Muğla’nın Marmaris ilçesinde gerçekleşen ve moderatörlüğünü Gazeteci Noyan Doğan’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker ve DTO Marmaris Şubesi Başkanı Halil Bağlı katıldı.

 

Denizciliğin ekonomiye katkısı 17,5 milyar dolar

 

Nestel Marina’da panelde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert, deniz turizminde bin 984 kayıtlı ticari yat bulunduğu söyledi. Sert, “Denizciliğin ekonomideki değeri 17,5 milyar dolar. Bir milyon gecelik konaklama, 100 bin misafir ağırlandı. Bize özgü bir turizm modeli. Kruvaziyer turizminin butik hali de diyebiliriz. Deniz turizmi, desteklenmesi gereken bir sektör. Türkiye’de 1500 günlük tur teknesi var. Bunlar hafta içi 80 bin, hafta sonu 100 bin misafire koylarımızı, güzelliklerimizi gösteriyor. Turizmin yarattığı katma değerin yüzde 20’sini yaratıyorlar” diye konuştu.

 

 

‘6 bin 281 Türk bayraklı tekne denizlerimizde geziyor’

 

Denizin daha etkin kullanılması gerektiğine işaret eden Sert, “Türk bayrağı ile gezen tekne sayısını arttırdık. 6 bin 281 Türk bayraklı tekne denizlerimizde geziyor. Bunlar bizim dünya üzerinde Türk bayrağı ile dolaşan elçilerimiz. Amatör denizci sayımızı da arttırmamız gerekiyordu. Bir yıl önce 210 bin amatör denizcimiz vardı. Şu anda 490 bin amatör denizcimiz var. 2023 yılına kadar bir milyon amatör denizci hedefimiz vardı, hedefimize 2020 yılında ulaşacağız. Amatör denizcimiz artarken, tekne sayısını da arttırmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Teker: 3,5 milyon turist sigortasız koşullarda denize açılıyor

 

Türk Denizciliğine Bakış Paneli’nin organizatörü olan Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker ise, teknelere binen yerli ve yabancı turistlerin sigortalanmadığına işaret etti. Teker, yabancı bayraklı deniz araçlarına hem P&I hem de gövde sigortası sağlamak için tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirterek, “Teknelere binen yerli ya da yabancı turistler korunmuyor. Antalya, Bodrum, Marmaris gibi önemli merkezlerde faaliyet gösteren yaklaşık 2 bin 500 gezi teknesi ve guletin yüzde 95’i denizlerde teminatsız yol alıyor. Yaklaşık 3,5 milyon turist sigortasız koşullarda denizlere açılıyor” dedi.

 

 

Sigortasız araçlara binilmemeli

 

Türkiye’de risk oranı yüksek araçlar arasında günübirlik tur yapan tekneler olduğuna işaret eden Teker, liman başkanlıklarının, gezi teknelerinin sigortasız denize açılmalarına müsaade etmemesi gerektiğini aktardı. Deniz kazalarında sayı, kara ulaşımına göre az olsa da hasarlarının büyük olduğuna değinen Teker, “Yolculara büyük görev düşüyor. Tavsiyemiz, sigortasız araçlara binmemeleri ve sigortayı sorgulamalarıdır. Yolcular P&I sigortasını sorgulamalı. Aksi takdirde herhangi bir olumsuz durumda hiçbir şekilde yasal hak temin edemezler” diye konuştu.

 

 

Kıran: Deniz turizmi önemli bir gelir kaynağıdır

 

KOSDER ve Alpha Marine Consulting Turkey’den EU ETS Semineri KOSDER ve Alpha Marine Consulting Turkey’den EU ETS Semineri

Cari açık sorunu yaşayan ülkelerde yabancı paraya dayalı her türlü gelirin önemli olduğuna dikkat çeken İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, bunun ekonomiye büyük katkı sağladığını söyledi. Kıran, “Deniz turizmi de bu anlamda önemli bir gelir kaynağıdır. 10 bin üyeye sahibiz, 4 bini fiilen deniz turizmiyle ilgileniyor. Denizcilikte deniz taşımacılığı yüzde 35 ile birinci, gemi inşa ve tamir bakım sektörü yüzde 25 ile ikinci, limanlar yüzde 17 payla üçüncü sırada. Deniz turizmi bu sektörlerden sonra geliyor. Deniz olmazsa turist gelmez, denizcilik desteklenmeli. Sigorta maliyet değildir. Bütün üyelerimize konuya böyle yaklaşmalarını ve bu imkanı değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Potansiyelimiz yüksek, deniz turizminin turizm gelirleri içindeki payını daha yukarılara çekebiliriz” diye konuştu.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi