KOSDER Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) tarafından düzenlenen 6. Geleneksel İftar Yemeği, denizcilik sektörünün tüm bileşenlerinin buluştuğu bir organizasyonla gerçekleşti. Istanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleşen organizasyona İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, TURMEPA Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Prof. Dr. Bayram Öztürk, İTÜ DEFAMED Başkanı Ufuk Teker, Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Arif Bostan, TÜRKKAPDER Başkanı Kaptan Zafer Akbulut, Gemi Brokerleri Derneği (GBD) Başkanı Semih Dinçel, Ambarlı Liman Başkanı Engin Arat, Kocaeli Liman Başkanı Erol Ekmekçi, İMEAK DTO yönetim kurulu üyeleri, WISTA Türkiye üyeleri, akademisyenler, armatörler, kaptanlar ve çok sayıda kişi katıldı.

 

 

PINAR KALKAVAN SESEL’DEN BARIŞ DİLEĞİ

 

Sanmar’dan metanol yakıtlı römorkörler için omurga kaynak töreni Sanmar’dan metanol yakıtlı römorkörler için omurga kaynak töreni

Pandemiden dolayı iki yılı aşkın bir süredir bir araya gelemeyen denizcilerin hasret giderdiği iftar yemeğinde ilk sözü KOSDER Başkanı Pınar Kalkavan Sesel aldı. KOSDER ailesi olarak birlik ve beraberliği pekiştiren Ramazan ayında Türk denizciliğinin temsilcilerini ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Kalkavan Sesel, “Pandemiden dolayı ayrı kaldıktan sonra tekrar sizlerle birlikte olmanın ve aynı sofrayı paylaşmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Barış ve hoşgörü ayı olan Ramazan’ın büyük bir değere sahip olduğuna işaret eden Kalkavan Sesel, “Bu değer bütün coğrafyalarda barışın tesis edilmesi adına örnek teşkil edecek manevi bir rota çizmektedir. Mübarek Ramazan’ın yanı başımızda yaşanan savaşların sona ermesine, bölge halklarının bir an önce huzura kavuşmasına ve savaş alanlarında gemide kalan personelimizin evine dönmesine vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

 

KOSDER başkanının konuşmasının ardından SMA ile Mücadele Derneği tarafından hazırlanan "SMA Hastalığı" hakkında farkındalık ve bilgilendirme videosu yayınlandı.

 

İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran ise, iftar sofrasında denizcilerle buluşmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başladı. Dünyanın uzun bir süredir Covid-19 ile boğuştuğuna ancak denizcilik sektörü açısından bereketli bir dönem geçirildiğine işaret eden Kıran, “Denizcilik sektörünün her segmentinde fevkalade bereketli günler yaşadık. Yaşamaya da devam ediyoruz. Umarım bir müddet daha da yaşarız” dedi.

 

KIRAN: YEPYENİ TİCARET ROTALARI ORTAYA ÇIKIYOR

 

Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan bu tam yaşanan insanlık dramının yanında ekonomik olarak bir kriz yaşandığına dikkat çeken Kıran, “O bölge bizim koster armatörlerimiz için çok önemli. Maalesef henüz 21 tane Türkiye ilintili gemimiz orada mahsur durumda. Onların kurtarılması için büyük çaba gösteriliyor ancak henüz sonuç alınamadı” dedi. Her krizini yeni bir ortam yarattığını belirten Kıran, “Yepyeni ticaret rotaları ortaya çıkıyor. Hiç alışık olmadığımız yeni ticaretler ortaya çıkıyor. Bunlar da denizyolu taşımacılığı açısından bir nebze de olsa pozitif düşünebileceğimiz konular” diye ifade etti.

 

 

‘TİCARET KARADENİZ’DE KESİNTİYE UĞRAYACAK’

 

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın kısa sürede bitecek gibi görünmediğini sözlerine şunları ekledi; ; “Fiziki olarak bitse bile ekonomik etkilerini çok uzun bir müddet daha yaşayacağız. Kırım örneği ortada. 2014’ten bu yana orayla ticaret yapamıyoruz. Dolayısıyla Rusya’nın şu an işgal ettiği diğer Ukrayna limanları için de söz konusu olma ihtimali yüksek. Ticaret belli bir müddet Kuzey Karadeniz’de ciddi kesintiye uğrayacak gibi görünüyor. Dolayısıyla yatırımlarınızı, planlarınızı yaparken bunları hesaba katın.”

 

 

ÇAKIR: KOSDER’İ KURMAKLA İYİ BİR İŞ YAPMIŞIZ

 

Konuşmasını tamamlayan Tamer Kıran’ın ardından İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Ukrayna limanlarındaki Türk gemileri ve personelinin kurtulması temennisiyle söze başladı. 2014 yılında KOSDER’i denizcilik sektörüne kazandırdıklarını belirten Çakır, “İnşallah iyi bir iş yapmışızdır. Bu akşamki iftar yemeği ve çok seçkin misafirlerin katılımı da bunu gösteriyor. Özellikle koster filo armatörleri sektörümüzün en çilekeş, en çok fatura ödeyen, krizlerden en çok etkilenen denizcilik taşıma türü. Bu anlamda dernek üyelerimizin sorunlarının çözüme kavuşması için göstereceği gayret takdire değer. Ve bundan sonra da yapılacak çalışmaları yürekten destekliyorum” dedi.

 

 

ŞEVKET ATLI: SEKTÖRÜMÜZDE GÜZEL GELİŞMELER OLUYOR

 

Gecenin son konuşmacısı İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı da, limanlarla ilgili gelişmelere değindi. Bir süre önce açılan Galataport İstanbul’a kruvaziyer gemi gelmeye başladığını belirten Atlı, “Bu yıl itibariyle 232 kruvaziyer geminin gelmesi planlanıyor. Bu da pandemi sonrası ülkemiz için önemli bir kazanım. Bu ayın sonunda yaklaşık 6 bin kişilik bir kruvaziyer gemimiz ilk seferini İstanbul’a yapacak. Ve her hafta İstanbul’dan seferlerini yapmaya devam edecek. Bu açıdan güzel bir gelişme. Pandemi sonrasında Ambarlı limanımız ticari patlaması yapmaya devam ediyor. Anadolu yakasındaki limanlarda güzel gelişmeler yaşanıyor. Tuzla’da tersaneler üretimlerini tam gaz devam ettiriyorlar. Sektörümüzde özellikle pandemi sonrası güzel gelişmeler oluyor, olmaya da devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi