Anadoluport Yeşil Liman olma yolunda hızla ilerliyor Anadoluport Yeşil Liman olma yolunda hızla ilerliyor

Öncelikle sizi tanıyalım...

1987 senesinde Beykoz Denizcilik Meslek Lisesi Gemi Makinaları bölümünden mezun oldum. Akabinde denizcilik hayatıma başladım. 2002 senesinin sonuna kadar da çeşitli gemilerde makine zabiti ve Başmakinist olarak çalıştım. Akabinde Uzakyol Başmakinistlik imtihanları için gemiden ayrıldım ve bir daha dönmek nasip olmadı. Tersanede gemi donatım işlerine başladım. 17 sene süren bir denizcilik hayatım oldu. Askerliğimde de denizdeydim. Gemi inşaa işlerine başladıktan sonra yaklaşık 4 buçuk senem, çok mutlu ve yoğun günler geçirdiğim Gelibolu Tersanesi’nde geçti. Müteakiben 2006 yılında kendi danışmanlık firmam ile Tuzla’da ve Türkiye’nin değişik bölgelerindeki tersanelerde çeşitli gemilerin donatımlarını yaptık. Bazen çok güzel, bazen sıkıntılı ama hep yoğun bir dönemde toplamda 30’a yakın gemi teslim ettik. O günlerdeki ekip arkadaşlarımın özverili çalışmaları için her zaman müteşekkir olmuşumdur. 2011 senesinde de Vulkan Türkiye ofisini açtık.

 

Vulkan Türkiye ofisinin açılma sürecini anlatır mısınız?

Açıkçası tersanelere ve armatörlere danışmanlık hizmeti verdiğim süreçte Vulkan ile iş ilişkilerimiz vardı. Vulkan marka ekipmanları kullanıyorduk. Vulkan o tarihlere kadar temsilcilik vasıtasıyla Türkiye’de bulunuyordu. Temsilciliğini yapan firma ile yollarını ayırmalarından sonra Vulkan’ın Türkiye ofisini 2011 Temmuz ayında açmaya karar verdik. Ben de o günden beri şirketin genel müdürlüğünü yapıyorum. İlk ofisimiz Kavacık’taydı. 2014’te ise şu anki ofisimiz olan Pendik’e taşındık.

 

Peki o günden bugüne Vulkan Türkiye’de süreç nasıl gelişti?

Öncelikle hedeflerimizi aştık onu söyleyebilirim. 2011’de biz ofisi açtığımızda Türkiye’de Vulkan’ın yıllık yaklaşık 500 bin euro gibi bir satışı vardı. Başlangıçta hedefimiz yaklaşık 5 yıl içinde 3 milyon euro rakamlarına ulaşmaktı. Bugün Vulkan’ın cirosu aşağı yukarı 5 milyon euro civarına yaklaştı. Dolayısıyla hedeflerimizi zamanında tutturduk. Bir miktar üzerine de çıktık. Beklediğimizden daha hızlı bir gelişme oldu. Bu gelişmeyi sağlayabilmek için, Türkiye’de ilk defa Kompozit şaft sistemleri, elastik bağlantı takozları, esnek kaplinler ve klas kuruluşları tarafından da istenen tüm gerekli mühendislik hesaplamalarını tek bir elde en optimum ürünleri seçerek, hem müşterilerimizi memnun etmeyi, hem de tüm teknik sorumluluğu üzerimize almayı hedefledik ve uygladık. Özellikle römorkör ve feribot projelerinde bu yaklaşım çok ciddi karşılık buldu. Beklediğimiz seviyelerin üstüne çıkmamızda römorkör işleri ve enerji sektöründeki gelişmelerin de ciddi faydası oldu. Lokring olarak tabir ettiğimiz kaynaksız boru ekleme sistemleri ile soğutma sektöründe de oldukça iyi bir market payı yakaladık.

 

Vulkan’ın tarihçesinden kısaca bahsedip, sunduğunuz hizmetleri de anlatır mısınız?

Vulkan, 1889’da Dortmund’da kurulan Hackforth Holding’e ait bir aile firmasıdır. Dünya üzerinde 5 fabrikası, kendine ait 18 ofisi, yaklaşık 1400 çalışanı mevcut olan bir yapı. Merkez fabrika Almanya’da. Diğer fabrikalarımız Amerika, Brezilya, Çin ve Hindistan’da. Çin ve Hindistan grubu Doğu Asya bölgesine hizmet veriyor. Biz ise Avrupa’dan yani Almanya’dan ürünlerimizi alıyoruz. Ayrıca Vulkan’ın dünya çapında 70’e yakın temsilcilikleri de bulunuyor. Vulkan 3 ana gruptan oluşuyor. Bunlar Vulkan Couplings, Vulkan Drive Tech ve soğutma sektöründe hizmet veren Vulkan Lokring. Biz daha çok Türkiye’de Vulkan Couplings ve Vulkan Lokring üzerinde yoğunlaşmış durumdayız. Vulkan Couplings’te tersaneler, armatörler, enerji sektörü, çimento- kağıt fabrikaları gibi yerler ciddi müşteri portföyümüzü oluşturuyor. Buralar için neler üretiyoruz derseniz; yüksek tork transmisyonu sağlayan elastik kaplinler, içten yanmalı makineleri, elektrik motorlarını veya şanzımanları tekne bünyesine (foundation) bağlamaya yarayan elastik takozlar, kompozit şaftlar, şanzımanlar için özel üretilmiş yarı esnek takozlar, bunların haricinde frenleme sistemleri, vinçlerle ilgili fren mekanizmaları ve onlara özel kaplinler , rüzgâr güllerinde kullanılan kaplinler, bunun haricinde Lokring olarak tabir ettiğimiz özellikle soğutma sektöründe buzdolabı, klima sistemleri gibi ürünlerin boru bağlantılarını kaynaksız olarak yapmayı sağlayan ürünleri üretiyoruz. Bizim şu anda sistem çözümü sunduğumuz römorkör ve enerji sektöründe özellikle elastik takoz, kaplin, kompozit şaft ve gerekli diğer titreşim ve ses sönümleyici ekipmanlar olarak ne varsa bunların hem hesaplarını, hem ürün seçimlerini yapıyoruz hem de akabinde ürünlerin üretim ve teslimlerini yapıyoruz. Bu sistemlerin devreye alınmalarında tersanelere ve fabrikalara yardımcı oluyoruz.

