Aralık ayının ortasından bu yana yüzlerce gemi Mısır'ın Süveyş Kanalı'ndan geçmek yerine Güney Afrika'nın Ümit Burnu'nu dolaşıyor. Bu da Güney Asya ile Kuzey Avrupa arasındaki yolculuğa en az bir hafta ekleyen dolambaçlı bir yol anlamına geliyor.

Boston Consulting Group Inc. şirketinin bir yan kuruluşu olan danışmanlık şirketi INVERTO'nun raporuna göre, yakılan ilave yakıt son dört ayda yaklaşık 13.6 milyon ton karbondioksit emisyonuna yol açtı. Bu da aynı dönemde yaklaşık 9 milyon arabanın yarattığı kirliliğe eşdeğer.

Bloomberg'de yer alan habere göre, şirketin genel müdürlerinden Sushank Agarwal, "Bu krizden kaynaklanan ekstra emisyonlar şirketlerin karbon ayak izlerini artıracak ve net sıfır hedeflerine ulaşmalarını çok zorlaştıracak" dedi. Agarwal, "Bu hedeflere ulaşmak için şirketlerin ya tedarik zincirlerinin başka yerlerindeki emisyonları azaltmaları ya da daha fazla karbon dengeleme girişimine yatırım yapmaları gerekecek - her ikisi de çok maliyetli olabilir" diye konuştu.

Önemli olmakla birlikte, bu ekstra emisyonlar dünya ticaretinin %80'ini taşıyan denizcilik sektörünün her yıl atmosfere yaydığı emisyonların çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Sektörün küresel düzenleyicisi Uluslararası Denizcilik Örgütü, dünyanın ilk küresel karbon vergisi üzerinde çalışıyor, ancak bu verginin 2027 yılına kadar yürürlüğe girmesi beklenmiyor. Bu arada gezegen ısınmaya devam ediyor.

Oslo merkezli bir navlun analiz şirketi olan Xeneta'nın özellikle konteyner taşımacılığına odaklanan ayrı bir raporu, Asya'dan Akdeniz'e giden gemilerin karbon emisyonlarının 2023'ün son üç ayına kıyasla geçtiğimiz çeyrekte %63 oranında arttığını gösteriyor.

Lübnan'dan savaştan kaçanlar yaşadıkları korku dolu anları anlattı Lübnan'dan savaştan kaçanlar yaşadıkları korku dolu anları anlattı

Dünyanın en büyük 13 ticaret hattında taşınan bir ton yük başına karbon emisyonunu ölçen Xeneta ve Marine Benchmark Karbon Emisyonları Endeksi, 2018'e kadar uzanan kayıtlarda ilk çeyrekte en yüksek seviyesine ulaştı.

Xeneta'da piyasa analisti olan Emily Stausbøll, "Gemiler ayrıca daha uzun mesafeler nedeniyle zaman kazanmak amacıyla daha yüksek hızlarda seyrediyor ve bu da yine daha fazla karbon yakılmasına neden oluyor" dedi.

Clarkson Research Services Ltd. verilerine göre, dünyanın en büyük konteyner gemilerinin ortalama hızı, Kızıldeniz saldırılarının yoğunlaşması ve aralık ayı ortasında toplu gemi seferlerinin başlamasının ardından 16 knot'ın üzerine çıkarken, bu hız aynı ayın başlarında 15 knot'ın altındaydı.

INVERTO tarafından belirtilen 9 milyon araç hesaplaması, tipik bir binek araç için ABD Çevre Koruma Ajansı tahminine dayanıyor. Raporda, Uluslararası Enerji Ajansı'nın bir yıllık emisyon tahmini kullanılarak, 13,6 milyon ton karbondioksitin dört ay boyunca 13,6 milyon binek aracın emisyonuna eşdeğer olduğu belirtildi.

Editör: Haber Merkezi