Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) bu sene 100’üncü yılı kutlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın anlam ve önemine ilişkin bir etkinlik düzenledi. Piri Reis Üniversitesi’nde düzenlenen etkinliğe Şair Sunay Akın, Gazeteci Abbas Güçlü, PRÜ Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, PRÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Başkanı Hüseyin Kocabaş, Türkiye Denizcilik Federasyonu (TDF) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli, armatörler ve PRÜ öğrencileri katıldı.

 

‘Türkiye bir bütündür, milletin iradesini yansıtır’

 

19 Mayıs’ın anlam ve öneminin anlatıldığı video gösterimiyle başlayan etkinlikte ilk konuşmayı PRÜ Rektörü Oral Erdoğan yaptı. Atatürk’ün “Büyüklük odur ki kimseye eğilmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın. Gerçek ülkü ne ise, o hedefe yürüyeceksin. Herkes seni aleyhinde bulacaktır. Önüne sayısız engeller çıkacaktır. Kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana büyüksün derlerse onlara güleceksin” sözüyle başlayarak kendine göre bir çıkarım yaptığını söyledi. Atatürk’ün bu sözünden hareketle kendilerini yorumladığını kaydeden Erdoğan, “Türk gençliği bir bütündür. Kimse kendi içerisinde birbirini aldatmaz. Türkiye bir bütündür kendi arasındaki tartışmalara vakit ayırmaz herkese karşı en önemli gücünü Türk milletinin iradesini yansıtır” diye konuştu.

 

IMO Genel Sekreteri: Denizcilere yönelik haksız muamele arttı IMO Genel Sekreteri: Denizcilere yönelik haksız muamele arttı

 

Kalkavan: Atatürk’ü anlatmak gerek

 

Erdoğan’ın ardından kürsüye çıkan PRÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, 100 yıl önce bu coğrafyada büyük değişimlerin olduğuna işaret ederek, “Bu topraklar yüz yıl önce yeniden paylaşılmış yeniden şekillendirilmiş, içerisinden Türkiye Cumhuriyeti çıkmış” dedi. 19 Mayıs’ın hayatımızda farklı bir önemi olduğunu kaydeden Kalkavan, “Bandırma vapuruyla, denizle başlamış bir mücadelenin başlangıç noktası olması denizciler açısından önemini arttırıyor” dedi.

 

 

‘Vazgeçmemeyi ve hiç unutmamayı çocuklarımıza anlatmak zorundayız’

 

Çocukluğunda her 19 Mayıs’ı günler öncesinden heyecanla beklediğini belirten Kalkavan, çocukluğundaki ve gençliğindeki 19 Mayıs kutlamalarına değinerek, Türkiye’nin geleceği çocuklara 19 Mayıs’ın anlatılması gerektiğini belirtti. “Çocuklarımıza 19 Mayıs’ı iyi anlatabilmek lazım. 19 Mayıs Gençlik Bayramı diye geçiyor. Esasında büyük bir başkaldırıydı. Büyük bir mücadelenin başlangıcıydı. Bir var olma mücadelesiydi. Ve o mücadelede Atatürk’ü iyi anlamak lazım. Okumak lazım. Söylemekle olmuyor. O 57 yıllık hayata sığdırılmış korkunç bir hazine var. Ve dönüp baktığınızda hiç unutmayacağınız birçok özelliği var. İnanmışlık, cesaret ve asla vazgeçmezdi. Dilerim bu topraklarda 100. yılını kutladığımız 19 Mayıs’ta nice yüzyıllar boyu devam edecek. Çok zor bir coğrafyadayız. Çok değerli bir coğrafyadayız. Atatürk’ü anlamak ilkeleriyle devam etmek en büyük çabamız olacak. Nice nesiller gelecek geçecek ama bu kadar kısa zamana bu kadar başarılı bir yaşam sığdırılmış bir hayat bir şeyi daha ispat ediyor. Bir kişi birçok şeyi değiştirebilir. Onun için gerçekten vazgeçmeden hayata tutunmayı ve hiç unutmamayı çocuklarımıza anlatmak zorundayız” diye konuştu.

 

 

Kıran: Gençlerimize güveniyoruz

 

Türk devletinin temellerinin atıldığı Cumhuriyetin başlangıcı olarak kabul edilen, 19 Mayıs 1919’un coşkuyla kutlanmasının ve önemle üzerinde düşünülmesi gereken günlerin en başlıcası olduğunu belirten İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “19 Mayıs gençlerimiz, gençlerimiz ise geleceğimiz demektir. Türk gençliği istiklalimizin ve cumhuriyetimiz yılmaz bekçileri, bugünümüzün ve yarınımızın güvencesidir. Sıkıntılar ve yokluklar içerisinde yüzbinlerce şehit vererek, büyük fedakarlık ve özveriyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti, siz gençlere emanettir. Bu emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin ama öncelikle gençlerimizin öncelikli görevidir. Gençlerimizin gözlerindeki ışığı ve öğrenme isteğini gördükçe, sorgulayıcı ve araştırıcı ruhlarına şahit oldukça, ülkemizin çok daha ileri seviyelere emin adımlarla ilerleyeceğine olan inancımız tamdır. Gerek denizcilik sektörü gerekse iş dünyası olarak bizden sonra bayrağı devralacak gençlerimizin, bizlerden çok daha iyi işler başarabileceklerine, geleceğin dünyasında söz sahibi olacaklarını düşünüyor ve bu konuda onlara güveniyorum. Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele hareketini başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 100’üncü yıl dönümü olması münasebetiyle bu yıl 19 Mayıs bayramımızı çok daha coşkulu kutlayacağız. DTO olarak tüm Türk gençliğinin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Yapılan konuşmaların ardından Şair Sunay Akın, 19 Mayıs sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasında gazeteci Hasan Tahsin’i anlatarak başlayan Akın, “Gazetesinin adı ‘İnsan-ı Beşer’ yani İnsan Hakları idi. Dünyada ilk insan hakları gazetesini biz çıkardık. Kadın hakları savunucusuydu. Eğitimde fırsat eşitliğini ilk savunan büyük bir hümanist ve entellektüeldi” dedi.

 

'Demokrasi farklı enstrümanlarla çalınan en güzel orkestradır'

 

Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Akın, Samsun’a giden Bandırma gemisinde, Piri Reis’in Haritası, kitap, bilgi, bilim, sanat gibi ülkenin gelişimine katkı sağlayan ilerici kapsayıcı bir yükü olduğuna işaret ederek, “Demokrasi farklı enstrümanlarla çalınan en güzel orkestradır. Ama notayı bileni seçmek lazım” dedi.

 

 

'Bu ülkenin kahramanları kitap vadisinden çıktı' 

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 1930’lu yıllarda kendi uçağını yaptığını kaydeden Akın, Cumhuriyet döneminin yarattıklarının ve ülkeye katkılarına değindi. Cumhuriyet dönemi okuma oranının sadece yüzde 4’te olduğunu, kadınlarda çok çok daha düşük olan bu oranın da sadece İstanbul gibi büyük şehirlerde olduğunu dile getiren Akın, “Bu ülkenin kahramanları kurtlar vadisinden çıkmadı. Kitap vadisinden çıktı” dedi.

 

Akın’ın konuşmasının ardından İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran ile PRÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan tarafından plaket takdim edildi.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi