Dünyadan

Güney Çin Denizi krizi balıkçılığa da yansıdı

Çin ve komşu ülkeleri arasında Güney Çin Denizi krizi bu kez balıkçılık üzerinde yaşanıyor. Çin, belirli alanlarda balık avını yasaklama kararı alınca Vietnam ve Filipinler gibi ülkelerden itiraz geldi.

Abone Ol

Beijing’in Güney Çin Denizi’nde balıkçılık yasağı getirmesi bölgede gerginliği yeniden artıracağa benziyor. Vietnam ve Filipinler’deki balıkçı grupları hükümetlerini balık stoklarını korumaya yönelik yasağa direnmek için sağlam önlemler almaya çağırdı. Kovid-19 salgınının neden olduğu gıda sıkıntısı nedeniyle ülkeler yerli üretimi korumak için harekete geçti ancak bu karar ile tedarik zinciri de riske giriyor.

 

Vietnam protesto etti

 

Çin, Pekin’in Scarborough Shoal, Paracel Adaları ve Tonkin Körfezi yakınlarındaki alanlar da dahil olmak üzere 12’nci paralelin üzerindeki sularda balıkçılık faaliyetlerini yasaklayacağı belirtiliyor. 1 Mayıs günü öğlen yürürlüğe giren yasa 16 Ağustos’a kadar sürüyor ve Çin sahil güvenlik sistemi “yasadışı balıkçılık faaliyetlerini” durdurmak için en katı önlemlerini alacağını vurguladı. Vietnam Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Le Thi Thu Hang Hanoi’nin tek taraflı kararı reddettiğini söyledi.

 

“Vietnam, Çin’den Güney Çin Denizi’ndeki durumu daha da karmaşıklaştırmamasını istiyor” dedi. Beijing, Vietnam, Filipinler, Malezya, Brunei ve Endonezya gibi komşu ülkeler tarafından itiraz edilen Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’ini talep ediyor. Çin ilk olarak 1999 yılında sularda mevsimsel bir yasak getirerek, dünyanın en büyük balıkçılık alanlarından birinde sürdürülebilir balıkçılık yapılmasına yardımcı olacağını açıklamıştı.

 

7DENİZ