İngiltere’nin ünlü denizde kurtarma kuruluşu RNLI modeline benzeyen bir yapıda çalışan Denizde Arama Kurtarma (DAK-SAR), denize çıkanların, denizde olanların en büyük güvencesi.

SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI’NDAN SONRA EN FAZLA KURTARMA OPERASYONU GERÇEKLEŞTİRDİ

Bu güne kadar Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan sonra en fazla kurtarma operasyonu gerçekleştiren DAK-SAR denizcilerin gönlüne taht kurdu. Onlar varlıklarıyla bize güven veriyorlar. Ama biz onlar için ne yapıyoruz?

DAK-SAR, DENİZDEKİ GÖNÜLLÜLERİN HİKÂYESİ

DAK-SARʹda avukat, mühendis, antikacı vb. gibi birçok meslekten kadın, erkek gönüllüler nöbet tutuyor, denizde arama kurtarma faaliyetlerine katılıyor. Geceli gündüzlü nöbet tutan, denizde zor durumda kalan insanların yardımına koşan DAK SAR gönüllüleri çok kritik bir görev yapıyorlar.

DAK-SAR, DENİZDEKİ GÖNÜLLÜLERİN HİKÂYESİ

1993 yılında kurulan Denizciler Dayanışma Derneği bünyesinde 2001 yılında emekli tümamiral Varol Atalay tarafından kurulan Marmara Denizi’nde ve İstanbul Boğazı’nda yardıma ihtiyacı olan herkese koşan kısa adı DAK-SAR olan Denizde Arama Kurtarma Derneği, denizde başı derde giren kişilere acil yardım ve can kurtarma hizmeti veren, personeli eğitimli gönüllülerden oluşan bir Sivil Toplum Örgütü. Hibe şeklinde alınan 2 özel kurtarma botu, 2 adet pasifik 22 bot ve diğer destek tekneleri ile hizmet veren DAK-SAR gönüllülerinin İstanbul Kalamış Koyu’ndaki merkezlerinde acil yardım ve can kurtarma hizmeti vermek için hazır bulunuyorlar. Kalamış Koyu’nda 12 mil yarıçapındaki alanda bulunan gönüllüler, bazen karaya oturan bir tekneye bazen makinesi bozulan bir bota yardıma gidiyor. Denize düşen insanları sürat botlarıyla kurtarıp 24 saat kendi istekleriyle nöbet tutuyor. Bugüne kadar ise  2000ʹin üzerinde olaya müdahale edildi ve 551 can kurtarıldı.

ERDOĞAN: MİRA MARİNE OLARAK DAK-SAR’I DESTEKLİYORUZ

Mira Marine Satış Müdürü Esra Erdoğan, “Ülkemizin milli değerlerinden biri olan tamamı gönüllülerden ulaşan bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren DAK-SAR’ı Mira Marine Ailesi olarak canı gönülden destekliyoruz. Milli markamız olan DEW Madeni yağları ile bu ve bu gibi deniz ve denizcilik için faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yanında olmak gurur verici” dedi. Esra Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “DAK/SARʹın amacını hepimiz biliyoruz. Hayat kurtarmak ve denizde meydana gelebilecek zararları herhalde asgariye indirmeye çalışıyordur bu dernek. Marmara Deniziʹnde denize düşen, kaybolan, teknesi bozulan, mahsur kalan herkese yardım eden bir STK’mız .yüzlerce gönüllü ekibiyle 24 saat hizmet veren DAK-SAR ekibine  başarılar diliyorum. Ülkemizin içinden geçtiği bu sıkıntılı dönemlerde milli markalarımıza ve değerlerimize hep beraber sahip çıkmalı ve desteklemeliyiz.”

KÖKLÜ:BAĞIŞLARLA AYAKTA DURUYORUZ

DAK-SAR gibi STK’ların gerek ülkemizde gerekse de tüm dünyada önemli işler gerçekleştirdiğini ifade eden DAK-SAR Yöneticisi Hakan Köklü, 7DENİZ’e şunları söyledi: “Burası gönüllü bir kuruluş. 7/24 kesintisiz hizmet veriyoruz. Gönüllülerin bağışlarıyla ve gönüllülerin yardımlarıyla yürüyen bir kuruluş. Bizim içinb bağışlar çok çok önemli. Kalamış Marina, Setur Marina bize desteklerini esigremiyor. Bunun yanında DTO’nun da çok ciddi bir desteği var. Benzin, yakıt, yağ gibi yakıtlar bizim için çok önemli. Bütün denizcilerimizden destek bekliyoruz. Burada 7/24 nöbet tutuyoruz” dedi.

Petrol ürünleri ihracatı aralıkta yüzde 66 arttı Petrol ürünleri ihracatı aralıkta yüzde 66 arttı

TİCARİ ŞİRKETLERDEN DESTEK GÖREMİYORUZ

Ticari şirketlerden destek görüyor musunuz sorumuza ilişkin Köklü, “Ticari şirketlerden malesef çok büyük bir destek göremiyoruz.  Yedek parçasından tutun yakıtına, yağına her şeyine ihtiyacımız var. Çünkü burada yaklaşık 10 tane farklı modellere sahip tekneyi faal tutmaaya çalışıyoruz. Bunları faal tutmak gerçekten zor. Aklınıza gelebilecek her türlü yardıma ihtiyacımız var ve bu yardımlara açığız” dedi.  Mira Marine size bugün destek verdi. Bunun için bir şeyler söylemek ister misiniz sorumuza ilişkin Köklü, “Şu anda botlarımızın yağ ihtiyaçları çok yüksek. Hem içten takma, hem dıştan takma motorlarımız var. Bu da ciddi bir maliyet getiriyor bize. Bunun için  Mira Marine ve DEW Madeni yağları ailesine bu değerli katkılarından dolayı kendilerine çok teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.

ÖZEKAN: DENİZ PAHALI BİR OLAY, AYAKTA KALMAK ÇOK ZOR

DAK-SAR yöneticilerinden Mutlu Özekan şu bilgileri verdi: “DAK-SAR’da 18 yıldır bir fiil nöbet tutuyorum. 5 senedir de yönetici olarak yönetim kurulunun altında botların idaresini, gönüllülerin nöbetlerini ayarlıyorum.” Bugün Mira dev yağlarında bir katkı sundu. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz sorumuza ilişkin Özekan, “Deniz, pahalı bir olay. Çok zor ayakta kalmak. Biz, devlet desteği görmediğimiz için ancak böyle bağışlarla ayakta duruyoruz. Bu destekler bizim için son derece önemli. 7/24 görev yapıyoruz, nöbet bekliyoruz. Zaman zaman sektörden destek geliyor. Bu destekler çok ufak tefek. Mira Marine buradan yaptıkları yardımlardan ötürü Mira Marine ailesi ve Dew Marine ailesine bu değerli katkıları için çok teşekkür ediyoruz” dedi.   7DENİZ

Editör: Haber Merkezi