 

Vulkan Türkiye olarak hizmet sunduğunuz bölgeler nereler?

Bizim bölgemiz Türkiye, Türki Cumhuriyetler, İran, Irak, Suriye, İsrail, Lübnan, dönem dönem Ukrayna ve Bulgaristan gibi yakın çevremizdeki ülkelere hizmet verebilmekteyiz.

 

Mühendislik ekibinizden bahseder misiniz?

Almanya’daki fabrikada çalışan yaklaşık  450 kişi var. Ar-Ge ve dizayn bölümümüz Almanya’dadır. Orada yaklaşık 30 dan fazla personel sadece Ar-Ge için çalışıyor. Sürekli olarak ürün geliştirme ve yeni hesaplama üzerinde çalışılıyor. Bu çalışmalar bize Vulkan’ın tüm elastik sönümleme ( vibration damping) ekipmanlarının üretimini, tek bir çatı altında sağlayan dünyadaki tek firma olmasının yolunu açmış durumdadır. Vulkan olarak yeni pazarlar ve yeni ürünler geliştirmeye çalışan cesaretli girişimcilere hep destek vermeye çalışmaktayız. Özellikle savunma sanayii projelerinde ciddi mühendislik desteği sağlıyoruz. Ayrıca kaplinler konusunda Türk Loydu’ndan tip onay sertifikası almış tek firma olmakta bizi onurlandırıyor.

 

Gelelim denizcilik sektöründeki payınıza. Pazarın ne kadarına hâkimsiniz?

Biz genellikle proje bazlı hizmet sunuyoruz. Denizcilikle ilgili projeler şahsına münhasır projelerdir. Bazen makinaları değişir, güçler değişir, devirler değişir, bazen pervaneler veya iticiler değişir. Dolayısıyla hiçbir proje birbirinin benzeri olmuyor. Her projeye özel çalışma yürütüyoruz. Mühendislik kısmımızın kuvvetli olması burada avantaj sağlıyor bize. Her projenin hızlı bir şekilde hesabını yapıp uygun ekipmanları bulup çözüm üretebiliyoruz. Türkiye’deki elastik elastik kaplin ve elastik takoz (resilient mounts) marketinin denizcilik kısmının yaklaşık yüzde 80’i gibi bir paya sahibiz. Bu oran endüstriyel tarafta biraz daha düşük, çünkü lokal üreticiler oldukça faal. Endüstriyel ürünlerde de payımız yüzde 20’ler civarında. Enerji sektöründe ise yaklaşık yüzde 40’lık bir payımız mevcut.

 

Hizmet kalitenize de değinelim mi?

Vulkan , yukarıda bahsettiğimiz gibi sistem çözümü sağlayarak esnek kaplin, kompozit şaftlar ve elastik takozların tamamını üreten ve bu çözümü Türkiye pazarında satan tek firma. Bizim burada kendi ofisimizle bulunmamız, satış sonrası servis avantajımızın olması ciddi bir değer oluşturuyor. Herhangi bir tersanenin ya da fabrikanın teknik desteğe ihtiyacı olduğunda çok kısa sürede bu hizmeti sağlıyoruz. Bizim burada olmamız ve Vulkan ismi ile servis vermemiz, bir problem olduğunda Vulkan Almanya’nın hızlı dönüşleri müşterilerimizi memnun ediyor. İhitiyaçlara karşı reaksiyonumuz çok hızlıdır. Halen titreşim ve gürültü ile ilgili her türlü analiz ve noktasal çözümleri, lazer hizalama ( alignment), yerinde balans ayarı, ekipman montajları ve periyodik kontrolleri gibi konular verdiğimiz hizmetlerin ana kalemlerini oluşturmaktadır.

 

Vulkan Türkiye için 2018 nasıl bir yıl oldu ve 2019 sizler için nasıl seyretmekte?

2018 oldukça iyi bir seneydi. Vulkan Türkiye açısından bir rekor senesiydi. Beklentilerimizin oldukça üzerinde geçti. Geçen yıl aldığımız toplam proje sayısı 100’ün üzerindedir. 2019 da şu an için oldukça iyi gidiyor. 2017’den de memnunduk. Vulkan, tanınmış köklü bir firma ve biz de Türkiye ayağı olarak iyi bir hizmet vermeye çalışıyoruz. 2019 yılı başından bu yana aldığımız proje sayısı 15 civarı. Bunlar büyük ve kapsamlı projelerdir. Ufak projeleri de dahil edersek 30’u aşkın proje tamamladık. Şu an için iyi gidiyoruz. Gelecek yılın başında beklediğimiz projeler var. Görüşmekte olduğumuz tersaneler var. 2019’da da yaklaşık 115 civarı proje tamamlamayı hedefledik, bu hedefi de  yakalayabileceğimizi umuyorum.

 

7DENİZ DERGİSİ ÖZEL RÖPORTAJ

Editör: Haber Merkezi