MarineLine Türkiye olarak 2019 nasıl bir giriş yaptınız?

2018 yılımızı hem endüstri hem de deniz ayağında 51 proje ile kapattık. 2017’ye kıyasla daha verimli bir yıldı diyebilirim. 2019 için de elimizde imzaları atılmış 49 projemiz var. Bir de endüstri projeleri devam ediyor. 2018’de belli başlı sektörlerden büyük projeler almıştık. Bunların içerisinde Petkim’in İzmir Aliağa rafinerisindeki tüm bakım-tutum ihalesini 14 ay boyunca biz üstlendik. Aynı zamanda Bandırma’da Rotem firmasının da bu tarz işlerini biz yaptık. Orada tankların hem imalatını hem çelik konstrüksiyon işlerini hem de tankların içlerinin kaplanmasını ve dışlarının boyanmasını üstlenmiştik. Ayrıca İzmir’de Sistemas firmasının projesini almıştık. Ayrıca ODAS Enerji Çanakkale Çan ilçesinde bulunan Termik Santralinin absorber ve auxiliary tank kaplamasını ve ayrıca İzdemir Enerji’nin İzmir Aliağa’da bulunan Termik Santralinin Absorber kaplamasını gerçekleştirdik ve bunlar bizim için güzel projelerdi.  2019’da bunlara da devam ediyoruz. Nisan ayına kadar tamamlamamız gereken 17 aktif projemiz bunlardan oluşuyor.

Şu an Türkiye’de kimyasal tanker yeni inşası az ama yapılanların hemen hemen hepsi de MarineLine ile kaplanacak. RMK’nın tersanesinde yeni inşası devam eden 16 bin tonluk kimyasal tanker projemiz var. Medmarine Denizciliğin Atlas Tersanesinde iki, Karadeniz Ereğli’de 2 projesi var. Nakkaş Denizciliğin bir yeni projesi var. Çeksan tersanesinde iki adet yeni inşa proje tamamladı. Onlarda Marine Line’dı. Şimdi bir tanesi kızakta. Bitince o da Marine Line olacak. Kısaca Türkiye’de yapılan yeni inşaların neredeyse hepsi Marine Line.

 

Pazarın ne kadarına hakimsiniz?

Son zamanlarda yapılan projelerle neredeyse yüzde 100’ü diyebiliriz. Ancak genel olarak bakarsak Türkiye’de son 14 yılda tahminimce 520’ye yakın kimyasal tanker yapıldı. Bunların 450 sinin kaplamasını MarineLine Türkiye yaptı. Piyasanın genel olarak yüzde 85’ine hakimiz.

Pazara bu kadar hakim olmanızın nedeni nedir?

Anadoluport Yeşil Liman olma yolunda hızla ilerliyor Anadoluport Yeşil Liman olma yolunda hızla ilerliyor

Diğer firmaların da epoksi tipi kaplamaları var ama artık onlar rakip olmaktan uzaklaşıyor. Çünkü aynı kalitede olmadığı zamanla anlaşılıyor. Onun dışında endüstri projelerimiz var devam eden. 2017’nin sonlarına doğru biz Gebze’de bir uygulama merkezi açtık. 2 bin metrekare kapalı alanda. Burası kara tankerlerinin-reaktorlerin-küçük çaplı depolama tankların içlerinin ve devrelerin kaplanmasıyla ilgili yeni bir uygulama merkezi.1 Temmuz 2019’dan itibaren kara tankerleri agresif kimyasalları kaplamalı tankerlerle taşımak zorunda. Normalde bunlar polyester tanklarda taşınırdı artık polyester tanklarla taşınamayacak. Kaplamalı tanklarda taşımanız gerekiyor. Türkiye’de ilk defa TSE’den akreditasyon alan firma biziz. Hem uygulama merkezimiz hem de kaplamamızın kendisinin testi-yetkilendirilmesi ve belgelendirilmesi uzun bir süreç aldı. Test süreçleri ve denetimleriyle birlikte yaklaşık 2 yıl sürdü. Bunun meyvesi olarak da yaz aylarında 153 kara tankerin kaplama işini merkezimizde yapacağız. Termik santrallerle çalışmaya da devam ediyoruz. Yurt dışına hizmetlerimiz sürüyor. İspanya’da yaptığımız bir proje var. Amerika’da, Doğu Avrupa’da, Ortadoğu da MarineLine Türkiye olarak projeler yürütüyoruz. Lübnan’da proje görüşmelerimiz devam ediyor. Anlaşırsak orada büyük tankların projesini üstleneceğiz. Çin’e 5 personelimizi teknik servis hizmeti için gönderiyoruz. Artık 63 kişilik bir şirketiz. Büyüdükçe personel sayımızda bu doğrultuda artmaya devam ediyor.

