İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şubesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı video konferans yöntemiyle yapıldı. 2020 Yılı Faaliyet Raporu ve 2021 Yılı İş Programının görüşüldüğü toplantıya, Meclis Başkanı Dr. Kürşat Bal başkanlık etti. Toplantının başında, yakın zamanda denizcilik camiasında kaybedilen üyelerimiz, rahmetle anıldı.

 

Başkan Doğusel yeni yılı kutladı

 

İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel yaptığı konuşmada, meclis üyelerinin yeni yılını kutladı ve herkese sağlık huzur ve mutluluk temennilerini iletti. "2021 yılının, pandemidenkurtulacağımız, Kabotaj Bayramı’nı en güçlü şekildekutlayacağımız, tıpkı 2020 yılında olduğu gibidenizcilik fuarı düzenleyeceğimiz, şube olarak önemli yatırımlara öncülükedeceğimiz bir yıl olacağınıümit ediyoruz. 2021 yılı Türk denizciliğine ve tüm üyelerimize hayırlı olsun" dedi.

 

 

2020 yılı dünya ekonomisini deniz ayakta tuttu

 

WISTA Türkiye, denizcilik sektörünü uluslararası konferansta bir araya getirdi WISTA Türkiye, denizcilik sektörünü uluslararası konferansta bir araya getirdi

Zor geçen 2020 yılında dünya ekonomisini denizcilik sektörünün ayakta tuttuğunu ifade eden Vedat Doğusel, şunları söyledi:"Karayolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığının asgari düzeyeindirildiği bu dönemde lojistik işlemlerininbüyük bir bölümü deniz ile gerçekleştirildi. Şöyle bir örnek vereyim: 2019 yılının ilk 11 ayında Kocaeli’dekigümrük kapılarında gerçekleşen ihracat miktarı 26 milyar 389 milyon dolar. Bu yıl ise 23 milyar 302 milyon dolar. Yani, bazı dönemlerüretimdeki ciddi azalmaya rağmen deniz ulaşımıgüçlü bir şekilde ayakta kalmış.

 

Denizin önemi anlaşıldı

 

Yıl boyunca birkaç kez tekrarladığım gibi pandemidönemi, denizin öneminin daha iyi anlaşıldığı bir dönem. Covid-19 pandemisindenkurtulduğumuz zamanlarda, denize daha çok yatırım yapılacağınayürekten inanıyorum. Ve tabii ki lojistiğin yanı sıra başta turizm ve spor olmak üzerediğer deniz faaliyetlerinin de ön plana çıkacağınıümit ediyoruz. İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi, zor günlergeçirdiğimiz 2020’de tüm kademeleriyle birlikte çokyoğunçalışmıştır. Üyelerinin sorunlarıyla yakından ilgilenmiş, istek ve talepleri dinlemiş, eğitim faaliyetlerini sürdürmüş, başta Marina olmak üzereKocaeli’ye yapılması gereken yatırımlarla alakalı devletin üstdüzey makamlarıyla çalışmaiçerisindeolmuş, sosyal sorumluluk faaliyetlerini ara vermeden sürdürmüştür. Bu çalışmalar 2021’de de aynı şekilde devam edecektir.”

 

Kocaeli denizcilik istatistikleri

 

Doğusel, Kocaeli ilinin denizcilik istatistiklerini paylaşırken, şu ifadeleri kullandı: “Liman Başkanlıkları bazında limanlarımıza uğrayan gemi sayısına bakacak olursak;  2020 Ocak-Kasım dönemindeKocaeli’ye 2,614 Türk bayraklı, 5,520 ise yabancı bayraklı olmak üzere toplam 8,134 gemi geldiğini görüyoruz. İlimiz, ülkemize gelen gemi sayısında ilk sıradadır. Elleçlenenyük istatistiklerinde yine Kocaeli ilimiz birinci durumdadır. İlk 11 ayda 26 milyon 630 bin ton yüklemeyekarşılık 42 milyon 939 bin ton boşaltma olmuştur. Türkiye’deki toplam yükleme ise 208 milyon 767 bin ton iken boşaltma ise 243 milyon 533 bin ton olmuştur. İstatistiklerde ilimizin payı yüzde 15,4’tür.”

 

İhracat düştü

 

Ekonomik verileri de paylaşan Başkan Doğusel sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yılın ilk on bir ayında ihracatımız 23 milyar 302 milyon dolar olurken ithalatımız ise 38 milyar 168 milyon dolar olarak gerçeklemiştir. Yılın ilk on bir ayında en fazla ihracat yapılan gümrük kapımız 9 milyar 242 milyon dolar ile Derince’dir. İzmitGümrükMüdürlüğü 7 milyar 768 milyon dolar ile ikinci sıradadır. İthalatımızda ise Derince ve Dilovası gümrükmüdürlükleri en fazla ithalat değerisağlayanbölgelerimizdir. Derince 12 milyar 211 milyon dolar, Dilovası 12 milyar 882 milyon dolardır.Diğer yandan ekim ayındaki ihracat miktarı yaklaşık 200 milyonluk bir düşüşle 2 milyar 524 milyon dolar olurken, itlahatta ise kısmen bir artış yaşanmıştır. İthalat miktarı 4 milyar 717 milyondolara çıkmıştır.

 

2020 yılı Ocak-Kasım döneminde Doğu Marmara Gümrük Bölge Müdürlüğümüzde 42 milyar 36 milyon TL vergi tahsilatı yapılmıştır. En fazla vergi tahsilatı Dilovası ve Derince gümrüğünde olurken kasım ayında vergi tahsilatı bir önceki aya göreartmıştır.”

 

Meclis toplantısı, meclis üyelerinin dilek ve temennileriniaktarmasının ardından, yeni yıl mesajlarının iletilmesiyle sona erdi.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi