Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Esmer, Limaş Liman İşletmeciliği A.Ş. Stratejik Planlama ve Tesis Müdürü ve İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Meclis Başkanı Kürşat Bal ile Sıvı Kimyasal Yük Sektöründe Beklentiler ve Eğilimler konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

 

Bangkok Limanı taşınacak Bangkok Limanı taşınacak

Prof. Dr. Soner Esmer, sıvı yükler ve kimyasal limancılığın sektörün çok az bilinen bir alanı olduğunu söyleyerek, Kürşat Bal’a diğer limancılık faaliyetleri ile bu sektörün arasında ne gibi farklılıklar olduğunu sordu.

 

Kürşat Bal, sıvı kimyasal yük limancılığının diğer limancılık faaliyetlerinden ayrılan özelliklerini anlattı. Bal, “Son yıllarda konteyner limancılığında yaşanan inişler çıkışlar konteyner tarafının çok daha fazla göz önünde olmasını sağladı. Ama sıvı kimyasal yük, konteyner veya kuru yükten farklı bir faaliyet. Boru hatlarıyla iletildiği için kendi içinde, yanma, patlama, ürün bozulması vs. gibi riskleri var elbette. Sıvı kimyasal yüklerde katma değerli hizmetler bulunmakta. Liman arkasında antrepolar, depolar olması gerekir” şeklinde konuştu.  

 

Prof. Dr. Esmer, Kocaeli’nin limancılık anlamında önemli bir bölge olduğunu kaydederek, “Türkiye’nin geneline baktığımızda sıvı kimyasal yüklerin miktarının az olduğunu görüyoruz. Fakat ciddi bir katma değerli bir yük çeşidi. Bu konudaki düşüncelerinizi aktarır mısınız?”

 

Kürşat Bal, “2021 yılına bakarsak, Türkiye limanlarında toplamda 526 milyon ton yük elleçlemesi yapıldı. Bunun 150 milyon tonu sıvı dökme yük ve bunun da 10 milyon tonu kimyasal dökme yük. Genele baktığımızda bu rakam yüzde 2 civarına denk geliyor.  Sıvı yük içerisinde de yüzde 7’lik bir dilimi oluşturuyor. Kimyasallar sanayicinin en önemli girdisini kimyasallar oluşturuyor. Bir kimyasal belki de 60 farklı sanayi ürününe hizmet verecek konumda. Bu açıdan çok önemli bir işlev görüyor. Ülkemiz için en önemli kayma değerlerden birisi olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

7DENİZ / ÖZEL

Söyleşinin tamamı buradan izlenebilir.

Editör: Haber Merkezi