Aqua 21. Denizkızı Kongresi kapsamında “Denizden karaya serüven” paneli gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Esko Marine Onursal Başkanı Kaptan Behzat Esinduy, Esko Marine kurucu ortakları Erhan Esinduy ile Adem Kocadağ, katıldı.

 

ADEM KOCADAĞ: DENİZCİ ÖĞRENCİLER İÇİN STAJ PORTALI GELİYOR

 

Panelde ilk sözü alan Adem Kocadağ, kendini tanıttıktan sonra denizci öğrencilerin staj sorununun çözümü için TÜDEV bünyesinde bir staj portalı hazırladıklarını belirtti. Kocadağ, koordinasyonunu yürüttüğü staj programını yaz aylarına yetiştirmeyi planladıklarını kaydetti. Öğrencilerin yaşadıkları en büyük sorunların başında staj sorununun geldiğini aktaran Kocadağ, “Öğrencilerle sektör arasında sanki bir bağlantı sorunu var” dedi. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan staj portalında armatörler, tersaneler, limanlar, yat firmaların olduğunu belirten Kocadağ, “Bütün denizci personellerin staja ihtiyacı var. Bu portalı gittiğiniz yurt dışı fuarlarında yabancı armatörlere de sunacağız ki buradan seçecekleri Türk öğrencileri yurt dışı gemiler ve tersanelerde de staj bulma imkanları olsun” diye konuştu.

 

Ardından sözü Türk denizciliğinin duayeni Behzat Esinduy aldı. Konuşmasına kendi tecrübelerini anlatarak başlayan Esinduy, kendi öğrencilik yıllarında staj sorunu yaşanmadığını belirterek, öğrencilerin arkasında armatörlerin olduğunu ve öğrencilerin kolaylıkla stajlarını yapabildiklerini kaydetti. Denizcilik camiasında senelerdir staj gündemini konuşmaya ve yazmaya çalıştıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını ifade eden Esinduy, “Armatör elini taşın altına koymadığı müddetçe, öğrenciler kapı kapı dolaşıp staj arıyorlar. Bütün denizcilik şirketlerimize giden arkadaşlarımız var. Stajı gerektiği gibi almamak sorun. Staj sorunu aşılmadığı müddetçe genç arkadaşlarımızın deniz hayatına okuldayken başlamaları imkanı azalıyor. Bu da tecrübelerinizi azaltmış oluyor” dedi.

 

ERHAN ESİNDUY: ÖĞRENCİLERİ DESTEKLEYEN ŞİRKETLER OLMALI

 

Türkiye’de staj mevzusunun anlaşılmadığını belirten Esko Marine Genel Müdürü Erhan Esinduy ise, denizci olmak isteyen öğrencilerin öncesinde sponsorunu bulmadan okula gidememesi gerektiğini belirtti. Yurt dışında puan yeterliliği olan öğrencilerin istediklerinde yerleşemediklerini aktaran Esinduy, “Okula girdikten sona kapı kapı staj için dolaşılmaz. Sizi destekleyen bir şirket olması lazım. Çünkü köklü denizcilik şirketlerinin bir geleneği ve işletme tarzı var. Ve gemilerin emniyetli bir şekilde çalışabilmesi için de en önemli faktör çalıştırdığınız insanlardır. Bunları da sıfırdan alırsınız ve yetiştirirsiniz. Sizin kültürünüzle yetişir ve belli bir yere kadar gelir. Sonrasında ise denizden karaya geçiş olur. Bizde bu maalesef yok. Çünkü bizim ülke ve millet olarak tarzımın bu yapıya müsait değil. İnsan yetiştirmek meşakkatli ve pahalı bir iş. Gönül vermek gerekiyor” dedi.

 

DENİZCİ İHRAÇ ETMELİYİZ

 

Türkiye’de çok fazla denizci yetiştiğini ama Türk şirketlerinin bazı haklı sebeplerden dolayı yabancı personel çalıştırdığını dile getiren Esinduy, “Dolayısıyla bizim gözümüzün dışarıya dikmemiz lazım. Çünkü dışarıda çok ciddi denizcilik şirketleri var. Nasıl ki Filipinler, Hindistan, Ukrayna, Rusya gibi ülkeler denizcilerini ihraç ediyor, bizim de böyle bir yola girmemiz gerekiyor. Bu genç denizcilerimiz için daha iyi olacaktır” diye konuştu.

Pakmaya, İzmir Bot Show’da yerini alıyor Pakmaya, İzmir Bot Show’da yerini alıyor

 

MESLEĞİNİZİ HAKKINI VERDİKTEN SONRA KARAYA GEÇİN

 

Günümüzde öğrencilerin denize çıkmadan önce karada iş bulma arayışına girdiğine dikkat çeken Behzat Esinduy, “Bu çok yanlış. Karada çalışmak isteyen bir arkadaşın denizcilik okulunda ne işi var. Denizcilik okuyan biri denizi hedeflemelidir. Dolayısıyla denizden karaya geçme, okulunu bitirip, uzun süre denizde çalışıp gerekli mevkilere ulaştıktan ve mesleğinin hakkını verdikten sonra olmalıdır. Hayatta hiç kimseye bir şey vermezler. Kendiniz almalısınız. Tırnaklarınızla kazıyarak, çalışmalarınızla, gayretinizle kendinizi kabul ettirirseniz karaya geçeceksiniz. Ama bunda da zamanlama çok önemli. Karada yapacağınız iş yine gemiyi kumanda etmek olacak. Yani kaptanı ve baş mühendisi kumanda edeceksiniz. Peki siz yeterince tecrübe edinmediğiniz sürece gemiyi ve personeli nasıl kumanda edeceksiniz. Geminin başına bir iş geldiğinde sigorta mevzusunu konuşabilir misiniz? Her şey eksik kalır. Bu nedenle denize geçmeden karayı istemeyin. Okuldan karaya geçeceğim, broker olacağım gibi düşüncelerle çıkmayın okuldan. Sizi karaya istesinler ve alsınlar. Denizde piştikten sonra karaya geçin” ifadelerini kullandı.

 

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi