Her yıl 27-31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Kılavuz Kaptanlar Haftası kutlamaları başladı. Kıyı Emniyeti Beylerbeyi Yerleşkesi’nde Meslek Şehitlerini anma töreni düzenlendi. Saygı Duruşu ve şehitler anısına denize çelenk bırakılmasıyla başlayan törende Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammer Arslantürk bir konuşma yaptı.

 

2007’de yaşamını yitiren meslek şehidi Kaptan Lütfü Berk anısına ilkini 2008’de bir panel ile başladıkları ve 2009 yılından itibaren de her yıl geleneksel olarak Kılavuz Kaptanlar Haftası’nın dünyada tek olduğuna vurgu yapan Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammer Arslantürk, denizin sunduğu imkanlar yayında aldıklarıyla da insanda saygı ve korku hissi uyandırdığını belirterek, “Denizde olan insanların en çok özlemini duydukları şey güven duygusudur” dedi.

 

 

‘Kılavuzluk hizmetleri vazgeçilmez güvenlik unsurlarıdır’

 

Güven duygusunun somut bilgi, araç ve deneyim gerektirdiğini dile getiren Arslantürk, “Denizde güven duygusu hissetmek için deneyimli ve bilgili denizcilerin idaresinde, sağlam ve iyi donanmış bir gemide bulunmak şarttır. Bazen bu koşullar, denizde insanın kendini güvende hissetmesine yetmez. Akıntı, rüzgar, tehlikeli sığlıklar ve diğer doğal engeller, denizde seyretmeyi olağan risk ve tehlikelerin üstünde güvensizleştirir. Bu noktada olağandışı seyir koşullarından haberdar ve deneyimli bir kişinin bilgisine, yani kılavuz kaptana ihtiyaç duyulur. Riskli ve tehlikeli suyollarında seyrederken gerek can, gerekse mal güvenliği için kılavuz kaptan ve kılavuzluk hizmetleri vazgeçilmez güvenlik unsurlarıdır” diye konuştu.

Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor

 

‘Kılavuzluk hizmeti kamu hizmetidir’

 

Kılavuz Kaptanlar Derneği’nin İstanbul ve Çanakkale Boğazı’ndaki görünmez kahramanları olan çalışan veya emekli olmuş tüm kılavuz kaptanları ulusal ve uluslararası düzeyde temsil eden bir kuruluş olduğuna işaret eden Arslantürk, “Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği olarak, artık gelenekselleştirdiğimiz “Kılavuz Kaptanlar Haftası”nın etkin bir şekilde kutlanmasındaki amacımız, kılavuzluk hizmetlerinin can, mal, seyir ve çevre güvenliğine katkılarının kamuoyuna tanıtılarak, meslektaşlarımızın yeri gelip kendi canlarının kaybını bile göze alacak seviyede – ki bugün burada bunun için toplandık - verdikleri hizmetin kamu yararı gözetilerek kamusal hizmet olduğunun vurgulanmasıdır. Dolayısı ile kamu yararı gözetilerek icra ettiğimiz mesleğimizin, tüm dünyada olduğu gibi rekabetten uzak tutulmasını ve hizmet kalitesinin devamı için meslektaşlarımıza herhangi bir baskı hissettirilmemesini önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

2018 yılında birlerce hizmet verildi

 

Arslantürk, “Kılavuzluk mesleğinin ülkemizdeki çerçevesini belirlemek adına DTO’nun yayınladığı “2018 Yılı Raporu”na göre,  2018 yılında Türkiye’deki 69 limana uğrak yapan 72360, İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan 23565, Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yapan 19958 ve toplamda 115883 gemiye 448 kılavuz kaptan tarafından kılavuzluk hizmeti verilmiştir” şeklinde konuştu.

 

‘İnsan faktörü konusunu gündeme getirmek istedik’

 

Bu seneki etkinliklerin temasının önemine vurgu yapan Arslantürk, “Bu yılki “Kılavuz Kaptanlar Haftası” etkinlikleri içerisinde “Kılavuz Kaptan ve İnsan Faktörü” paneline yer vererek çevrenin gemiden, geminin de çevreden korunması amacıyla karşılaşılabilecek bütün olumsuzluklara rağmen can, mal ve çevre emniyetinin sağlanması adına, üst düzeyde kılavuzluk hizmeti kalitesinin devam ettirilebilmesi için meslektaşlarımız ve sektör paydaşlarımız tarafından üzerine düşünülmesini önemsediğimiz “İnsan Faktörü” konusunu gündeme getirmek istedik” dedi.

 

‘Çalışmaya hazırız’

 

Kılavuz Kaptanlar Derneği’nin 50 yıllık geçmişinde kamu yararına çalışmayı sürdüreceğini kaydeden Arslantürk, “Derneğimizin öncelikli amacının “Çevre Emniyeti“ ve “Kamusal Hizmet“ olduğunu temin ederek meslektaşlarımızı ve mesleğimizi ilgilendiren yasal düzenlemelerde tespit ettiğimiz eksikliklerin giderilmesinde idare ile birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna huzurunuzda duyurmak isteriz” dedi.

 

 

‘Kılavuz Kaptan Transfer Eğitimi zorunlu hale gelmeli’

 

24 Aralık 2018’de geçirdiği çarmık kazasında kurtulmasının en büyük nedeninin KEGM Pilot botu personelinin tecrübesi ve soğukkanlılığı olduğunu hatırlatan Arslantürk, Malta’da yapılan toplantıda kazaların gündeme geldiğini ve tüm dünyada gemi güverte zabitan ve personeli ile kılavuz kaptan botu personeline “Kılavuz Kaptan Transfer Eğitimi“nin verilmesi ve sertifikalandırılmasının IMO’nun tavsiye kararı niteliğinden çıkarılarak zorunlu kılınmasını ve STCW belgeleri arasına alınmasını teklif ettiklerini kaydetti.

 

Daha sonra Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar tarafından Arslantürk’ü kurtaran Fahrettin Aksu Kılavuzluk İstasyonu’ndan Bayrak 4 Pilot Botu personeli Kaptan İlhami Şerifoğlu, Turan Aygün, Emin Tetik ve İdris Turgay Baş’a birer teşekkür plaketi sundu.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi