İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Türk Armatörler Birliği ve Gemi Armatörleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi pandemi nedeniyle 3 yıldır yapılamayan geleneksel iftar yemeğini büyük bir katılımla düzenledi. Büyük Kulüp’te gerçekleşen iftar yemeğine, İstanbul Aydın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Oral Erdoğan, TÜRKLİM Başkanı Aydın Erdemir, Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, Tuzla Kaymakamı Ali Akça, Çaykur Rizespor Başkanı Tahir Kıran, GİSBİR Başkan Murat Kıran, akademisyenler, armatörler, STK temsilcileri, WİSTA Türkiye üyeleri, DTO Yönetim Kurulu Üyeleri, DTO Meclis üyeleri, şube başkanları, meslek komite başkanları ve çok sayıda kişi katıldı.

 

TEMMUZ 2020’DEN İTİBAREN DENİZCİLİK BAŞKA BOYUTA GEÇTİ

 

Katılımın yoğun olduğu iftar yemeği ezanın okunmasıyla birlikte başladı. Yemeğin ardından konuşan İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, 3 aradan sonra gerçekleştirilen iftar yemeğinde herkesi bir arada görmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. 3 yılda dünyanın çok büyük merhalelerden geçtiğini dile getiren Kıran, “Bambaşka bir dünya var şimdi” dedi. Dünyanın Covid-19 ile mücadele döneminde ekonomik ve ticari anlamda da çok farklı bir dönem yaşadığını kaydeden Kıran, “Bu süreçte çok farklı alışkanlıklar ve ticaret yöntemleri oluşmaya başladı. Ticaretin alışılagelmiş bütün ezberleri bozuldu. İnsanlar uzaktan alışverişe başladı. Bu bizim sektörümüzde önemli bir gelişmeye vesile oldu. Taşımacılıkta çok farklı bir döneme geçişe sebep oldu. Bu sürecin denizcilik sektörüne faydası oldu. Hem hammadde hem de son tüketiciye ulaştırılacak malların dünya üzerindeki hareketliliği çok arttı. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar, liman sıkışıklıkları, arzın talep karşısında düşük kalması gibi nedenlerle Temmuz 2020’den itibaren denizcilik sektörü başka bir boyuta geçti” diye devam etti.

 

 

174 DENİZCİMİZ REHİN

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini de değerlendiren Kıran, Türkiye’nin ticari anlamda derin ilişkiler içinde olduğu iki ülkenin savaşa durumunda olmasının hem denizcilik sektörünün hem de ülke ekonomisi etkilediği belirterek, “Çok etkilendik. Gemilerimiz orda mahsur kaldı. Şu anda 22 gemimiz Ukrayna limanlarında hapis, hatta rehin durumunda. Bu gemilerde 84’ü Türk olmak üzere 174 civarında denizcimiz rehin. Ukrayna limanları tamamen ticarete kapandı. Rusya ise açık olduğu söylüyor ama hem ambargo ihtimalleri hem de güvenlik endişelerinden ötürü kimse gitmiyor” şeklinde konuştu.

Gemi geri dönüşümde hızlı tonaj akışı Gemi geri dönüşümde hızlı tonaj akışı

 

 

ÖNÜMÜZDE POTANSİYEL BİR TEHLİKE VAR

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden ötürü ABD, AB ve İngiltere’nin bir dizi yaptırım kararı aldığını ve İran’a yapılan ambargo gibi ambargoların yaşanabileceğini ifade eden Kıran, “Bu bölgenin de ambargo altına girmesi ve oralara gidememe ihtimalimiz çok fazla. Bölgedeki en güçlü koster filosuyuz. Bizim rakibimiz de Ruslar. Kafa kafaya gidiyoruz. Dolayısıyla savaş başladığında limanlarımızda 13-14 civarında olan Rus bayraklı gemi sayısı bugün 54-55’lere çıkmış durumda. Dolayısıyla onlar da bu tarafa geldiler. İlerde ambargodan dolayı bizimle çok daha yakından rekabet etme ihtimalleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle ciddi anlamda önümüzde potansiyel bir tehlike var” ifadelerini kullandı.

 

 

İHTİYATLI OLMAKTA FAYDA VAR

 

Türkiye’nin burnunun dibindi ekonomik olarak tüm dünyayı etkileyen yüksek enflasyonlu bir savaş yaşandığını ve bu durumun şartları değiştirdiğini kaydeden Kıran, şunları söyledi; “Bu açıdan ihtiyatı elden bırakmamak lazım. Hem yatırımlarda, hem hayatımızda, hem de tüketimimizde her zaman ihtiyatlı olmakta fayda var.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi