İstanbul’un simge gemilerinden olmasına rağmen 10 yıl bekletildikten sonra parçalanmak üzereyken kurtarılan Paşabahçe vapuru yıl süren yenilemenin ardından İstanbul ile buluşuyor. Şehir Hatları İşletmesi’nin Haliç’te yenilediği 70 yaşındaki vapurun yolcu salonunda Artemis heykeli bulunuyor.

 

İstanbul Şehir Hatları İşletmesi kurtardı

 

Prens Adaları’ndan Yalova’ya ekspres sefer yapacak kadar güçlü makine dairesine sahip Paşabahçe, tasarımı ve süratinin yanında sunduğu konforla İstanbul halkının gözde deniz ulaşım aracıydı. 1952 yılında İtalya’da yapılan Paşabahçe sürati ve konforuyla diğer vapurlardan ayrılıyordu. Paşabahçe 2010 yılında hizmet dışına ayrılırken yolcu taşımacılığı dışındaki amaçlarla kullanılmıştı. 10 yıl boyunca denizde bekleyen efsane vapuru İstanbulluların isteğiyle tekrar ulaşım filosuna kazandırmak isteyen İstanbul Şehir Hatları İşletmesi, Beykoz Belediyesi ile protokol yaparak geri almıştı. Yenilenmesinin 1 yıl süreceği öğrenilen Paşabahçe’de çalışan denizci personelden oluşan bir danışma kurulu oluşturuldu. Haliç Tersanesi’nde kuru havuza alınan vapurun iki pervanesi ve şaftı sökülerek yenilenme başlatılmıştı.

 

Korunmaya Değer Kent Dokusu

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Korunmaya Değer Kent Dokusu’ ilan edilen Paşabahçe, bir yıl süren yenilemenin ardından 13 Ağustos günü İstanbulullarla buluşacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılacağı törenle ilk seferine çıkması beklenen Paşabahçe, İstanbul’un hemen her iskelesinden yolcuları taşıyarak deniz taşımacılığı için faydalı olacak.

 

1952 yılında İtalya’da üretilen 73 metre boyundaki vapur, savaş gemilerinin hedefi olarak batırılması bile düşünülürken İstanbul halkının başlattığı imza kampanyasıyla kurtarılmıştı. Söküm ihalesi iptal edilen vapur, hibe yoluyla Şehir Hatları’na devredilmişti. 1972 yılında Heybeliada’dan annesinin karnında bindiği vapurdan Deniz Yılmazişler Koğacıoğlu yolcu olarak inmişti. 1960 yılında ise Yalova’dan Büyükada’ya giden Paşabahçe, tatbikattaki TCG Sakarya denizaltısının periskopuna çarparak başka bir ilke imza atmıştı.

 

Kaynak: Deniz Kartalı

IMO'dan '2030 emisyon hedefi' açıklaması IMO'dan '2030 emisyon hedefi' açıklaması

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi