İMEAK Deniz Ticaret Odası ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı. Pandemi dolayısıyla online olarak gerçekleştirilen İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda gerçekleştirilen protokole, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, bürokratlar ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetimi katıldı.

 

Toplantıya video konferans yöntemiyle katılan Milli Eğitim Bakanı Bakan Ziya Selçuk, “Bugün bizim açımızdan özel ve güzel bir gün.  Sizlerle beraber olmak bize mutluluk veriyor. Tüm ekimizle bu işin peşindeyiz. Sadece bu sektörde değil tüm sektörlerle koşuyorlar. Mahmut Özer hocam bu işin tüm yükünü omuzladı. Bu işin olması için uzun süredir çaba gösteriyor.  Bu işler takip olmayınca, gönül vermeyince olmuyor. Sizlerin de ortaya koyduğu çabaya, verdiğiniz desteğe teşekkür ediyoruz. Bu milletin çocukları için ne yapsak azdır. Bundan sonra da elimizden ne geliyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.

 

Daha sonra söz alan Milli Eğitim Bakan yardımcısı Mahmut Özer de, “Bu sadece ülkemizin nitelikli insan kaynağı ihtiyacının yanında dünyaya nitelikli insan ihraç etmenin adımı olacaktır. Nicelikten çok niteliğe önem veriyoruz. İngilizce hazırlık olacak ama ufak bir gecikme yaşanacak. Önümüzdeki dönemden itibaren bu gecikmeyi telafi edeceğiz. Altyapı eksikliklerinden bahsettiniz. Sizi bakanlık olarak temin ederiz ki, kaynak açısından bir eksikliğimiz yok. Oradaki eksiklikleri sizin odanızdan hiçbir şey talep etmeden gerçekleştireceğiz. Bizim buradaki mesleki teknik eğitimdeki amacımız zorunlu bir eğitimden çıkıp tercih edilebilir bir eğitim olması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

Bu seneki mesleki teknik eğitimlerdeki başarı geçen seneki duruma göre çok çok ileride diyen Özer, “Mesleki teknik eğitim son dönemlerde ihtiyaç duyulan sağlık alanındaki toplumun ihtiyaç duyduğu tüm noktalara ulaştırıldı. Mesleki teknik eğitime önem verilirse sadece iş dünyasının ihtiyaçlarına hitap etmez, aynı zamanda bu pandemi gibi durumlarda toplumun ihtiyacına yönelik çalışmalara da katkı sağlar. Bu duruma katkısı olan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Toplantıda bakan heyetine ve meclise hitap eden İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih zeki Çakır, “Dünya ekonomisine yön veren denizcilik sektöründe parasal sermeyenin yanı sıra beşeri kazanımlar da büyük önem kazanmaktadır. Bunların en önemlilerinden biri olan eğitim konusu her ticari faaliyet alanında olduğu gibi sektörümüz için de hassa ve bir o kadar hayati bir konumdadır.  Geleneksel eğitimin aktarımı ile birlikte bilime ve çağa uygun verilerle yoğurulmuş mesleki teknik eğitim Türk denizciliğinin şimdisine yön verecek, geleceğine de ışık tutacaktır. Kaliteli mesleki eğitimin oluşturduğu nitelikli iş gücü, hızlı kara verebilen proaktif strateji geliştirebilen ve sektöre azami oranda katkı sunacak gemi insanlarının denizciliğimize kazandırılmasında öncülük etmeye devam etmektedir. Kendi başına apayrı bir değer olan sektörümüz merkezine insanı alarak elde ettiği mesleki başarılar ve ahlaki duruşla değerine değer katmayı bir amaç edinmiştir. Bu protokol için her iki taraftan emeği geçen ve katkı sağlayan herkese şahsım ve meclisim adına teşekkür ediyorum” dedi.

“Çok değerli konuklar ağırlıyoruz”

 

Bugün çok değerli bir konukları ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz diyen İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran,  “Hoşgeldiniz şeref verdiniz” dedi.

 

Tamer Kıran konuşmasına şöyle devam etti:

Bu yıl hayatımızı alt üst eden Covit-19 salgını yüzünden video konferans yöntemiyle yapmaya mecbur kaldığımız Meclis toplantılarımıza bir yenisini ekliyoruz. Gerek salgının hala önemini koruması, gerekse toplantımızın hemen Kurban Bayramı’nın akabinde denk gelmesi sebebiyle Ağustos ayı Meclis toplantımızı da bu yöntemle yapmanın uygun olacağını düşündük.  Bu vesile ile tüm üyelerimizin geçmiş Kurban Bayramını bir kez daha kutluyorum. Allah, nice bayramlara erişmeyi nasip etsin.

