S.S. Erdek Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Sürmen, Yalova Türkoğlu Tersanesi’nde inşa edilecek feribotun saclarının geldiğini ve bir ay sonra blokların hazırlanıp yan yana çakılmasını beklediklerini ifade etti. Tasarımı Ayden Marine tarafından yapılan feribotun son teknolojiye sahip olacağını kaydeden Muharrem Sürmen, “Bu feribotu S.S. Erdek Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi adına yaptırıyoruz. Bu durgunluk döneminde böyle bir yatırımı yaptığımız için kendimizi mutlu hissediyoruz. Feribotun 1500 tonluk üretim malzemesi geldi. Tersanede kesimine başlandı. 1 ay sonra bloklar hazırlanır, yan yana çakılır diye düşünüyoruz. Yaklaşık 12 ayda tamamı biter diye planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Can simidi olduk

 

Sürmen, “Bu dönemlerde yatırım yapmanın önemli bir sorumluluk olduğunu biliyoruz. Bu durgun dönemlerde sanayimize can simidi olmak çok elzemdir. Millete de cesaret vermek gerekir. Dünyada yaşanan bu gibi kriz dönemlerinde yatırımlar daha kıymetli oluyor. Türk ekonomisine katkımız olsun diye ülkemizin tersanelerinde bunu yaptırıyoruz. Ülkemize hayırlı olur inşallah. Öz sermayemizle yapacağız. Yetiştiremediğimiz yerde de ufak kredi kullanabiliriz elbette. İşimize yatırım yapıyoruz. Korkmuyoruz, yılmıyoruz yolumuza devam ediyoruz. Denizden kazandığımızı yine denize yatırıyoruz. Burada tabii ki kooperatif olmamız da önemli. Kooperatif olarak yapıyoruz bu yatırımı. Bu yatırımları daha önce yapacaktık ama bu zamana nasip oldu. Bunda da bir hayır vardır. Bu yatırımımızla hem çalışanlara, hem yan sanayiye hem tersaneye bir umuttur, bir nefes alma olanağıdır. Birçok kalem var bu işin içinde. Birçok alt sektöre de katkı sağlıyor. Sektördeki durgunluğun olduğu dönemde kriz dönemlerinde yatırım yapmak çok isabetli geliyor bana” ifadelerini kullandı.

 

Teknolojiyi yakalamış genç bir firma Teknolojiyi yakalamış genç bir firma

Bu kötü günlerin arkası çok iyi olacak

 

Sürmen, “Biz, sağlam hesabımızı kitabımızı yaparak gidiyoruz. Elbette işlerimizde yüzde 40-50 gerileme var ama biz bunu önemsemiyoruz. Ülkemiz için bu sıkıntıları göze almış durumdayız. Hep para kazanılırken iş yapılmaz, para kazanmadığınız zaman da iş yapmak lazım. Piyasada birçok firma işçi çıkarırken biz yeni bir istihdam alanı yaratmanın gururunu yaşıyoruz gerçekten. Bu yatırımla bu işsizliğin olduğu dönemde biz tam tersini yapıyoruz. Bu gemimiz yapılırken en 150-200 kişi çalışacak. En az 10 ay bu istihdam devam edecek. Karamsar değiliz. Ne krizler ne badireler atlattık. Güneş doğduğu sürece her şey her zaman iyi olacak. Bu kötü günlerin arkası çok iyi olacak. Bunu da Allah’ın izniyle atlatacağız. İşlerimiz düşük de olsa şu an hattımız çalışıyor” dedi.

Mücadelemize hep devam ettik

 

Muharrem Sürmen, “Biz bu sektörde çekirdekten yetiştik. İşin merkezinden geliyoruz. Parası olan sektör dışı işadamları gibi bugün burada iş var para koyup yapan tarafta değiliz. İşler bozuldu hadi bana eyvallah diyenlerden de değiliz. Para kazandığımız zamanlar da işlerin bozuk olduğu zamanalar da oldu ama biz hep burada olduğumuz yerde mücadelemize devam ettik. Mesleğimiz bu bizim. Birçok ortağımızla beraber bu işi yapıyoruz. Yanımızda 150-200 personel çalışıyor. Gişe personeli, kaptanı, ofis çalışanı, yağcısı vs. birçok değerli arkadaşımızla birlikte çalışıyoruz. Fedakarlıkla ve bir çeşit kamu hizmeti olarak bu işi yapıyoruz. Tekirdağ-Bandırma, Tekirdağ-Erdek, Marmara-Avşa, İstanbul-Bandırma, hatları gibi her hatta gemimiz var. Şu anda kooperatif olarak elimizde 11 tane gemimiz var. 20 yıldan fazladır bu işi yapıyoruz. Tüm tecrübemizi ve enerjimiz bu işe vermiş durumdayız” ifadesinde bulundu.

Yeni gemide yok yok

 

Yeni geminin donanımı ile ilgili de bilgiler veren Sürmen,” Yeni gemide neredeyse yok yok. Asansörüyle, yolcu salonlarıyla, konforuyla, ikramları ve dinlenme alanlarıyla birinci sınıf bir gemi. Türk Loydu klaslı. Lüks ve güvenlikli. Mescidi, dinlenme odası, çocuk alanları mevcut. Bu yeni gemimiz tamamıyla engelli dostu bir gemi. Tüm fonksiyonlarıyla engellilere uygun kullanım imkanı da sunuyor. Bu açıdan da çok memnunuz. 2021 model olarak hizmet verecek. Aynı Güney-Kuzey Marmara hattında çalışacak” dedi.

KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ MART-NİSAN 2020 SAYISI

Editör: Haber Merkezi