Prof. Dr. Soner Esmer: "Limanlarımızın ilk çeyrek performansı oldukça güçlü" Prof. Dr. Soner Esmer: "Limanlarımızın ilk çeyrek performansı oldukça güçlü"

“Butik otele gidersen alakart hizmet alırsın, 5 yıldızlı otele gidersen sıra beklersin. Bizim limanımızda aynı butik otel gibi butik limandır. Girişimiz çıkışımız tercih sebebimizdir” diyen S.S. İstanbul Anadolu Yakası Kumcular Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Anadoluport Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Naiboğlu, Anadoluport’un Yeşil Liman olma yolunda hızla ilerlediğini açıkladı. Anadolu Yakasının tek limanı olduklarının altını çizen Naiboğlu, “Birinci fazda limanımıza yatırımın tamamını biz kendi öz kaynaklarımızla yaptık. İkinci fazda da bir kamu bankasından kredi alarak gerçekleştirdik, borçlarımızın tamamını da ödedik. Bunu hep söylerim, burası aslında bizim değil, kamunundur. Bu 100 sene kalacak bir eser” vurgusu yaptı. S.S. İstanbul Anadolu Yakası Kumcular Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Anadoluport Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Naiboğlu, 2019 yılında kum faaliyetlerinin kamu tarafından sonlandırılmasından sonra, yollarına genel kargo ve dökme yük limanı olarak devam ettiklerini söyledi. Anadoluport Limanı’nın çok stratejik bir noktada yer aldığını vurgulayan Naiboğlu, günün gereklerine ve teknolojiye ayak uydurarak işletmelerine yatırım yapmaya devam ettiklerini açıkladı. Naiboğlu, “Anadoluport Limanı tanınan bir marka oldu. Biz sıfırdan başladık, Limanlar süreli yatırım yapılması gereken kuruluşlardır. Hep yenilenmesi hep gelişmesi gerekir. Biz de Yeşil Liman olma yolunda ilerliyoruz, yeni yaptığımız yatırımla elektrikli liman vinci satın aldık ve altyapısını oluşturduk, şu anda hem çevreci bir liman olduk hem de yakıt masrafından tasarruf ediyoruz, Bundan sonra da yatırımlarımız devam edecek” şeklinde konuştu. 2019 yılından sonra farklı bir çalışma şekline giren Anadoluport’un hedeflerinden de söz eden Naiboğlu, “2021 yılında hedeflerimizi %80’e yakın aşmıştık. 2022 yılında da o rakamlara yakın hedefler koyduk. Ancak tabii ülkenin, dünyanın durumu, Avrupa, Amerika ve Çin'deki düşüşler sebebiyle beraber şu anda ağustos sonu itibariyle hedeften 350 bin ton şaşmış vaziyetteyiz. Bunu sene sonuna kadar kapatamayız. Herhalde bu seneyi 1 milyon ton civarında bir rakamla tamamlayacağız. Bu da koyduğumuz hedefin %50’si civarında. Ancak doların böyle yükselmesini düşünürsek, ciroya ve karlılığa baktığınız zaman o kadar da kötü değil. Tonaj düşüşü ciroya ve karlılık durumuna çok fazla etki yapmadı. Şu anda limanlarda çok fazla yoğunluk yok. Depremde yanan İskenderun Limanı’nın tam faaliyete geçmemesi ve oraya gidecek yüklerin Mersin’e kayması nedeniyle Mersin’de yoğunluk oluşmuş durumda. Taşucu Limanı’na biraz yatırım yapılsa Mersin’in yükü biraz azalır. Alsancak Limanı da çok fazla yoğun değil. Bizim bölgemiz Körfez’de, orada da bazı limanlar boş kalıyor. Bizim limanımız da bazı haftalar boş olabiliyor. Şu anda Türkiye’nin çok fazla liman ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. İMEAK DTO’nun toplantısında bu konuyu Limanlar Komitesi olarak dile getirdik” dedi.