 

Bugünkü toplantımızda yine çok değerli bir konuğumuzu misafir etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

 

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk; bu ayki meclis toplantımıza katılarak bizleri onurlandırdınız, zatıâlinize teşekkür ediyorum, hoş geldiniz, şeref verdiniz.

 

Sayın Bakanım, bugün sizinle birlikte aramızda bulunan Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer’e ve değerli çalışma arkadaşlarınıza da hoş geldiniz diyorum.

 

Milli Eğitim Bakanlığımızla güzel bir işbirliğini bugün somut hale getiriyoruz. Bakanlığımız ile Odamız arasında 4 denizcilik meslek lisemiz için Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolünü imzalıyoruz. 

 

İş dünyası olarak yıllardır mesleki eğitimin önemini vurguladık. Kendisi de eğitimci olan Sayın Bakanımızın göreve gelmesiyle bu yöndeki olumlu gelişmeleri mutlulukla izliyoruz. Mesleki eğitim ile reel sektörün birbirine entegre edilmesi yolunda atılan vizyoner adımlarda Sayın Bakanımızın önemli katkıları bulunuyor. Cesur ve kararlı politikaları sayesinde yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. 

 

Hakikaten Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Sayın Bakanımızın koordinasyonunda Türk Milli eğitiminde önemli gelişmelere şahit oluyoruz. Hele pandeminin başladığı dönemde uzaktan eğitime başlayabilen pek az ülkenin arasında ülkemizin yer alması göğsümüzü kabarttı. Çocuklarımızı bir yandan hastalık tehdidinden korurken, diğer yandan eğitimlerine ara vermeden devam etmelerini sağlamış olduk. Türkiye'nin bu konudaki başarısının uluslararası alanda da övgü alması bizlere de büyük gurur verdi. 

 

Gerçekten günümüzde eğitim çok önemli bir konu... Akıl almaz bir değişim çağındayız ve bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Dünyada birçok ülke eğitim, araştırma ve geliştirmede mükemmeli yakalamak için canla başla çalışıyor. Bizler de donanımlı insanlar yetiştirerek, gelecekte eğitim düzeyi yüksek, bulunduğu çağın gereklerine ayak uydurabilen bir toplumun temellerini atmak zorundayız. 

 

Denizci olmak da çok kolay bir iş değil. Denizci olmak donanımlı olmayı gerektiriyor. Denizci gençlerimizin Türkiye’de bu konuda nitelikli eğitim almaları, iyi araştırma yapıp, kendilerini iyi geliştirmeleri büyük önem arz ediyor. Olmazsa olmazı mutlaka denizcilik dili olan İngilizceye hakim olmaları gerekiyor. Eğer, gençlerimizi o aşamaya ulaştırabilirsek, bilgi birikimi ve yabancı dil bilme ortalamamızı yükseltebilirsek, dünyada gemi adamı ihraç eden ülkeler sıralamasında üst basamaklarda yer alarak, hem istihdama hem de milli gelirimize çok ciddi katkılar sağlarız.

 

Oda olarak denizcilikte eğitim kalitesini artırmak için yapılacak çalışmalara büyük önem ve destek veriyoruz. Bugün imzalayacağımız protokol ile İstanbul Beşiktaş’ta Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Pendik’te Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İzmir’de, Çeşme Ulusoy Denizcilik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Rize’de Hasan Kemal Yardımcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde sektör ve meslek liseleri arasında güzel bir işbirliğine başlıyoruz. 

Protokol ile Denizcilik sektörünün nitelikli işgücünü sağlamak üzere bu alanda verilen eğitimlerin sektörle birlikte uluslararası denizcilik normlarına göre yapılandırılmasına gayret göstereceğiz. 

 

Denizcilik alan derslerinden uygun bulunanların Odamızın belirlediği eğitici personel tarafından verilmesini sağlayacağız. Denizcilik alan öğretim programı ve eğitim materyallerinin hazırlanması/güncellenmesi çalışmalarına uzman desteği vereceğiz. Bu okullardaki öğretmenlere, hizmet içi eğitimi ve iş başı eğitim vererek, onları da geliştireceğiz. En iyi eğitim içeriklerini gençlerimiz için hazırlarken, başarılı öğrencilerimize burs desteği vereceğiz. Bu okullardan mezun meslek liseliler iş hayatına hazır yetişecekler. Söz konusu gençler, ara elman değil, aranılan eleman olacaklar.

 

Bu vesile ile Denizcilik Eğitimi Veren Mesleki Teknik Anadolu Liseleri (MTAL) konusunda bazı sorunları ve çözüm önerilerimizi de dikkatinize sunmak istiyorum.

