Karadeniz Holdingʹin bin 200 megavat kapasiteye sahip 4 yeni PowerShipʹi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım katılımıyla, Sedef Tersanesiʹnde gerçekleştirilen törenle yola çıktı.
Karadeniz Holdingʹin 480 MW elektrik üretim kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olan ˮKaradeniz Powership Osman Khanˮ enerji gemisi Ganaʹya, ˮKaradeniz Powership Onur Sultanˮ Myanmarʹa, 120 MW kapasiteli ˮKaradeniz Powership Gökhan Beyˮ ve ˮKaradeniz Powership Yasin Beyˮ ise Endonezyaʹya uğurlandı.
Aralarında dünyanın en büyük enerji gemilerinin de yer aldığı dört yeni enerji gemisinin uğurlandığı ˮDünyanın Dostluk Enerjisi Türkiyeʹden Yola Çıkıyorˮ isimli tören Tuzla Sedef Tersanesiʹnde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı Ahmet Arslanʹın katılımıyla gerçekleştirildi.
Törende konuşan Arslan, Türk denizcilik sektörünün uluslararası rekabette dünya ile baş edebildiğini belirterek, Türkiyeʹnin uluslararası krizleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibi sayesinde hasarsız şekilde atlatabildiğini ancak Türk denizcilik sektörünün uluslararası çalıştığı için dünya krizlerinden etkilendiğini anlattı.
Arslan, ˮAncak ne zaman sektörün bir ihtiyacını size arz ettik, siz sonuna kadar desteklediniz, destekliyorsunuz. Talimatlarınız o yönde. Bize düşen de sizin talimatlarınız çerçevesinde hedeflere ulaşmak adına sektörde bütün taraflar olarak el birliği yapmak, birlikte çalışmak, gösterdiğiniz 2023, 2053, 2071 hedeflerine ülkemizi götürmek.ˮ diye konuştu.
Sektörün bu konuda üzerine düşeni yapacağını dile getiren Arslan, kamu tarafı olarak da kendilerinin çalışma ortamını kolaylaştıracaklarını ve onların yollarını açmak adına üzerlerine düşen ne varsa yapacaklarını bildirdi.
Arslan, ˮGeminin sadece bir tanesi 2,5 milyon nüfuslu bir şehrin elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Dolayısıyla mühendisinden teknisyenine kadar gece gündüz demeden çalışan, ülkemize katma değer yaratan arkadaşlara teşekkür ederiz.ˮ ifadelerini kullandı.
Bakan Arslan, girişimcilere ve armatörlere çıktıkları bu yolda başarılar diledi.
ˮMilyonlarca haneye elektrik götürüyoruzˮ
Karadeniz Holding Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Karadeniz, bugün 3 kıtada, 11 ülkede, 26 farklı noktada 10 bin kişiye ulaşan çekirdek bir aile olduklarını belirterek, milyonlarca haneye elektrik götürerek Türkiyeʹnin şanlı bayrağını onurla taşıdıklarını söyledi.
Karadeniz, ˮOrta Doğu, Asya ve Afrikaʹda birçok ülkede, milyonlarca kişinin en temel ihtiyacı elektriğin en rekabetçi şartlarla temini için sınırları, denizleri aştık, dostluk ve kardeşlik elini uzattık.ˮ dedi.
Enerji gemilerini yaratıcılığından, tasarımına, mühendisliğinden, gemi inşasına, finansmanından, sermayesine, ismine ve markasına kadar Türkiyeʹde ürettiklerini anlatan Karadeniz, ˮGemilerimiz yüzde 100 Türk mühendisliği ile Türk tersanelerinde üretildi.ˮ ifadesini kullandı.
ˮDünyanın ilk ve tek enerji gemisi filosunu yarattıkˮ
Karadeniz, şöyle devam etti:
ˮEnerji gemilerimiz dünyanın dört bir köşesinde elektrik üretmeye, enerji ihtiyacını karşılamaya, sosyal ve ekonomik gelişimin can damarı olmaya, artan bir hızda devam etmekte. Dünyanın dostluk enerjisi Türkiyeʹden sloganıyla 2008 yılında girdiğimiz bu yolda 13 enerji gemisi ile 2,700 MWʹı aşan kurulu güce ulaştık ve dünyanın ilk ve tek enerji gemisi filosunu yarattık.
Bugün Lübnanʹın yüzde 30, Ganaʹnın yüzde 25, denize kıyısı olmayan Zambiyaʹnın komşu Mozambik üstünden yüzde 20 elektriğini, Endonezya gibi 17 bini aşkın adadan oluşan dev bir adalar ülkesinde altyapı yatırımlarının ulaşması imkansız olan şimdilik beş adada yüzde 70ʹe yakın elektriği sağlıyor olacağız. Doğalgaz ve sıvı yakıt kullanarak çift yakıt teknolojisi ve yüksek verimlilik ile çevre dostu bir tasarıma sahip enerji gemilerimiz, ekonomik ve güvenilir bir şekilde ülkelerin elektrik ihtiyacını çok kısa sürelerde devreye girerek karşılamakta.ˮ
Karadeniz, bugün inşası tamamlanan 4 yeni enerji gemisini uğurlamak ve inşasına başlanan 14 enerji gemisini tanıtmak için bir araya geldiklerini ifade ederek, 14 yeni geminin 2017 yılında filolarına katılacağını bildirdi.
Orhan Karadeniz, ˮNeredeyse her ay bir gemi filomuza katılacak. Asyaʹdan Afrikaʹya, hatta Avrupaʹya, Amerikaʹya, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere dünyanın dört bir köşesine teknolojimizi, mühendisliğimizi, ihraç ediyor, dostluk enerjimizi, elimizi uzatıyor olacağız.ˮ dedi.
ˮGemilerin yerli katkı oranı yüzde 80ˮ
Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, şu anda dünyanın en büyük enerji gemisinin alandan görülebildiğini belirterek, şöyle devam etti:
ˮNe kadar gururlansak azdır. Böyle bir tesisi karada yapmak istediğiniz zaman 300 dönüm arazi ve en az 3-4 yıl gerek. Biz bu gemiyi 13 ayda bu hale getirdik. Geminin özellikleri saymakla bitmiyor. Yerli katkı oranı yüzde 80ʹlerde. Sadece ana makine ve buhar türbinleri dışındaki bütün aksamı Türkiyeʹde Türk üreticiler tarafından yapılmış. Bundan daha iyi çok zor bulunur. Sadece enerji ihraç etmiyor. O ülkelere bizden çok şey götürüyor. İhtiyacı olan ülkelere refah, nefes, sağlık götürüyor. Bunun için bundan daha iyi proje olamaz.ˮ
Konuşmasına Karadeniz Holdingʹi tebrik ederek başlayan Erdoğan, iş adamlarına da yatırımlarınızı ertelemeyin çağrısında bulundu.
ʹʹEnerji sektöründe ülkemizin önde gelen kuruluşlarından biri olan Karadeniz Holdingʹin gemilerini görev yerine yolculamak için buradayız. Bu şirketimiz Irakʹta bazı sıkıntılar yaşıyor. Karadeniz Holdingʹin yeni gemileriyle 6 bin MWʹlık kapasite artışı sağlanacak. Ülkemizdeki enerji yatırımlarını çeşitlendirmek suretiyle yakından takip ettiğimiz bu şirketimizi ayrıca tebrik ediyorum.
ʹYatırımlarınızı ertelemeyinʹ
Türkiye kendisine inanan, güvenen, yatırım yapan hiç kimseyi mahcup etmedi, etmeyecek. Yatırımlarınızı ertelemeyin, tereddüte kapılmayın geç kalırsanız pişman olursunuz. Gelin yatırımlarınızı hızlandırın. Milletimze nasıl güveniyorsam iş adamlarımıza da o kadar güveniyorum.ʹʹ
“Sektörün canlı tutulması için gereken çalışmalar yapılıyor”
Başbakan Yıldırım ise enerji gemilerinin aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirterek, “Burada yapılan gemiler ısıtıyor, aydınlatıyor. Liderliğinizde son 14 yılda Türkiye’yi üçe katladık. Aynı zamanda küresel dış yardımlarda da Türkiye en gelişmiş ülkeler arasına girdi. 3 milyar doların üzerinde Türkiye az gelişmiş ülkelere öyle veya böyle destek oluyor. Denizcilik sektörü dünya için vazgeçilmez bir sektördür. Denizcilik sektörünün dünyada 2009’da başlayıp, hala devam eden küresel krizden en fazla etkilenen sektör olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çünkü dünyadaki taşımacılığın yüzde 90’ı deniz yoluyla yapılıyor. Dünya ticaretinde daralma der demez en önce denizcilik sektörü etkileniyor. Türk gemi inşa sektörü krizden çıkabilecek yöntemleri geliştirmeyi başardı. Yeni gemi inşasında azalma varsa da tamir, bakım, onarım ve bu tip işler sektörün canlı tutulması için gereken çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, artık Türkiye’deki bütün yatların Türk bayrağına geçmesinin önünü açtıklarını vurgulayarak, “bugünlerde de sizin talimat verdiğiniz bir konu var. O da ‘Artık Türkiye’nin kıyılarında yabancı bayraklı yatlar dolansın istemiyoruz’ dediniz. Bunun için düzenlememizi yaptık. Önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek devrim niteliğinde bir takım değişiklikler yaptık. Artık Türkiye’deki bütün yatların Türk bayrağına geçmesi, hatta dışarıdaki yat sahiplerinin de Türk bayrağına geçmesinin önünü açmış olduk” şeklinde konuştu.
ˮDenizde yolcu taşımacılığı yılda 90 milyon iken, bu sayı 165 milyona çıktıˮ
Deniz taşımacılığının gelişmesi için yakıtlardaki ÖTV’nin kaldırıldığını da hatırlatan Başbakan Yıldırım, bunun semeresinin de görüldüğünü kaydetti. Denizcilik sektörüne yıllık 5 milyar tutarında teşvik verildiğini vurgulayan Yıldırım, “2003 yılında denizde yolcu taşımacılığı yılda 90 milyon iken, bu sayı 165 milyona çıktı. 4 milyon ton yakıt desteği verdik. Boğazlardan geçen gemi sayısı maalesef bu yıllarda azaldı. 56 bin gemi geçerken, 44 bin civarında kaldı. Bu da küresel krizin en açık etkisi. Bugün Türkiye 185 bin gemi adamı yetiştirmiş durumda. Yetiştirilen gemi adamı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinin önüne geçtik. Çünkü bu 14 yılda gemi adamı yetiştirme konusunda 110 eğitim kurumu kurduk. Bunlardan üniversite var, fakülte var, meslek okulu var” ifadelerini kullandı.
ˮEkonomimiz üzerine bir takım spekülasyonlar yapılıyorsa da kimse endişe etmesinˮ
“Ülkenin bölünmemesi için gerek bölücü terör örgütü, gerek FETÖ terör örgütü ile mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz” diyen Yıldırım, “İnşallah gelecek daha güzel olacak. Türkiye’nin önünde çok güzel yılların olduğunu ifade etmek istiyorum. Ekonomimiz üzerine bir takım spekülasyonlar yapılıyorsa da kimse endişe etmesin. 2017 üreten, istihdam oluşturan ekonomik kararlarımızda bir hamle yılı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Tören alanına gelişinde, Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Karadenizʹin 6 yaşındaki kızı Orka Deniz Karadeniz, çizdiği bir resmi Başbakan Yıldırımʹa hediye etti.
Törenin ardından Başbakan Binali Yıldırım, Tuzlaʹda Gemi Mühendisleri Odasıʹnı ziyaret etti ve burada devam eden Gemi Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonu toplantısına katıldı.
7DENİZ