Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen 2. Türkiye Denizcilik Zirvesi, denizcilik sektörünün yoğun katılımıyla gerçekleşti. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında Türkiye denizcilik tarihinde önemli bir yere sahip Tersane İstanbul’da gerçekleşen 2. Türkiye Denizcilik Zirvesi’ne Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran ve çok sayıda önemli isim katıldı.

 

Türkiye’nin deniz yolu taşımacılığındaki planlamalarının ele alınacak

 

Zirvede konuşan Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Türk limanları arasında yapılan yolcu ve yük taşımacılığının sadece Türk bayraklı gemilerle yapılmasını sağlayan Türkiye’nin denizlerdeki bağımsızlığını ilan ettiği ve denizcilik sektörünün bugünlere gelme sürecini başlatan Kabotaj Kanunu’nun 96’ıncı yıl dönümünü tebrik ettiğini belirterek söze başladı. II. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde dünya ve Türk denizcilik sektöründe özellikle pandemi sonrasında yaşanan gelişmelerin değerlendirilerek, lojistik anlamda önemli bir kavşak noktası olan Türkiye’nin deniz yolu taşımacılığında geleceğe yönelik planlamalarının ele alınacağını belirten Baylan, “BM’nin ticaret ve kalkınma istatistik birimi istatistiklerine göre Covid-19 pandemisinin sebep olduğu küresel deniz ticaret daralması 2008 küresel finansal krizinde gözlemlenenden daha derin olarak yüzde 30’lara varan bir daralma gerçekleşti. Yine konteyner navlunlarında yaşanan yüzde 12’lik bir artış, dünyada ortalama enflasyonu yüzde 1.6 oranında arttırdı. Avrupa’ya yakınlığımız ve orta koridorun tam merkezinde yer almamız sebebiyle taşımacılıkta üstleneceğimiz rolün ve fırsatların konuşulacağı Türk denizcilik sektörü vizyonu Türk filosunun geliştirilmesi oturumunda 2053 ulaştırma ve lojistik planında yer alan hedefleri yakalamak için bugünden atılması gereken adımlar, pandeminin neden olduğu tedarik zinciri sorunları ve taşıma maliyetlerindeki ciddi artışların etkileriyle Türk denizcilik sektörünün finansmana erişimde yaşayacağı sorunlar ele alınacak” dedi.

 

 

2026 yılında gemilerdeki zabitan açığının 90 bini geçeceği ön görülüyor

 

İkinci oturumda gemi insanı istihdamı konusunun ele alınacağını kaydeden Baylan, “Dünya ticaretinin çok büyük bir bölümünün gerçekleştirildiği deniz yolu taşımacılığında 75 bin gemi ve bu gemilerin istihdam edilen yaklaşık 2 milyon gemi insanı bulunuyor. Uluslararası Deniz Ticaret Odası verilerine göre, 2026 yılında gemilerdeki zabitan açığının 90 bini geçeceği ön görülüyor. Ülkemizde her yıl 100’ün üzerindeki denizcilik eğitim kurumundan 4 bin gemi insanı adayı mezun oluyor. Sahip olduğumuz aktif 135 bin gemi insanının sadece kendi ticaret filomuzda istihdam etme imkanımız bulunmadığından kalifiye denizcilerimize yeni iş imkanı oluşturmak ile denizcilerin özlük hakları ve gemideki yaşam standardı gibi konuları düzenleyen denizcilik çalışma sözleşmesine ülkemizin taraf olma sürecini de ele alacağız” diye konuştu.

 

Lojistik odağında deniz yapıları değerlendirilecek

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması

 

Üçüncü oturumda limanlar konusunun ele alınacağını belirten Baylan, şöyle devam etti; “Ülkemiz çok önemli bir coğrafyada yer alarak küresel lojistik hareketleri için bir üs görevi görüyor. Gerek coğrafyamızın gerekse de dünya deniz ticaretinin geleceği ülkemizin de katkılarıyla inşa ediliyor. Bununla beraber bazı limanlarımızın şehirlerimiz ile etkileşiminin fazla olması, limanlarımızın gelişimini sınırlayarak elleçlenen yük hacminin artışına engel teşkil ediyor. Bu gibi limanlardaki yoğunluğun iç merkezlere aktarılarak lojistik altyapısının kurulması temel hedeflerimiz arasında yer alıyor. Mevcut kapasitemiz ve bu kapasitenin kullanımındaki dar boğazlar ile mevzuatsal eksiklikler değerlendirilerek 2053 yılı hedeflerimizi yakalamak için mevcut deniz yapılarımızın geliştirilmesi ve ihtiyaç duyulacak yeni tesis yatırımlarına yön verecek stratejilerin belirlenmesi amacıyla lojistik odağında deniz yapıları konusun yine zirve kapsamında değerlendirilecek.”

 

 

Baylan, iki gün sürecek zirvenin son oturumunda ise Mavi Vatan Stratejisi’nin ele alınacağını belirterek, şunları söyledi; “Mavi Vatan stratejimiz, ülkemizin politika, strateji ve hedefleriyle doğru orantılı olarak menfaatleri korunması için atılan adımlar ve bu doğrultuda ekonomik ve ticari alanda yapılacak planlama ve projeler ilgili kurumlarımızın üst düzey yetkilileri tarafından ele alınacak. Bundan sonra denizcilik ülküsünü hak ettiği seviyelere çıkarmak için tüm paydaşlarımızla var gücümüzle çalışacağız. Zirvemizden elde edeceğimiz sonuçların tüm denizcilik camiası için yol gösterici olmasını temenni ediyorum.”

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi