Denizcilik sektörünün en önemli fuarlarından olan 15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Fuar ve Konferansı yoğun ile ve katılım ile devam ediyor. İMEAK Deniz Ticaret Odası ev sahipliğinde Tuzla Viaport Marina’da gerçekleşen fuara katılan denizcilik sektörünün birbirinden başarılı firmaları sundukları yeni ürün, proje ve hizmetleriyle göz dolduruyor.

 

Gemi geri dönüşümde hızlı tonaj akışı Gemi geri dönüşümde hızlı tonaj akışı

15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Fuar ve Konferansı’nda en çok dikkat çeken standlar arasında hiç kuşkusuz Entech Semar ve NovuMare yer alıyor. İnsansız gemi ve denizaltı projeleriyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeyi hedefleyen firmaya fuarın ilk gününden son gününe kadar yoğun ilgi gösterildi. Entech Semar Proje Yöneticisi ve NovuMare Kurucu Ortağı Ömer Berkay Dağlı Türkiye’de denizcilik teknolojileri üzerine çalışan tek firma olduklarından dolayı çok yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını söyledi.

 

 

Türkiye’de örneği yok

 

Entech Semar ile NovuMare’nin fuarda çok yoğun bir ilgiyle karşılaştığını kaydeden Dağlı, “Çünkü Türkiye’de çok örneği olan bir şirket değiliz. Hatta kendi pazarımızı kendimizin oluşturacağı açık. Dolayısıyla çok ilgi çektiğimizi söyleyebilirim. Hem devlet kuruluşlarından olsun hem de özel kuruluşlardan olsun. Ve tedarikçiler açısından da. Ha keza yabancı müşteriler. Oldukça yoğun geçiyor. Özellikle İspanya, Ortadoğu, İtalya ve İngiltere’den misafirlerimiz oldu. Çok ilgilenenler oldu” dedi.

 

Ana odaklandıkları konuların denizcilik teknolojileri olduğunu belirten Dağlı bunun yanında teknoloji çerçevesinde denizcilik endüstrisi olduğunu söyledi. Aynı zamanda bir uzak yol kaptanı olan Dağlı, kendi deneyimlerinden yola çıkarak gemilerde bulunduğu zamanlardaki eksiklikleri teknolojiyle çözmeye çalıştığını kaydetti.

 

 

Devlerin ilgisini çekiyor

 

Fuarda sadece yerli ziyaretçilerin değil aynı zamanda yabancı ziyaretçilerin de çok ilgi gösterdiğini aktaran Dağlı, şöyle devam etti: “Yabancılardan farklı ihtiyaçlarından dolayı cihazlarımızı güncellememizi isteyenler oldu. Türkiye’den de PETKİM, BOTAŞ gibi çok daha büyük şirketlerden yaklaşımlar aldık. Koç Grubu’nun bazı şirketlerinden ve ARKAS’tan ilgilenenler oldu. Onlarla tekrar görüşmelerimize devam edeceğiz. Hem insansız su üstü aracımız hem de insansız denizaltı yani su altı aracımız özellikle ilgi çekiyor. Su altı aracımızın tabi ki şu anda ilerleyen Survey faaliyetlerini yerine getirebilecek olması bir avantaj. Hem müşterilimizin hem de bizim gelişim alanımızın açıklığı açısından güzel bir avantaj. ”

 

‘Tamamen yerliyiz’

 

Projelere ilişkin birbirinden farklı tepkilerle karşılaştıklarını aktaran Dağlı, “En çok aldığımız tepki bunu yurtdışından hangi firmadan getiriyorsunuz oldu. Ve her defasında biz şunu söylüyoruz. Tasarımımızda, mekaniğimizde, elektroniğimizde, yazılımımızda bize ait. Tamamen yerliyiz. Herkes o zaman çok şaşıyor, ‘Türkiye’den böyle bir şey çıkar mı gibi tepkiler alıyoruz. Evet çıkar. Eğitimimi yurt dışında tamamladım ve aslında bize imkansız gibi gelen şeylerin çok kolay olduğunu gördüm. Ve cesaret gösterip, ülkemizin de gücüyle bir şey çıkarmaya niyetlendik” diye konuştu.

 

7DENİZ – ÖZEL

Editör: Haber Merkezi