Açılış konuşmasını Prof. Dr. İnanç Işıl Yıldırım yaptı

 

Prof. Dr. İnanç Işıl Yıldırım kısa bir açılış konuşması yaptı. Konuşmada gerçekleştirilecek etkinlikle ilgili bilgiler veren Yıldırım, yüzer yapıların nasıl olması gerektiğini ve bununla ilgili beklentilerini kısaca anlattı.

 

 

Prof. Dr. Şeyma Özkara Aydınoğlu da kısa bir konuşma yaparak kürsüden ayrıldı

 

Prof. Dr. Şeyma Özkara Aydınoğlu, Türkiye’nin yüzer yapılarla ilgili altyapı çalışmalarına önem vermesi gerektiğini ve yapılacak çalışmalar sonucunda yüzer yapılarla ilgili bir ilerleme kaydedebileceğimizden bahsetti.

 

 

Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu yüzer yapılarla ilgili bilgi verdi

 

Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu: ”Türk Loydu hakkında size kısaca bilgi vermek istiyorum. Türk Loydu: Denizcilik üzerine uzman bir belgelendirme kuruluşu. Yaptığı incelemeler sonucunda uluslararası belge verir. Türkiye’de 80 sivil toplum kuruluşunun içinde bulunduğu, DTO (Deniz Ticaret Odası) gibi birçok sanayi kuruluşunun da yer aldığı bir vakıftan oluşmaktadır. Genellikle denizcilik üzerine işler yapmaktadır. 19 ayrı ülkede devlet adına yani Türkiye olarak belgelendirme yapma yetkisine sahiptir.

 

Türk Loydu; uluslararası ölçülerde belgelendirme yapar. Belgelendirmeyi; yat, ticari gemiler, askeri gemiler ve buna benzer gemilerde yapar. Bunun haricinde endüstri adını verdiğimiz enerji, petrol, köprü, liman inşaatlarında, savunma sanayi gibi firmalarda da belgelendirme işlemini yapar. Türk Loydunu size kısaca anlattıktan sonra yüzer yapılar hakkında size bilgi vermek istiyorum. Yüzer yapı: Su üzerinde gemi yapısı diyebiliriz. Yüzer, yaşayan, sürdürülebilir bir yapıdır. Bunlar aslında mimari bir yapı olarak görünmektedir.

 

 

Deniz üzerinde çok farklı kullanım alanı olabileceğini görmekteyiz. Dünya’da hızlı bir şekilde nüfus artışı yaşanmakta. Toprak alanlarında azalma oluyor. Bu yapılar henüz ülkemizde yok; ama ileride olmasını umuyoruz. Eğer kanunsan yapıyı iyi kurmazsak yüzer yapı konusunda başarılı olamayız. Sizlere yüzer yapı ile ilgili iyi ve kötü örnekler vereceğim. Kanuni yapıyı yapmaz ve şartları yerine getiremezseniz, yüzer yapıda başarısız olursunuz. Yüzer yapı için düzgün su yerlerine ihtiyacımız var: Durgun göl ve deniz gibi.

 

Yüzer yapı ağır hava şartlarını sevmez. Çevresel açıdan hassas olan yerlerden uzak durmamız lazım. Tarihi yerlerde ve doğal hayata hassas olan yerlerden de uzak durmamız lazım. Sadece yaşam alanlarında değil ticari alanlarda da yüzer yapıyı kullanabiliriz. Neden başka yerlerde oluyor da Türkiye’de yüzer yapı olmasın? Yüzer yapıdan eğlence merkezi de olabilir. Sosyal aktiviteleri olan yüzen yapılar kurulabilir.

 

 

Bunların sosyal altyapısının kurulması lazım ki doğal altyapıya zarar vermememiz lazım. Yüzer yapılar hatayı kabul etmez. Yüzer yapının elektrik sistemini; belgeli, uzman elektrikçiler tarafından yapılması lazım. Bu önlemler alınmazsa yüzer yapı hasar görür ve batma tehlikesi yaşar. Elektrik sistemleri, atık su sistemlerinin yüzer yapıda kontrol altına alınması lazım. Yüzer yapının onaylı bir belgesinin olması lazım. Bu belgelerin de birkaç yıl içinde incelenip kontrol edilmesi gerekiyor. Yüzer yapılar için Türkiye’de daha iyi kanuni yapıların olması gerekiyor. Bu altyapılar olursa deniz mimarisinde, yüzer yapılarda ilerleme kaydederiz.

 

 

Prof. Dr. Ardeshir Mahdavi biyolojik havalandırmanın önemi hakkında bahsetti

 

Prof. Dr. Ardeshir Mahdavi yüzer yapıların biyolojik bir havalandırma sahip olması gerektiğini söyledi. Hava kirliliğine neden olmayacak yüzer yapıların çok daha sürdürülebilir bir yapı olacağına dikkat çekti. Mahdavi; doğal kaynaklar yoluyla ve doğadan destek alacak yüzer yapıların başarılı olacağını ifade etti.

 

 

Asistan Prof. Dr. Nasiha Pozder yüzer yapılar için suyun önemine dikkat çekti

 

Asistan Prof. Dr. Nasiha Pozder, suyun hassas bir yapıya sahip olduğunu içinde yer alan elementlerin bile yüzer yapıları etkileyebileceğini söyledi. Yüzer yapıların sağlıklı ve uzun ömürlü olması için su ve suyun yapısını anlamamız gerektiğini belirtti.

 

 

Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  A. Murat Ferman teşekkürlerini iletti

 

Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Ferman, sempozyumu düzenleyen ve katılan konuşmacılar için teşekkür etti. Gelecek zamanlarda yapılacak etkinliklerde de konuklarını tekrar görmek istediğini belirtti. Rektör Ferman, sempozyum ve okul hakkında kısa bir tanıtım yaparak konuşmasını sonlandırdı.

 

 

Koen Olthuis mavinin yükselişe geçeceğini söyledi

 

Sempozyumda konuşma yapan Koen Olthuis, yüzer yapıların gelecek yıllarda daha etkin hale geleceğini ifade etti. Gelecek yıllarda mavinin yükseleceğini ve deniz ve şehrin bir araya geleceğini söyledi. Yüzer yapıların nasıl bir mimariye sahip olması gerektiğini anlatan Olthius, yüzer yapılarla ile ilgili sunumundan örnekler vererek sunumunu bitirdi.

 

 

Asistan Prof. Dr. Ricardo Balbo yüzer yapıların mimarisinden bahsetti

 

Asistan Prof. Dr. Ricardo Balbo, yüzer yapıların mimarisine değindi. Mimarinin yüzer yapılar için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Balbo, tekniğini bilmediğimiz ve teknik özelliklere sahip olmayan mimarinin her zaman sorun teşkil edeceğine dikkat çekti. Teknik altyapısı iyi olan yüzer yapıların yaşama şansının fazla olduğuna Ricardo Balbo değindi.

 

 

Prof. Dr. Alexandrina Nenkova ve Dr. Tomas Ooms’un konuşmalarıyla sempozyumun ilk günü sona erdi

 

Prof. Dr. Alexandrina Nenkova ve Dr. Tomas Ooms; sempozyumda konuşan son 2 konuşmacıydı. Alexandrina Nenkova; yüzer yapıların çevreyle uyum içinde olması gerektiğini çevreyle uyum sağlayamayan yüzer yapıların başarılı olamayacağını söyledi. Nenkova; yüzer yapıları inşa ederken çevresel faktörleri göz önüne almamız gerektiğini ifade etti. Dr. Tomas Ooms da yüzer yapılar ile ilgili su çalışmaları yapılması gerektiğini bu çalışmalar sonucunda nasıl mimariye sahip olacağı ile ilgili karşılıklı yetkililer ile ilişki kurarak çizim yapılabileceğini belirtti. Ooms bu çizimler sonucunda ortaya çıkan taslaklarla beraber yüzer yapıların inşa edilebileceğini söyledi.

 

 

 

Uluslararası Suyla Yaşamak için Tasarım sempozyumunda dikkat çeken konuşmacılar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haber ve Fotoğraflar: Atılay AŞKALE – 7DENİZ

Editör: Haber Merkezi