 

MarineLine Türkiye’nin sınırlarını genişlettiğini görüyoruz…   

Marine Line Türkiye’nin yeni sınırları, Doğu Avrupa, Rusya’daki Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu oldu. Artık bu bölgelerde yapılan hizmetler Marine Line Türkiye tarafından yapılacak. Kara tankerlerinin kaplama uygulaması için ana firmamız olan Advanced Polymer Coating firmasının dünyada üç tane merkez var. Almanya’da, Çin’de, Hindistan’daydı. Türkiye’de de dördüncüsü açıldı. Böylece Doğu Avrupa’daki kaplamalar da Türkiye’den yapılacak. Ağımızı biraz daha genişletmiş olduk.

Bizimle birlikte çalışmak üzere biri Rus, diğeri Romen iki yabancı enspektör bünyemize kattık. Bu iki arkadaşımız Avrupa’ya hizmet verecek. Diğer taraftan Amerika’da Türkiye’yi inspection-denetleme konusunda merkez olarak seçti. Dünyanın her yerine buradan arkadaşlarımız gidecek, genel kontrollerini yapıp, raporlamasını sunacak. Türkiye’nin önemi bir kez daha arttı diyebiliriz.

 

Marine Line Türkiye’nin bu kadar büyüyeceğini tahmin etmiş miydiniz?

Şirkete 2004’te girdiğimde çalışan tek Türk bendim. MarineLine uygulaması Türkiye’de yılda bir ya da iki kere yapılıyordu. Ben işe başlar başlamaz boş zamanlarımda şirketlere, tersanelere gitmeye başladım, kaplamayı tanıtmaya başladım. Kimsenin böyle bir kaplamadan haberi yoktu. Zamanla insanlar bilgi sahibi olmaya başladı. Bu da beraberinde işlerin büyümesini getirdi. İşler biraz daha büyünce MarineLine Türkiye’nin kurulmasına karar verildi ve 2006 yılında Advanced Polymer Coatings firmasının sahipleri, ben ve Okan Kaptan ile beraber Marineline Türkiye kuruldu.2004 yıllarında bir-iki adet kaplama yapılırken, sadece 2008’e yılında 78 adet yeni inşa projesi gerçekleştirdik. Şu ana kadar da kara ve deniz endüstrisinde 650 projeyi başarı ile tamamlamış bulunyoruz.2004 yılına kadar Marineline ile Türkiye’de kaplanan toplam metrekare 78,000 m2 iken, şimdi biz 5 milyon metrekareye doğru ilerliyoruz. Bugün dünyada MarineLine’lı gemi sayısı yaklaşık 700 adet civarında ve bunun 450’si Türkiye’de yapılmış. Bunun başarısı ne diye sorarsanız, hem kaplamanın gerçekten benzersiz olan kalitesi ve hem de hepsi en az 10 yıldan fazla birlikte çalıştığımız ekip ruhumuz diyebilirim.

 

7DENİZ DERGİSİ MART-NİSAN 2019 SAYISI  (ÖZEL RÖPORTAJ)

Editör: Haber Merkezi