İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Eylül ayı Olağan Meclis toplantısı, meclis üyeleri ve meslek komite başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda Gemi Brokerleri Derneği (GBD) Başkanı Semih Dinçel, “Gemi ve Navlun Piyasaları” konulu sunum yaptı. Sunumuna “Güzel bir navlun dönemi” yaşıyoruz diyerek başlayan Dinçel, bu olumlu durumun bir tek tankerler için geçerli olmadığını belirtti.

 

Eylül itibariyle düşüş var

 

Dökmecilerin tüm zamanların neredeyse en yüksek dönemlerini yaşadığını aktaran Dinçel, 2021 ile beraber artışların olduğunu kaydetti.  “Capesize, panamax, supramax ve handysize olarak zamana ve tonaja göre yükselişti. Capesize’larda son günlerde 40 bin dolara indi ama operasyon masraflarının 6 bin dolar olduğunu düşündüğümüzde iyi bir dönem olduğunu söyleyebiliriz. Haftalıkta ise eylül ayının başıyla birlikte düşüşe geçti. Bir düzeltme var” dedi.  

 

Konteyner gemisinin yıllık kirası 76 bin dolara yükseldi

 

Konteynerlerlede 2020 ortalamasının oldukça yüksek bir seviyeye çıktığını dile getiren Dinçel, “2750 TEU’luk bir gemi 35 bin ton dökme yük gemisine tekabül ettiğinde böyle bir tam konteyner gemisinin yıllık kirası 76 bin dolara çıktı. 34-35 bin tonluk bir handysize geminin bu düzeyde bir kirası hiçbir zaman olmadı. 17 bin tonluk çok amaçlı gemiler 2020’de 8 bin 600 dolarken konteyner gemilerinin artan navlunlarıyla rekabet edebilmek için bunlara olan taleple de yıllık kirası 23 bin dolara, 12 bin tonluk geminin de 7 binden 18 bin dolara çıktı. Konteyner gemilerinden taşınamayan çok masraflı olan yükleri dökme yük ve çok amaçlı gemilere koymaya çalışıyorlar. Bu yönde arz-talep dengesi oluşturmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

 

Düzeltmenin ardından yükseliş bekleniyor

 

İndekslerdeki düzeltmeyle ilgili de değerlendirme yapan Dinçel, “Özellikle capesizeda 4886 olan indeksi 7 günlük ortalamasına göre 5466’dan 4800’e neredeyse 600 puan altına düştü. Bu tabi Baltık Kuru Yük Endeksini de aşağıya çekiyor.tamamını etkilemediği halde düşmüş durumda. Baltık Kuru Yük Endeksi 7 günlük ortalamasına göre 3600’lere inmiş durumda. Bu şunu gösteriyor. Capesizelarda sert bir düzeltme var. Panamax, supramax ve handysizelarda sert demesek de bir düzeltme var. Bunu tek olumluya çevirecek etken kağıtların iki gündür artı olması. Düzeltme dönemlerinden sonra yükselişe geçiyor. Baltık Kuru Yük Endeksi’nde düzeltmenin 3400’lerden 3200’lerden tekrar çıkışa geçebileceğini teknik olarak bekliyorum. Ama önemli olan düzeltmelerden sonra hep daha yukarıda olması. Daha iyi bir market bu arz-talep dengesiyle devam edebilir” ifadelerini kullandı.

Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor

 

Kosterlerde yüzde 50 artış var

 

İSTFİX ile ilgili de verileri paylaşan Dinçel, şöyle devam etti; “Piyasalar özellikle kosterler 2008’in üzerinde. Tarihi rekor kırıyor. Kosterleri daha detaylı anlatırsak, 3 aylık değişim 6 bin dolardan 12 bin 500 – 13 bin dolara yüzde 50 arttı. 5 Hazirana göre 10 bin tonluk bir geminin günlük getirisi tonajının üzerinde. 10 bin tonluk gemi 12 bin 850 dolar. 5 bin ton 7300 dolar. 3 bin ton 4300 dolar. Bu yükselişe nehir gemileri de mevsimsel olarak katıldılar. Daha önce nehir gemilerinin navlunlarının kosterlere göre geride kaldığından şikayet ediyorlardı. Şimdi ise 5 Haziran’da 3 bin dolara çalışan 5 bin tonluk nehir gemisi bugün 7500 dolara çıktı. Neredeyse 2,5 kat yükseldi. 3 aylık değişimde kendi içinde neredeyse bir gemi kazancı kadar.”

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi