Sektörden

İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, Armatörleri eleştirdi

İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran: “Türkiye; 11. Kalkınma Planı ile amaçladığı hedeflerine ulaşacaktır. Armatörlerimiz; stajyer öğrencileri, gemilerine almazsa çocuklar nasıl ehliyet sahibi olacak? Biz nasıl gemi adamı ihraç edeceğiz?” dedi.

Abone Ol

İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran: “Geçtiğimiz ay yine yoğun bir aydı. Son günlerin en önemli konusu 11. Kalkınma Planı. Kalkınma Planı; ülkelerin gelecek 5 yılda yapmayı planladıklarını ortaya koyan plandır. Detaylar yazmaz ama ne yapılacağı ne hedeflendiği yazılır burada yer almak için şunun için önemlidir bu artık Devletin konusuna girmiş demektir en önemlisi Devlet bilir ki bu konu Devlet tarafından Hükümet tarafından kendine verilmiştir gün olur bununla ilgili hesap verecektir ve Bürokrasi bu konuda çalışmaya başlar. 2023 yılı güçlü Türkiye adına hedefleri içeriyor. Bunun Kalkınma Planında yer aldığını görüyoruz. Plan 2 şekilde özetlenebilir. İlki amaçları, ikincisi hedefleridir. Temel amaç daha fazla üreten daha adil üreten ve paylaşan Türkiye olduğunu görüyoruz. Planın uzun vadeli amacı Ülkemizin uluslararası konumunu yükseltmek, halkımızın refahını artırmak olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

“11. Kalkınma Planı ile Döviz gelirlerinde artış olacak”

 

Planın hedef ve politikaları güçlü ve istikrarlı ekonomi üzerine odaklınmış durumda. Yaşanabilir şehir anlayışı sürdürülebilir çevre anlayışı. 11. Kalkınma Hedefleri verimliliği hedef alan ihracata dayalı istikrara dayalı bir büyüme modeli. Yurtiçi tasarrufların arttırılması amaçlanıyor. Yurtiçi tasarrufların yüzde 30’un üzerine çıkarılması hedefleniyor. Bunlar hep hedef. 2023 yılında GSYH’nin 1 trilyon 80 milyon Dolar’a, kişi başına gelirin de 12 bin 484 Dolar’a yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 9,9’a çekilmesi, Enflasyon oranlarının da kalıcı şekilde tek haneli rakamlara indirilmesi hedeflenmektedir. İhracatın 226,6 milyar Dolar’a, ithalatın ise 293,5 milyar Dolar’a ulaşması ve özellikle turizm gelirlerinin artırılması hedefleniyor. Cari açık turizm sektörü ile indirilecek. Rekabetçi üretim ve verimlilik ile bunlar yapılacak. Tüm düzeylerde rekabetçiliğin geliştirilmesi hedefleniyor. Öncelikli olarak tarım, savunma sanayi ve turizm seçilmiş. Biz buraya müdahalede bulunarak deniz taşımacılığı ve gemi inşa sanayinin desteklenmesini sokmak istedik; ama talebimiz uygun görülmedi. Denizciliği ilk sıraya almak gibi hedefimiz vardı; ama talebimiz önceliğe alınmadı. Turizm sektörü; cari açık ile savaşta en önemli hedef olarak belirlenmiş.

 

 

“Turizm konusunda hem gelir hem de ziyaretçi konusunda artış yaşanacak”

 

Hedefler 2018 yılı sonrası 29,5 milyar Dolar, 2023 sonunda 65 milyar Dolar’a yükselmesi, ziyaretçi sayısının 46,1 milyondan 75 milyona çıkartılması hedefleniyor. Eğitim, kültür, sanat alanında tüm politikalar hayata geçirilecek. İş piyasasında kalma konusunda kadınların, engellilerin istihdam edilmesi görülüyor. Dijital dönüşümün iş sektörünü nasıl etkilediğini, toplumun her kesimine iş fırsatı sunulması için politikalar uygulanacak. Doğal hayata ve tarihe saygılı, yerel hizmetlerin yerindelik ilkesi ile üretildiği politikalara ağırlık verileceği görülüyor. Hukuk devleti ve iletişim konusunda neler yapılacağı hukuk devleti, iyi yönetişim ilkelerinin devlet tarafından sahiplenilmesi ve uygulanması için hedefler belirtilmiş. Küresel nitelikteki sorunların çözümü için hedefler ortaya konmuş. Denizcilik ile ilgili maddeler 10 madde ile belirlenmiş. Bu maddeleri hızlı bir şekilde anlatacağım. Türk bayraklı gemiler yaygınlaşacak. Türk sahipli mi Türk bayraklı gemi için mi çalışacağız? Türk sahipli Deniz Ticaret Filosunun gelişmeleri için çalışmalar yapacağız.

 

 

“Çevreye duyarlı elektrikle çalışan Yolcu Gemileri yapacağız”

 

Yolcu gemilerimizin tam elektrikli olması için çalışmalar yapacağız. İlla elektrikli olmasına gerek yok çevreye zarar vermese de olur. Bir Yol Bir Kuşak için Türkiye’yi ana cazibe merkezi haline getirecek liman yapacağız. Hükümetimiz; Çin’in Bir Yol Bir Kuşak projesine odaklanmış, inanmış olarak gördüm. Her ülke bu yolun kendilerinden geçmesi için çalışmalar yapıyor. Limandan, tren yolu ve kara yolu ile mal sevkiyatı yapmayı hedefliyoruz. Yat limanlarının kamu - özel işbirliği ile yat limanı yatırımlarını arttırmış olacağız. İstanbul’u kruvaziyer turizminin ana hedefi yapacak. Yenikapı’da bir Kruvaziyer Limanı yapacağız. Kalkınma Planı yayınlandıktan sonra 2020 yılı için yatırım planlarını revize edecekler. Yatırım planları açıklanınca iş planları buna göre yapılacak. Ulaştırma Bakanlığı, çevreci gemilerin yapılabilmesi için ciddi anlamda kendisi inisiyatif alarak Japonya ve Avrupa Birliği ile temas halinde işi hakikaten bizim gibi zorluyorlar. Kalkınma Planı bunlardan ibaret. 1 Temmuz Kutlamaları; 9 şubemizde 109 etkinlikle kutlandı. Tüm şubelerimize çok teşekkür ediyorum. Aliağa ve Karadeniz Ereğli, 20 etkinlikle başı çektiler. Günü coşkuyla anan, etkinlikte bulundular.

 

 

“Armatörlerimiz, öğrencileri staj için gemiye almazsa bu çocuklar nasıl ehliyet sahibi olacak?”

 

Staj konusuna değineceğim. Yaz geldi staj ihtiyacı tekrar gündeme geldi. Odamızın web sitesinde yazılım hayata geçirildi. 388 öğrenci staja başvurdu. 388 öğrenciden 350’si kısa dönemli 2 aylık gemide vakit geçirecek staj yapacak. Piri Reis Üniversitesi; 11 Haziran – 11 Ağustos tarihleri arasında 1. Staj Dönemi Seferine çıktı. Maliyet artmasın diye kısa seferlere çıkıyoruz. 16 firma üye oldu, hiçbiri stajyer talebi yapmadı, sadece kayıt yaptı. Armatörlerimiz bu stajı yapamazlarsa, öğrencilerimiz ehliyetlerini alamayacak. Öğrencilerimizin bu ehliyetleri alması gerekiyor, Armatörler bunun hiç mi farkında değil? Uluslararası gemi adamı yetiştirelim ihraç edelim diyoruz. Biz gemiye almazsak bu insanları nasıl ehliyet sahibi yapacağız? Gemi adamlarını nasıl ihraç ederiz? Oda olarak Piri Reis Üniversitesinin gemisini 2. kez sefere çıkarmayı düşünüyoruz. 210 öğrenciyi daha böylelikle sefere çıkarmış olacağız” şeklinde konuştu.

 

 

Haber ve Fotoğraflar: Atılay AŞKALE - 7DENİZ