Dünya denizcilik sektörünün en önemli göstergelerinden biri olan biri olan Baltık Kuru Yük Endeksinde, 13 Mayıs’tan itibaren başlayan hızlı yükselişinin ardından önümüzdeki günlerde dinlenme süreci bekleniyor.

 

13 Mayıs’ta 393’ten başlayarak 7 Temmuz’da 1949’a kadar yükselen Baltık Kuru Yük Endeksinin başta capesize ileri vadeli kontratlarında düşüşlerin başlamasıyla önümüzdeki günlerde bir düzelme ve dinlenme dönemine gireceğini belirten Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Semih Dinçel, “Bu düzeltmenin olması piyasaların dengesi açısından sağlıklıdır. Aşağıdaki tablodan görüleceği gibi Capesize’lardaki aşırı yükselişin önüne bu ölçü yüklerin Kamsarmax ve Panamax’lara bölünmesiyle geçilebilir" dedi.

 

 

Navlun piyasalarına ilişkin 7Deniz Dergisi’ne değendirmede bulunan Dinçel, Capesizelardaki yükselişin o tonaja ait satış fiyatlarını da yüzde 15'lerde arttırdığını dile getirdi.

 

‘Aşırı rekabetten vazgeçilmeli’

 

Dinçel, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Koster tonajında toparlanmayı 20 Temmuz’dan sonra beklenmekle birlikte bu artışın gerçekleşmesi için bazı armatörlerimizin aşırı rekabetinden vazgeçmesi gerekiyor. Lütfen sefer giderlerininizin üzerine çok az bir marj koyup gemilerinizi operasyon giderlerinin altında çalıştırmayınız. Büyük tonajdaki toparlanmanın, koster ve nehir tonajının navlunlarını  arttırmada pozitif bir algı olarak yük sahiplerininin önüne konması gerekiyor. Aksi takdirde giderlerin altında çalışan gemi işletmelerinin başına geciken personel maaşları, ertelenen bakımlar ve ödenemeyen yakıt faturaları nedeniyle gemilerini tamamen kaybetmeye gidebilecek istenmeyen sonuçlar doğabilir." 

Yunan filosuna Türk damgası Yunan filosuna Türk damgası

 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi