İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, geçtiğimiz hafta 2021-2022 eğitim yılına başlayan Ekol Denizcilik Eğitim Kurumu’nu ziyaret etti. Ekol Denizcilik Eğitim Kurumu Abdulvahit Şimşek, okulun eğitim kadrosu ve öğrencilerin yaptığı karşılamanın ardından Fahrettin Küçükşahin Konferans Salonu’nda tören düzenlendi.

 

‘Hedefimiz İngilizce bilen gemi insanı yetiştirmek’

 

Okulda, simülatör merkezi, laboratuarı, atölye, yüzme havuzu, spor salonu ve modern sınıfları ile 653 öğrenciye eğitim verildiğini belirten Arslan, “2021-2022 eğitim ve öğretim yılında daha önceki yıllardan farklı olarak öğrencilerimiz de istekleri ve katılımlarıyla İngilizce ders saatlerinin artırımı yapıldı. Çünkü dünya üzerinde deniz ticareti yapan ülkelerin gemi insanlarının yetiştirilmesinde ve istihdam edilmesinde maalesef ülkemiz iyi durumda değil. Bizler, bu konuda attığımız adımla hedefimizin İngilizce bilen gemi insanı yetiştirmek olduğunu ilan ediyoruz” dedi.

 

 

‘Gençlere istihdam sağlamak istiyoruz’

 

Öğrenci sayısının arttırılması ve daha çok gence ulaşmak için başlattıkları “3 Tarafı Deniz, 4 Tarafı Fırsat Eşitliği” sosyal sorumluluk projesinden de bahseden Arslan, “Bu proje ile üniversiteyi kazanamamış veya imkanları nedeniyle eğitime devam edemeyen gençlerimize bir ışık olmak istedik. Onları da burada alacakları eğitimlerle isteklerine kavuşturmak ve istihdam sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

 

 

91 ayrı sertifika yetkisi var

 

Ardından söz alan Ekol Denizcilik Eğitim Kurumu Koordinatörü Özkan Kaya, okul hakkında bilgi paylaştı. Okulun 1’inci sınıfında 96, ikinci sınıfında ise 36 öğrenci olduğunu belirten Kaya, toplamda 132 öğrencinin 14 ay süreli güverte, vadiya zabiti ve makine zabiti eğitimini aldığını söyledi. Ek olarak uzak yol güverte ve makine vardiya zabitliği kursları ve elektroteknik, kamarot, yağcı, aşçı eğitimlerine yönelik kurslar ile gerek aktif gemi insanları gerekse Deniz Kuvvetlerinden ayrılmış olan personele yönelik olarak STCW belgelendirme kurslarımız da devam ediyor. Kurumumuz, toplam 91 adet ayrı sertifika ve katılım belgesi vermek için yetkilendirilmiştir” dedi.

 

Altyapı, uzaktan eğitim de hazır

 

Kaya, şunları söyledi: “Okulumuzda ikili eğitim yapılarak, Eylül itibariyle 527 kursiyer okulumuzda eğitim almıştır… Pandemi nedeniyle aksi bir karar çıkmadığı takdirde okulumuzdaki eğitim, yüz yüze eğitim ile sürdürülecektir. Ancak uzaktan eğitime geçilmesi durumunda mevcut sistem ve altyapımız online uzaktan eğitim verecek şekilde hazırdır. Bu yıl ilk kez olarak, hem mesleki İngilizce hem de YDS sınavına yönelik hazırladığımız özel programlarla sizlere yoğun bir İngilizce eğitimi vermek üzere tüm planlamamızı yaparak uygulamaya koyduk. Planlı ders saatlerine ilaveten Salı ve Perşembe günleri ilave bir ücret talep etmeden, katılmak isteyen öğrencilere 1’er saat süre ile haftalık konu özeti ve karşılıklı konuşma ağırlıklı tekrar eğitimlerimizi de uygulamaya aldık.”

 

 

Kıran: Denizcilik eğitimini önemsiyoruz

 

Yoğun tempo içinde Ekol’de olmaktan mutluluk duyduğunu belirten İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, yeniden yapılanan Ekol Denizcilik Eğitim Kurumu’nun denizcilik eğitimi için önemli bir adım olduğunu söyledi. Türkiye’de denizcilik eğitiminin bir konu olduğunu belirten Kıran, “Bu önemli bir konu. Bir dönem hızlı değişen kurallar, akabinde belli bir süre içinde oturan bir düzen, şu anda da lisans düzeyi, ön lisans düzeyi, içinde bulunduğumuz okul, kurs ve denizcilik meslek liseleri olarak dört düzeyde eğitim yapılıyor. Bu açıdan baktığımızda hem Oda olarak hem de bu işin sektörün içinden gelen insanları olarak son derece önemsiyoruz. Buradan mezun olan arkadaşlarımızı denizde, tersanelerimizde istihdam eden bizleriz. O açıdan buralardan iyi eğitim almaları ve öğrenmiş olarak hayata başlamaları son derece önemli” dedi.

 

Eğitimcilere önemli görevler düşüyor

 

Denizcilik eğitimi veren öğretmenlere önemli görevler düştüğünü dile getiren Kıran, “Onları iyi yetiştirmek, iyi öğretmek anlamında elinizden geleni yapmanızı arzu ediyoruz. Vahit Bey de elindeki imkanları sonuna kadar sizin için açarak, eğitimin kalitesinin yükselmesi için elinden geleni yapacaktır” diye konuştu.

 

 

BTÜ'lü akademisyenlere MEDSEAPLAN projesinden destek BTÜ'lü akademisyenlere MEDSEAPLAN projesinden destek

Başkan Kıran’dan aşı çağrısı

 

Kıran, konuşmasının devamında yüz yüze başlayan eğitimin aksamaması için aşının önemine değindi. Covid-19 tedbirleri uyulması ve aşıya öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizen Kıran, şunlara söyledi; “Lütfen aşınızı olun ve etrafınızdakilere olması konusunda tavsiyelerde bulunun. Bilime karşı gelmeni bir mantığı yok. Komplo teorisi özellikle sosyal medyada bol bol üretilir. Oralara kulak asmadan aşı konusunda gereken önemi gösterin. Bugün burada her gün 30 bine yakın pozitif vakanın olduğu bir ortamda bu toplantıyı yapabiliyorsak bunun tek sağlayıcısı aşıdır. Onun için şiddetle aşı olmadıysanız kararınızı gözden geçirmeyi tavsiye ediyorum.”

 

Konuşmaların ardından Ekol Denizcilik Eğitim Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahit Şimşek tarafından Tamer Kıran’a hediye takdim edildi.

 

 

 

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi