İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kasım ayı meclis toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti. İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığındaki toplantı İMEAK DTO Meclis Salonu'nda düzenlendi. Toplantıya Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Oral Erdoğan, İMEAK DTO üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

 

Toplantıda söz alan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, denizcilik sektörünün önemine vurgu yaptı. Yakından takip ettiklerini ve denizcilerin çok iyi bir şekilde çalıştığını aktaran Turagay, “Dünyada 15. büyük filoya sahibiz. 28,5 milyon DWT tonluk bir kapasitemiz var. 80 tersanemiz var. 151 sipariş olmuş Tersanelere o konuda da 4. sıradayız. Bunlar gurur verici rakamlar. Bunlar Türkiye ekonomisi için, dış ticareti için ne kadar önemli olduğunuzu açıkça ortaya koyan rakamlar. Turizm gelirlerinin yüzde 20 oranı az değil. 6 milyar dolarlık bir turizm gelirinden bahsediyoruz. Bu sektörün ilave Türkiye'ye ve Türk ekonomisine katkısı” dedi.

 

Ticaret Bakanlığı olaraki sektörün ne kadar önemli olduğunu ve Türk ekonomisine ne kadar büyük bir katkı sunduğunun farkında olduklarını kaydeden Turagay, “Bakanlık olarak sektör için yapamadıklarımız muhakkak vardır. Bunlara da her zaman kapımız açık. Elimizden geldiğince her konuda sizlere destek olmak için gerekli gayreti göstereceğiz” dedi.

WISTA Türkiye, denizcilik sektörünü uluslararası konferansta bir araya getirdi WISTA Türkiye, denizcilik sektörünü uluslararası konferansta bir araya getirdi

 

'Şu anda dengeleme dönemindeyiz'

 

Ticaret rakamlarından bahseden Turagay, 2018 yılını hatırlatarak, “168 milyar dolarlık bir ihracatla kapattık. 223 milyar dolarlıkta ithalat yaptık. 2018'de ihracatımız yüzde 7 civarında arttı. 2019 yılı zor bir yıldı. Çünkü 2018 Ağustos'unda yaşadığımız büyük bir atak vardı. Türkiye ekonomisinin çökertilmesi dönük atılmış bir adım vardı. Ama hükümetimizin, cumhurbaşkanı ve bakanlarımızın dik duruşuyla çok önemli mesafeler kat ettik. Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranı yüzde 24'lere kadar çıkmıştı. Son 3 ayda bin baz puan azalarak yüzde 14'e geriledi. Tüketici enflasyonu yüzde 25'lere çıkmıştı. Yüzde 8,5'lara geriledi. Bunlar az başarılar değil. Cari işlemlerde 12 aylık dönemlerde 5,1 milyar dolarlık fazla verdik. Bir yandan enflasyon oranları gerilerken, kurda bir istikrar sağlandı. Ve faiz oranlarında bu kadar önemli bir gerileme olmasına rağmen kurlarda bir artış söz konusu olmadı. Bunlar hep başarılar. Bunun arkasında hükümetimizin, sayın cumhurbaşkanımızın ve bakanlarımızın dik duruşu ve tabiki ihracatçılarımızın, sanayicilerimizin, iş insanlarımızın çok büyük emeği, çabası vardı. Şu anda bir dengeleme dönemindeyiz. İnşallah Türkiye 2020 yılından başlamak üzere yüzde 5'lik büyüme rakamlarına yeniden kavuşacak” diye konuştu.

 

Türkiye bütün sıkıntıları aşmayı başardı

 

İlk 10 ayda ihracatın 148 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Turagay, geçen dönem ile karşılaştırıldığında yüzde 2.06'lık bir artış. İthalatımız yüzde 13 civarında düştü. 173 milyar dolar civarında gerçekleşti. Dış ticaret açığımız 55 milyar dolardan 23 milyar dolarlara geriledi. Bunlar az başarılar değil. Dünya ticaretinin, ekonomisinin zor günler geçirdiği bir dönemde biz bu sıkıntıları atlatmayı başardık. Avrupa'da negatif faiz. Biz görmedik ama dünya bu noktalarda. Çünkü genel bir durgunluk eğilimi var. Dünya ticareti de yüzde 1.2'ye çekildi. Dolayısıyla dünya ticaretinin daraldığı, dünya ekonomisinin büyüme oranını azaldığı bir dönemde Türkiye bütün sıkıntıları aşmayı başardı” ifadelerini kullandı.

 

ABD ticaret savaşları başlatmasının ardından yatan nedenin “Teknoloji savaşları” olduğunu söyleyen Turagay, “Çünkü Çin 2025 Made İn China diye bir stratejisi belirlemiş durumda ve bu strateji çerçevesinde diyor ki '2025 yılında belli ileri teknoloji alanlarında ben kendime yeterli olacağım ve dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olacağım.' Ve Çin'in yüksek teknoloji ihracatının artış hızına baktığınız zaman ABD'nin çok üzerinde. ABD'de bunu bir tehdit olarak görüyor ve gerekli önlemleri almaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

 

Turagay'ın konuşmasının ardından İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ile Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır taragfından günün anısına plaket verildi.

 

 

7DENİZ - ÖZEL

Editör: Haber Merkezi