Marmara Deniz'inde gemilere kullanım suyu temin eden İSSU, sahip olduğu 9 gemiyle 24 saat su ikmali yapacak şekilde operasyonunu oluşturmuş durumda. Dört ortaklı bir şirket olan İSSU Yönetim Kurulu Başkanı Murat Temel, gemilere verdikleri suyu Yalova bölgesinde, hemen hemen bütün belediyelerin bağlı olduğu Yeşil Körfez Su Birliği'nden temin ettiklerinin, suların mikropsuz ve evlerdeki musluklardan akan suyun aynısı olduğunu söyledi. 1994 yılından beri sektörün içinde olduğunu belirten Murat Temel, '1994 yılında Sutur firmasını kurarak gemilere su satma işine girdik.

O yıllarda piyasada çok fazla firma yoktu. Bu işi yapan ikinci ya da üçüncü firma olduk. 1996 yılında Sutur'un yönetimini ele aldım. Firmanın kapasitesini artırdım. 1998 yılında babamla beraber Sutur'dan ayrıldık, Aksu firmasını kurduk. O zaman bizim Muratbey gemimiz tadilattaydı. 6 ay piyasadan ayrı kalarak gemimizi denize indirdik. O dönem çok çalıştık. Gece gündüz hiç durmadan çabaladık. Çok düzgün ve dürüst çalıştık. Çok müşteri edindik. Kısa sürede borcumuzu ödedik. Sonra Zekibey gemisini aldık. Daha sonra kapasitemizi 12-13 bin tonlara çıkardık. 2005 yılında dolum gemisini aldık. Aksu olarak kapasitemiz 15-16 bin civarındaydı. Bu 20 senelik süreçte bu firmaların bir araya gelmesini düşünüyordum. Hep birleştirici olmaya çalıştım. Birbirimize daha yakın olalım, daha iyi tanıyalım diye İstanbul Sucular Kooperatifi'ni kurduk. Suyu ve yakıtı beraber alalım, indirim sağlayalım düşüncemiz de vardı. Bu dört firma bir araya geldi ve İSSU'yu kurduk. Daha fazla yakıt ve su aldığımız için önemli indirim avantajları yakaladık. Son 5 senedir gayet iyi gidiyoruz, daha da iyi olacağız' şeklinde konuştu. 'Piyasanın lideriyiz' Temel, 'Piyasanın lideri konumundayız. Bizim dışımızda iki ufak firma daha var. Birinin 2 gemisi, diğerinin 1 gemisi var. Gemilerden 3 tanesi Aksu'ya ait, 3 tanesi İpek Su'ya ait. 2 tanesi Maysu Denizcilik'e ait, 1 tanesi de Sutur firmasına, ait 200 ton ile 900 ton arasında kapasiteleri olan 9 gemilik bir filoya sahibiz. İstanbul'da su verilen limanların tümünde ikmal yapıyoruz. Çok hızlı ikmal yapıyoruz. 4 tane operasyon elemanımız var. 24 saat çalışıyoruz. Kanunlara çok uygun ve düzgün ve dürüst çalışıyoruz. Çok iyi hizmet verdiğimizi düşünüyoruz. Müşterilerimizden gelen görüşler de bu yönde zaten' ifadesinde bulundu.

Hızın kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Murat Temel, 'Sipariş aşamasını belli bir sisteme oturtmuş durumdayız. Siparişlerin çoğu bize mail yoluyla geliyor. Biz hazırdaki gemiye de su veriyoruz. 2 gün öncesinden de sipariş geçebilirler ama biz gemi geldiği andan itibaren yarım saat içerisinde ikmali yapacak duruma geliyoruz' dedi. Yaklaşık bir buçuk yıldır İSSU'nun başında olduğunu ifade eden Temel, 'Burada çok şey değişti. Tasarruf yönünden özellikle çok şey değişti. Yakıtı daha az kullanıyoruz. Gemilere GPS cihazı taktık. Bizim bilgimiz dışında hareket etmemelerini sağladık. Gemilerimizde yapılan bazı ufak tefek hataları düzelttik ve en mükemmel şekilde nasıl hizmet veririz onun çabası içerisindeyiz. Zaten dünya standartlarında hizmet veriyoruz. Maliyet anlamında biraz daha az giderimiz olsa rakibimiz olan Rusya ve Yunanistan ile de rekabet ederiz. Bu arz talep işidir. Elimizdeki gemilerle bulunduğumuz bölgede su ikmalini karşılıyoruz.

Şuanda yeni gemi yatırımına ihtiyacımız yok. Ama işlerin artmasıyla beraber taleplerde artış olursa duruma göre belki 1-2 gemiyi daha filomuza katabiliriz' şeklinde konuştu. İstanbul Liman'ının dünyanın en iyi ikmal limanlarında birisi olduğunu vurgulayan Murat Temel, 'Hem kumanya yönünden hem de yakıt yağ ikmali yönünden bir çok avantajı var. Hem Karadeniz'e giden hem de Karadeniz'den gelen gemilerin yolunun üstünde bir yer.

Durup rahat ve hızlı bir şekilde ikmallerini yapabilecekleri bir liman İstanbul. Örneğin, Pire Limanı'na bir gemi sırf kumanya için veya yakıt ikmali için gitmez. İstikametindeyse ancak öyle gider. Ama İstanbul öyle değil. Karadeniz'e giriş çıkış yapan gemiler mecbur buradan geçecekler. Bizim gerek yakıt yağ gerekse kumanya konusunda çok iyi operasyon yapan firmalarımız var. Su olarak da biz varız. Keşke talep daha fazla olsa bizde daha fazla hizmet versek' dedi. Murat Temel: İSSU olarak tüm sektörün 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutluyoruz.

Cengiz Tepebaş - 7DENİZ