 

Bugün Türkiye’de, gemi yapımı alanında bu yıl eklenen 13 okul ile 61 lise, 18 yüksekokul ve 12 fakültede yaklaşık 20 bin civarında öğrenci denizcilik eğitimi görmektedir.  Denizcilik eğitimi anlamında nicelik olarak bir sıkıntı kalmamış, okul sayısı olarak yeterli sayıya ulaşılmıştır. Bundan sonra eğitimin kalitesini artırmaya yönelik çalışmaların yapılması önem arz etmektedir. Artık eğitimin, eğiticilerimizin ve okullarımızın fiziki ihtiyaçlarının karşılanması yönünde çalışmalar yapmamız gerekiyor.

 

Denizcilik Meslek liseleri geçen yıl itibarıyla adrese dayalı sistem ile öğrenci almaya başlamışlardır. Söz konusu okullara giren öğrencilerin 80’i adrese dayalı sistemden, ancak 20’lik gibi az sayıda öğrenci sınav ile okullara kayıt yaptırmışlardır. (Ziya KALKAVAN MTAL tüm öğrencilerini sınav ile almaktadır). Bu durum, denizcilik eğitiminin kalitesine olumsuz olarak yansımaktadır. Bu okullardaki öğrenci kalitesi maalesef düşmüştür. Adrese dayalı kayıt yaptırmış olan öğrencilerin büyük bölümünün maalesef sınıf tekrarına düştükleri görülmüştür.

 

Bu sorununun çözümü için; denizcilik eğitimi gibi özel bir eğitimi alacak öğrencilerin mutlaka belirli kriterlerle belirlenmesi gerekmektedir. Bu tür liselere merkezi sınav, mülakat, sağlık ve beden yeterliği göz önüne alınarak öğrenci kabul edilmesinin daha uygun olacağını değerlendiriyoruz.

 

Denizcilik alanında eğitim veren Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nde, yabancı dil eğitiminin (İngilizce) yetersiz olması da önemli bir sorun oluşturmaktadır. Bu durum, denizciliğin gerek tayfa, gerekse de zabitan kadrosu için özellikle dünya filolarında Türk gemiadamı istihdam edilmesi noktasında kabul edilemez bir durumdur. Denizcilik sektörünün uluslararası bir iş olması ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereği, istihdam edilecek personelin İngilizce yeterliğini sağlaması gerekmektedir. Bu kapsamda, öğrencilerimizin İngilizce seviyelerinin yeterli bir duruma getirilmesi son derece önemlidir.

 

Bu konuda, denizcilik liselerine 1 yıl hazırlık sınıfı konularak, iyi bir İngilizce altyapısı oluşacak böylelikle ileride gireceği yabancı yeterlilik sınavlarında başarılı olma imkanı artacaktır. Protokol kapsamında yer alan dört proje okulunda İngilizce hazırlığın bir an evvel başlatılması hususunun da, faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

 

Yine denizcilik eğitimi veren okulların, “Denizde Güvenlik Eğitim Merkezi”, makine atölyeleri ve simülatörlerinin eski olması ve teknolojik olarak güncelliğini yitirmiş olması nedeniyle bakım masraflarının çok fazla olduğu göze çarpmaktadır. Bu sebeple zaman, mekan, öğretmen ve personel sayısı olarak, Bölgesel Denizde Güvenlik Eğitim Merkezi ve Simülatör Merkezlerinin kurulmasının çok efektif olacağı ve kısıtlı kaynakların çok daha faydalı olarak kullanılması imkanı doğacaktır.  

 

Son olarak, Meslek Liselerinin tercih edilebilirliğinin artırılması için okul isimlerine “denizcilik” ibaresinin yeniden verilmesinin, bu liselere olan ilgiyi daha da artıracağı ve başarılı öğrencilerin denizcilik sektöründe ön lisans ve lisans programlarına devam etmeye teşvik edeceği değerlendirilmektedir.

Denizkızı Kongresi’ne hazırlanan DÖDER’den destek çağrısı Denizkızı Kongresi’ne hazırlanan DÖDER’den destek çağrısı

 

Bu konulardaki sorun ve çözüm önerilerimizi yazılı olarak da zatıâlinize arz edeceğimizi belirtmek isterim.

 

Konuşmamı tamamlarken, protokolün denizcilik eğitimi için hayırlı olmasını diliyor, başta zatıâliniz olmak üzere protokolün hazırlanmasında ve imzalanmasında emeği geçen tüm bakanlık mensuplarına teşekkür ediyorum.

7DENİZ / ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi