Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen 2. Türkiye Denizcilik Zirvesi, denizcilik sektörünün yoğun katılımıyla gerçekleşti. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında Türkiye denizcilik tarihinde önemli bir yere sahip Tersane İstanbul’da gerçekleşen 2. Türkiye Denizcilik Zirvesi’ne Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Salih Tan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran ile yönetim kurulu üyeleri, denizcilik sektöründeki STK temsilcileri, akademisyenler, iş insanları, armatörler ve çok sayıda kişi katıldı.

 

 

Erdoğan: Zirve denizcilik sektörü için mihenk taşı

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan zirveye yoğun programından dolayı katılamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, mesaj gönderdi. Mesajında Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlayan Erdoğan, Türk denizciliğinin bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Yerli ve yabancı isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen zirvenin, denizcilik sektörü açısından bir mihenk taşı olacağına inandığını aktaran Erdoğan, iki gün boyunca yapılacak oturumlarda değerli fikirleriyle zirveye katkı sunacak herkese teşekkür etti.

 

 

‘Rusya-Ukrayna savaşına rağmen deniz yolu taşımacılığımızın ivmeyi sürdürmesi memnuniyet verici’

 

Çevre hassasiyeti, ekonomik olması ve tek seferde büyük miktarlarda yük taşıma kabiliyetiyle deniz yolu taşımacılığının öneminin giderek arttığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti: "Nitekim bugün ülkelerimiz arasındaki ticaretin ezici çoğunluğu deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir. Ancak son iki buçuk yılımıza damgasını vuran küresel salgının denizcilik sektöründeki dengeleri de bozduğunu görüyoruz. Yaklaşık 500 milyar doları aşan dış ticaret hacmine sahip bir ülke olarak sektördeki tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Rusya-Ukrayna savaşına rağmen deniz yolu taşımacılığımızın yakaladığı ivmeyi sürdürmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Asya merkezli üretim ağına alternatif adres arayışının arttığı günümüzde Türk denizcilik sektörünün krizleri fırsata çevirme becerisini önümüzdeki dönemde de en güzel şekilde sergileyeceğinden şüphe duymuyorum."

 

 

Erdoğan, küresel ve bölgesel gelişmeler bağlamında kritik bir dönemde düzenlenen İkinci Denizcilik Zirvesi'nin sonuçlarının sektöre bu gayretlerinde yardımcı ve yol gösterici olacağına inandığını aktardı.

 

Erdoğan’ın mesajından sonra Türk denizciliğini anlatan kısa bir video gösterimi yapıldı. Ardından zirvenin açılış konuşmaları başladı. 

Bakü 2024 Shipping Dinner Türk denizcilerini ağırlamaya hazır Bakü 2024 Shipping Dinner Türk denizcilerini ağırlamaya hazır

 

 

7DENİZ  

Editör: Haber Merkezi