Azerbaycan Enerji Bakan Natig Aliyev, yaptığı açıklamada ˮŞahdeniz 2ˮ havzasından çıkartılacak doğalgazın Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupaʹya ulaştıracak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattıʹnda (TANAP) çalışmalarının yüzde 50ʹden fazlasının tamamlandığını söyledi. TANAP projesinde inşa işlerin büyük bir kısmının yapıldığına vurgu yapan Bakan Aliyev, çalışmaların plandan daha hızlı gerçekleştiğini dile getirdi.
BORU HATTININ GEÇTİĞİ İLLER
TANAP, Türkiye ve Gürcistan sınırında Ardahanʹın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak; Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirneʹnin İpsala ilçesinde son bulacak. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAPʹa bağlanacak.
HOPAPORT’A 2.603 ADET BORU DENİZ YOLU İLE GETİRİLDİ
TANAP Projesinin Türkiye durağında Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan durağındaki çalışmalar aralıksız devam ediyor. Borusan’ın Derince de bulunan fabrikasında üretilen borular Denizyolu ile HOPAPORT’a getiriliyor ve burada Liman sahasında depolanmaya devam ediyor.
HOPAPORT’a 2015 yılında 12 gemi ile toplam ağırlığı 19.746 ton olan 2.111 adet boru geldiğini ifade eden Genel Müdür Meriç Burçin Özer 2016 yılının ilk 3 ayında limanlarına 4 gemi ile toplam ağırlığı 4.492 ton olan 492 adet boru ile birlikte toplam 2.603 adet boru geldiğini ve önümüzdeki aylarda da yeni yeni gemilerle boruların gelmeye devam edeceğini söyledi.
HOPAPORT Liman sahasında depolanan borular Kars bölgesindeki TANAP Şantiye sahalarına karayolu ile taşındı ve taşınmaya da devam ediliyor. HOPAPORT’a 2016 yılında yıl boyunca TANAP Projesinde kullanılacak boruların gemiler ile taşınmasına devam edilecek.
GÜNEY GAZ KORİDORU DANIŞMA KURULU 2. BAKANLAR TOPLANTISI BAKÜ’DE GERÇEKLEŞTİ
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Güney Kafkasya Boru Hattıʹndan oluşan Güney Gaz Koridoruʹnun gerçekleştirilmesi için kurulan Danışma Kurulu Bakanlar Toplantısı’nın 2.’si Bakü’de düzenlendi.
Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 2. Bakanlar Toplantısı sonrasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogheriniʹnin hazır bulunduğu törende bakan ve yetkililer ülkelerinin projedeki yükümlülüklerini teyit eden bildiriyi imzaladı.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroş Şefçoviç, Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Bulgaristan Enerji Bakanı Temenuzhka Petkova, İtalya Bakanlar Konseyi Yönetim Kurulu Sekreteri Claudio De Vincenti, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji İşleri Özel Temsilci Amos J.Hochstein ile Karadağ, Arnavutluk, Hırvatistan ve Yunanistanlı yetkililerin imza attığı bildiriyi, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak imzaladı.
İmza töreni sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, tüm ülkelerin projedeki yükümlülüklerini teyit ettiğini, bunun da bildiriye yansıdığını belirtti. Dünyadaki ekonomik krizlerin ve enerji fiyatlarında yaşanan düşüşün de toplantıda gündeme geldiğini bildiren Aliyev, tüm ülkelerin petrol fiyatlarına bağlı olmaksızın projenin gerçekleştirilmesi için çalışacağını kaydetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak ise bu tip projelerin kısa süreli değil, uzun soluklu projeler olduğunu söyledi. Dünyada her dönem belli aralıklarla ekonomik krizlerin yaşandığını hatırlatan Albayrak, Güney Gaz Koridoru gibi projelerin ise onlarca yıl devam edeceğini kaydetti.
Albayrak, ˮCan dostumuz Azerbaycanʹla birlikte TANAP projesine kararlılıkla imza attık. Geçtiğimiz yıl da Karsʹta temel atma törenini gerçekleştirdik. Dünyada bugün yaşanan ekonomik krize rağmen bu projeler dünyanın ve bölgenin, özellikle de ABʹnin enerji güvenliğine destek olmaya ciddiyetle devam edecektirˮ dedi.
Ev sahipliği için Azerbaycanʹa teşekkürlerini ileten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Güney Gaz Koridoruʹnun bölgenin arz güvenliğine önemli katkıda bulunacağına olan inancının altını çizdi.
Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP ve TAP projelerinden oluşan Güney Gaz Koridoru ile Hazar Deniziʹndeki Şahdeniz 2 yatağından çıkarılacak doğalgazın, Türkiye ve Avrupaʹya aktarılması öngörülüyor.
7DENİZ