Yunan milletvekillerinin, Çin merkezli denizcilik firması COSCO'nun Pire Limanı'ndaki payını arttırmasına izin verecek ve Yunanistan'ın yatırımı güvence altına almasının önünü açacak anlaşmaya onay verdiği belirtildi.

 

2016 yılında Yunanistan'da yapılan özelleştirme anlaşması kapsamında COSCO Denizcilik, Pire Limanı'nın yüzde 51 hissesini 280 milyon Euro'ya satın almıştı. Ardından 88 milyon Euro karışılığında yüzde 16'lık ek bir hisse satın almak için beş yıl içinde yaklaşık 294 milyon avro değerinde zorunlu yatırım yapmayı taahhüt etti.

 

COSCO'nun bu şartı Ağustos ayına kadar yerine getirmesi gerekiyordu, ancak kontrolü dışındaki gecikmelerden zamanı tükendi ve sorunu çözmek için Yunan hükümetiyle görüşmelerde başladı.

 

2016 anlaşması değiştirildi 

 

Geçtiğimiz hafta COSCO ve Yunanistan'ın yaptığı görüşmede, zorunlu yatırımların uygulanması sırasında ortaya çıkan tüm sorunların “etkili bir şekilde çözüleceği" belirtilerek, 2016 anlaşmasının değiştirilmesi kabul edildi.

 

Değiştirilen anlaşmaya göre devlet, yüzde 16 hissesini COSCO'ya devredecek ve yatırım planını sonuçlandırmak için beş yıllık bir uzatma olasılığıyla birlikte ona beş yıl daha verecek.

 

Prof. Dr. Soner Esmer: "Limanlarımızın ilk çeyrek performansı oldukça güçlü" Prof. Dr. Soner Esmer: "Limanlarımızın ilk çeyrek performansı oldukça güçlü"

COSCO'nun yatırımlarının gecikmesinin bir nedeni de bürokrasi  

 

Yunan Denizcilik Bakanı Giannis Plakiotakis, COSCO'nun zorunlu yatırımların yalnızca üçte birini veya şu ana kadar yaklaşık 99 milyon Euro'yu tamamladığını ancak bunun kısmen bürokrasiden kaynaklandığını kabul etti.

 

Plakiotakis, verdiği demeçte, "Aslında, birçok nedenden dolayı, ilk beş yıl için üzerinde anlaşmaya varılanlara saygı gösterilmedi" dedi.

 

Yeni anlaşma, COSCO'nun yatırımların çoğunu zamanında bitirememesi durumunda hisseyi Yunanistan'a geri vermek zorunda kalacağını şart koşuyor.

 

COSCO'nun 2009 yılında konteyner operasyonlarını devralması ve altyapısını yükseltmesinden bu yana Pire, Akdeniz ve Karadeniz limanlarına yönelik mallar için önemli bir aktarma merkezi haline geldi.

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi