Her yıl 27-31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Kılavuz Kaptanlar Haftası kutlamaları Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) Beylerbeyi Yerleşkesi’ndeki anma töreni ile başladı. Törene KEGM Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurulu Üyesi Koray Karagöz, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Üstün, Türk Uzak Yol Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Akbulut ile çok sayıda kişi katıldı.

 

 

Törende konuşan İMEAT DTO Başkanı Tamer Kıran, kılavuz kaptanlığın, denizcilik sektöründe değerini her zaman koruyan bir emniyet unsuru olduğunu belirterek, “Kılavuz kaptanlık deyince aklıma hep tıpta uzmanlık gelir. 7 sene okursun, pratisyen hekim olursun. Sonra bir sınav ve uzmanlık alırsın. Kılavuz kaptanlığı buna benzetiyorum. Önce üniversite, sonra staj ve ardından belgesinin alınması. Bu farklı bir yeterlilik, ayrıcalık. Hem boğazlar hem de limanlar için değeriniz çok fazla. Böylesi zor bir görevi yapan kılavuzlar kaptanların sorunlarında DTO olarak yanındayız. Tarihte ilk defa bana vermiş olduğunuz fahri kılavuz kaptanlık beratı için de teşekkür ederim” dedi.

 

 

‘Kılavuz kaptansız seyahat mümkün değil’

 

Dünya ticaretinin yüzde 80’den fazlasının denizlerle yapıldığına işaret eden KEGM Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ise, “Burada en önemli şey ise güvenli seyahat ve idaredir. Kılavuz kaptanlık, tarihi milattan öncesine dayanan bir meslektir. Anlık tehlikeli durumlarda soğukkanlı olarak en yararlı kararı verebilmek zorunlu olduğu için kılavuz kaptanlık, her insanın da yapabileceği meslek değildir. Otonom gemiler gündeme gelmesine rağmen, tehlikeli sular olduğu zaman kılavuz kaptansız seyahat mümkün görünmemektedir” diye konuştu.

 

 

Ünüvar: Çalışmalarımıza devam ediyoruz

 

WISTA Türkiye, denizcilik sektörünü uluslararası konferansta bir araya getirdi WISTA Türkiye, denizcilik sektörünü uluslararası konferansta bir araya getirdi

Kılavuz kaptanların, çıktıkları gemilerde ülkemizi de temsil ettiklerini deli getiren Ünüvar, “Lozan başarısının ardından Montrö anlaşması da kolay şartlarda imzalanmadı. Montrö sadece ticari geçişleri değil, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerinin de güvenliğini sağlayan bir sözleşmedir. Türkiye, bu sözleşmeye eksiksiz uydu. Kıyı Emniyeti olarak bizler de çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

 

Kılavuz Kaptanlar Haftası haberleri 

 

Arslantürk: Eksikliklerin giderilmesi için çalışacağız

 

Kılavuz Kaptanlar Haftası başlıyor

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi