Aqua 21. Denizkızı Kongresi “Türkiye limanlarının mevcut durumu ve gelişim analizi” paneliyle devam ediyor. Panele konuşmacı olarak DEÜ Deniz ve Limanı İşletmeciliği Uzmanı Prof. Dr. Soner Esmer, TCEEGE Konteyner Terminal İşletmeleri Ticaret Müdürü Gül Diril Saraçoğlu, Global Terminal İş Geliştirme Müdürü Çiğdem Binbaşoğlu katıldı.

 

Panelde ilk sözü alan DEÜ Deniz ve Limanı İşletmeciliği Uzmanı Prof. Dr. Soner Esmer, 2020 yılının önemli düşüşlerin olduğu bir buhran yılı olduğunu belirterek, 21. yüzyıl krizlerinin 20. yüzyıl krizlerine göre kalıcı etkiler bıraktığını kaydetti.

 

SONER ESMER: STRATEJİK ÜSTÜNLÜK TEK BAŞINA YETMEZ

 

Türkiye’nin jeopolitik ve jeostratejik olarak çok önemli bir noktada olduğuna işaret eden Esmer, “Türkiye jeostratejik olarak önemli bir stratejik üstünlüğe sahip ama bunu tek başına elde bulundurmanın çok da bir anlamı yok. Öyle olsaydı stratejik öneme sahip bir ada ülkesinin çok çok gelişmiş olması gerekirdi. Burada en önemlisi üretim gücü olmaktır. Üretim yapan, inovatif bir ülke olmamız gerekiyor. Çok iyi konumumuz olması yetmez. Bu konumumuzu desteklememiz gerekiyor. Çünkü hiç kimse boş durmuyor. Her kes bir şekilde pay alma peşinde” dedi.

 

DEMİRYOLU ALTYAPISI GELİŞTİRİLMELİ

 

Avrupalıların önümüzdeki dönemde, Rusya üzerinden gelecek malları istemediklerine dikkat çeken Esmer, “Burada yeni bir dönem başlıyor. Fakat hazır değiliz. Transit güzergahın geliştirilmesi gerekiyor. Tren güzergahı rotaları 15 bine çıktı. Denizyolunun demiryoluna entegrasyonu olması gerek. Gelinen nokta bu. Demiryolu altyapısını geliştirmek gerekiyor” dedi.

 

TÜRK LİMANLARINDA CİDDİ ARTIŞLAR VAR

 

Türk limanlarında ciddi sorunlar olmadığını sadece kapasite olarak kuşkular ortaya çıkmaya başladığını belirten Esmer, “Limanların kapasitelerinin artırmaları gerekiyor. Tam bir liman coğrafyası var. Fakat hep ikinci planda olup göze girmeyen bir İskenderun Körfezi gerçeği var. 526 milyon tonun dörtte biri orada elleçleniyor. İkinci bölge ise Kocaeli, 80 milyon tonu geçti. Aliağa’da çok ciddi bir yükseliş var. Bu sene ilk iki ayda bütün tarihi boyunca ilk defa Kocaeli’yi geçti. İstatistikleri doğru okumak lazım. 2019 ile karşılaştırıldığında sadece sıvı dökümde bir azalma var. Bu da dünya genelindeki petrolün küresel talebindeki azalmadan kaynaklanmaktadır. Bir de yeşil dönüşüm var. Bu dönüşümle beraber alternatif enerjilerin kullanımları var. Özellikle Avrupa’da uzun tedarik zincirlerinin kısalması girişimleri başladı. Hedef 2030-35’lerde petrole olan bağımlılığı alternatif enerjilerle gidermek. Kömüre olan bağımlılığı gidermek” diye konuştu.

 

TAŞIMACILIKTA YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

 

Dünya taşımacılığında değişimlerin yaşandığını ve yeni bir dönemin başladığının altını çizen Esmer, şunları söyledi: “Ulaşım altyapımızda ciddi sıkıntılar var. Özellikle demiryolu ilgili sıkıntılar var. Belki de en çok üzerinde durmamız gereken konu bu. Yeşil dönüşüm dediğimiz dönüşümle yüzleşmek üzereyiz. 2050 yılına kadar talebimizin 1 milyar tonu çok rahatlıkla geçeceği bir hesaplama çıkıyor. Kapasitelerimizin de ona adapte olması gerekiyor. Konteyner tarafında da 40 milyon TEU’luk bir artı kapasiteye ihtiyacımız var. Bizim liman kapasitelerini hazırlamamız gerekiyor.”

 

GÜL DİRİL SARAÇOĞLU: REKABET ÇOK YOĞUN

 

Panelin ikinci konuşmacısı TCEEGE Konteyner Terminal İşletmeleri Ticaret Müdürü Gül Diril Saraçoğlu ise, modernleşen limancılık sektöründe rekabetin geliştiğini ve küresel bazda pazarlama alanında önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. Pazarlama faaliyetlerinde gelişmiş denizci ülkelerinde global ve lokal bazlı sürecin yönetildiğini aktaran Saraçoğlu, “Kendi özelimize geldiğimizde biz bireysel bazda pazarlama faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Modernleşen limancılık ithalat ve ihracat firmasını pazarlama üçgeninden ayrı düşünemezsiniz. Rekabet gerçekten çok yoğun. Bölgesel anlamda kapasite yönetimini iyi bir şekilde yapmamız gerekir aksi halde karşımıza arz fazlası da çıkabilir. Limancılık sektöründe arz talep dengesinin analizi oldukça önemlidir" dedi.

 

KOSDER ve Alpha Marine Consulting Turkey’den EU ETS Semineri KOSDER ve Alpha Marine Consulting Turkey’den EU ETS Semineri

YEŞİL KORİDORLAR BELİRLENDİ

 

Son konuşmacı olan Global Terminal İş Geliştirme Müdürü Çiğdem Binbaşoğlu ise yeşil dönüşüm ile ilgili bir sunum yaptı. Denizcilik endüstrisinin 2018 yılından bu yana bu anlamda, scrubber, LNG tipi gemiler ve buna benzer önemli adımlar attığını belirten Binbaşoğlu, “Yeşil dönüşüm Avrupa’da çok ciddi bir şekilde devam ediyor. Yeşil koridorlar belirlendi. Limanlar, sıfır karbon hedefi ile çalışacak. Hedef tamamen sıfır emisyon. Yeşil dönüşümden önce limanlardaki rekabetler, hinterlantları, maliyetleri, lokasyonlar gibi konularla devam ediyordu. Şimdi bambaşka bir konu var. O da limanlardaki emisyonlar. Bu konuda BM tarafından yapılan yatırımlarda var” dedi.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi