğiz. Bu çerçevede toparlanma beklenmekle birlikte normalleşmenin zaman alacağını söylememiz gerçekçi olacaktır. Ekonomi yönetimimizin istihdamla ilgili ortaya çıkabilecek sorunları aşmaya yönelik kapsamlı bir istihdam paketi hazırlığında olduğunu da öğrenmiş bulunuyoruz. Orta vadeli bir perspektifle istihdam ve gelir kaybını telafiye yönelik önemli ve yerinde bulduğumuz bu hazırlığın sonuçlarını yakında göreceğiz” dedi.

 

“Korunmacılık uzun vadede zarar verir”

 

Denizcilerin terk edilme vakalarındaki artış IMO'nun gündeminde Denizcilerin terk edilme vakalarındaki artış IMO'nun gündeminde

Kovid-19’un ekonomik, sosyal, siyasi ve jeopolitik alanlarda yarattığı değişimlerde bazı yeni riskler doğurduğunu vurgulayan Kıran, “ ABD ve Çin arasına ara verilmiş ticaret savaşının virüsün kaynağına ilişkin başka tartışmalarla soğuk savaşa dönüşme riski bulunmaktadır. Küresel ekonomide borçluluk ayrıca çok yüksektir. İçinde bulunduğumuz dönemde hem şirketler hem devletler daha çok borçlanmakta kısa ve orta vadede kredi risklerini artırmaktadır. Korunmacılık eğilimleri her ülkede yükselmektedir. Korunmacılığın uzun vadede yarar değil zarar getirdiğini tarihin farklı dönemlerinden hepimiz biliyoruz. Bu riskleri aklımızda tutarak bulunduğumuz aydan itibaren başlayacak normalleşme ve açılmanın getireceği fırsatları iyi kullanmamız gerekiyor. Hammadde fiyatları ve dünya ticaretindeki toparlanma sinyalleri önümüzdeki dönemde denizcilik sektörü açısından olumlu olacağını öngördüğümüz gelişmelerdir” ifadesinde bulundu.

 

“Toplantılarımızı video konferansla yapıyoruz”

 

Mayıs ayı boyunca video konferans aracılığıyla sektörel toplantıları yapmaya devam ettikleri hatırlatan Kıran, “Yönetim kurulumuz haftalık toplantılarını düzenli şekilde yaptı. Tüm bu toplantılarda sizlerden gelen sıkıntı ve talepleri ilgili bakanlıklara iletmeye ve aktif hareket etmeye devam ettik. Mayıs ayı içerisinde TOBB ev sahipliğinde hazine ve maliye bakanımız Berat Albayrak’ın katılımıyla gerçekleştirilen istişare toplantısına katıldık. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile konsey ve sektör meclislerinin başkanları olarak bakanımıza iş dünyasının güncel sorun, talep ve beklentilerini aktarma fırsatı bulduk. Toplantıda kriz sürecinde zorlukların aşılması noktasında kamu ve özel sektör işbirliği ile iyi bir sınav verildiği konusunda hem fikir olduk. Normalleşme sürecinde cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm bu sıkıntıları da aşarak küresel yarışa kaldığımız yerden devam edeceğimize olan inancımızı bir kere daha teyit ettik. Bakanımız Berat Albayrak da bu dönemde esnafa, sanayiciye ve kobilere likidite ihtiyaçları için gerekli tüm destekleri seferber ettiklerine dikkati çekerek normalleşme sürecinde yine hızlı adımlar atacaklarının müjdesini verdi” ifadelerini kullandı.

 

“Turizm en çok etkilenen sektör oldu”     

 

Haziran ayının başlamasıyla birlikte turizm sezonunun da açıldığını söyleyen Başkan Kıran, ”Bu yıl sezona buruk bir şekilde başlıyoruz. Yılbaşında yaptığımız planlamalarda 2020 yılında beklentilerin çok yüksek olduğu bir turizm sezonuna hazırlanıyorduk ki Kovid-19 salgınıyla karşılaştık ve tüm hesaplarımız alt üst oldu. Turizm salgından en olumsuz etkilenen sektörlerin başında yer aldı. İnsanlar haklı olarak sağlık kaygısı taşıyorlar bu nedenle izole olabilecekleri, kendilerini güvende hissedebilecekleri ortamlar arıyorlar. Bu noktada yat turizmi ve mavi yolculuğun ön plana çıktığını görüyoruz. Bu konuda idaremizden beklediğimiz kararlar da birbiri ardına çıktı. Şu an itibariyle sağlık tedbirlerine uyma ve bazı alanlarda kapasite sınırlarına tabi olma şartıyla üyelerimizin tamamı faaliyetlerini icra edebilir hale geldiler. Oda olarak kültür ve turizm bakanlığımızdan pandemi sonrasında deniz turizmini ülkemiz açısından fırsata dönüştürülmesi amacıyla marka değerimiz olan mavi yolculuğun yurtdışı görsel ve yazılı mecralarda tanıtımının yapılmasının önemini belitmiş ve desteğini talep etmiştik. Bu talebimiz de bakanlığımızca uygun görüldü ve mavi yolculuk tanıtımı için tüm yurtdışı teşkilatlara görev verildi. Bu günlerde #yenidenkeşfet etiketiyle görsel ve sosyal medyada tanıtım filmini büyük bir keyifle izliyoruz. Ulaştırma ve altyapı bakanlığı ile kültür ve turizm bakanlığı başta olma üzere ilgili tüm bakanlıklarımıza sektörümüz adına çok teşekkür ediyoruz. Deniz turizmi ile iştigal eden tüm üyelerimizin her şeye rağmen bereketli bir turizm sezonu geçirmelerini diliyorum. Allah işlerini rast getirsin” dedi.

 

“Babalar günü kutlu olsun”

 

Konuşmasının sonunda babalar günü için de bir mesaj veren Kıran, “Haziran ayında babalar gününü kutlayacağız. Ailenin temel direği olan babalar; adalet, paylaşma, sorumluluk, sev, saygı otorite gibi hayati değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasında belirleyici bir rol üstlenirler. Başta kendi babam olmak üzere fedakarlığın ve merhametin simgesi, evlatlarının kahramanı kocaman yürekli tüm babaların babalar gününü kutluyor, ahirete göçen tüm babalarımızı da rahmetle anıyorum” dedi.

 

7DENİZ / ÖZEL

Editör: Haber Merkezi