Butik hizmet veren liman olmamız en büyük avantajımız

Anadoluport’un İstanbul Anadolu yakasında tek liman olduğunu söyleyen Naiboğlu, “Yan tarafımızda Ro-Ro terminali var. Biz onları etkilememek için sahip olduğumuz Ro-Ro rampalarını iznimiz olmasına rağmen kullanmıyoruz.

Butik otele gidersen alakart hizmet alırsın, 5 yıldızlı otele gidersen sıra beklersin. Bizim limanımızda aynı butik otel gibi butik limandır. Müşterilerimize verilen hızlı hizmet nedeniyle “Bize gelen müşteri bir daha başka yere gitmiyor” ifadesini kullanarak, Bu bizim en büyük avantajımız. Büyük limanlarda girişteki prosedürlerin fazla olması nakliye kamyonlarının giriş ve çıkışlarının saatler sürmesine sebep oluyor. Limanımızda prosedürlerin hızlı ilerlemesiyle bir nakliye kamyonun içeri girip çıkması bazen 5 dakika sürebiliyor. Dökme yüklerde çok hızlı hareket ediyoruz. Nakliyecilerin ve yük sahiplerinin tercih sebebi oluyoruz” ifadelerini kullandı.Deprem limanların önemini tekrar gözler önüne serdi

Son yaşanan 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremde deniz ulaşımının ve limanların öneminin ortaya çıktığını söyleyen Naiboğlu, olası bir İstanbul depreminde de limanların önemli bir işlevi olacağını belirtti. Naiboğlu, “Birinci fazda limanımıza yatırımın tamamını biz kendi öz kaynaklarımızla yaptık. İkinci fazda da bir kamu bankasından kredi alarak gerçekleştirdik, borçlarımızın tamamını da ödedik. Bunu hep söylerim, burası aslında bizim değil, kamunundur. Limanımız 100 sene kalacak bir eserdir. Tabii burayı bu hale getirmek için çok çalıştık. Bazen destek bazen köstek olundu ama sonuçta başardık. Bugün işletme iznimiz, geçici gümrükleme alanımız var. Limanlara yönelik depremle ilgili çalışmalar yapıldı. Güçlendirme çalışmaları yapılması lazım. Çünkü bazı limanlar çok eski. 50-60 yıldır çalışan limanlar var. O zamanki gemi sayımıza, kapasitemize bakarsak, 10 bin tonluk gemi bile büyük gibi görünürken şimdi 100 bin tonluk gemiler yanaşıyor.  Bu doğru bir uygulama davranış değil. Güçlendirme yapılmadan bu tür kapasite artışlarının olmaması gerekli. Depreme hazırlık olarak Marmara’daki tüm limanların altyapılarının güçlendirilip bakımlarının yapılması çok önemli. Limanımız son deprem yönetmeliklerine göre yapılmıştır. Çıkarma yapılabilmesi için 3 adet rampamız var. Yanımızda askeriye bulunuyor. Onlara da kaydettirdik ve her zaman çıkarma yapılabilecek bir seçeneğin olduğunu gösterdik. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremde de Valilik ve AFAD iş birliği ile 4 tane gemi hızlı bir şekilde yüklendi ve gönderildi. Deprem bize limanların önemini tekrar gözlerimizin önüne serdi. İstanbul’un Anadolu yakasında bu işleri yapabilecek hızlı ve organize tek limanız bizim limanımızdır.

Ayrıca; devletten kiralanan süresi dolan veya yaklaşan limanların süresini uzatması gerekmektedir. Çünkü limanlara yatırım yaptığınız zaman, yapılan yatırımın karşılığını 10 senede, 20 senede alıyorsunuz. Limanımızın 20 senelik kiralan süresi kalmıştır. Limanımıza ek süre verilmesi lazım ki yatırımlarımıza devam edebilelim” şeklinde konuştu.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi