ICS Üyeleri, denizcilik sektörünün son ticari gelişmelerle ilgili kaygılarını hakkında bir basın bildirisi paylaştı. Türkdeniz'de yer alan basın bildirisi şu şekilde; 

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (International Chamber of Shipping - ICS), Asya Armatörler Birliği (the Asian Shipowners' Association - ASA) ve Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği'nden (European Community Shipowners' Associations - ECSA) bir heyet, son zamanlarda korumacı önlemlerde yaşanan artışlar hususundaki endişelerini, Dünya Ticaret Örgütü'nde (World Trade Organization WTO) dile getirmiştir. Dünya Ticaret Örgütüne iki adet görüş bildiren heyet, denizcilik sektörünün "kendisini dünya çapındaki serbest ticaret politikalarının ve prensiplerinin korunması ve teşvik edilmesine adadığını” belirtmiştir.

Söz konusu beyan, ticaret engellerinin daha yaygın olmaya başladığı ve bu engellerin sürdürülebilir ekonomik büyüme konusunda endişe verici bir eğilime dönüştüğü bir zamanda gerçekleşmiştir. Bildiriler, 2017 yılından itibaren ithalatı kısıtlayıcı ticari önlemlerde 7 kat artış olduğunun altını çizmektedir. Bu durum, küresel ticarete 588,3 milyar ABD Doları değerinde ek masraf oluşturmaktadır. Sözü edilen miktar Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin'den gelen belirli ürünler üzerinde ithalat gümrük vergilerini artırmaya yönelik kararı sonrasında oldukça dikkat çekmiştir.

ICS Genel Sekreter Yardımcısı, Dünya Ticaret Örgütüne hitaben şunları belirtmiştir: "Son 25 yıldır küresel ekonomide ve dolayısıyla denizcilik hizmetlerine yönelik talepte gözlemlenen dikkate değer büyümenin Dünya Ticaret Örgütü 'nın 1995 yılındaki kuruluşunu takip etmesi tesadüf değildir. Günümüzde küresel deniz ticareti, yıllık on milyar ton yük hacmini aşmış durumda olmakla birlikte, denizcilik sektörünün etkin olması, kurala dayalı ticaret sistemine bağlıdır. Bu durum, Dünya Ticaret Orgütü 'nün himayesi altında çok yanlı ticaret anlaşmasının müzakeresini ve anlaşmaya bağlılık gösterilmesini gerektirir. Son zamanlarda bu başarı öyküsü, uluslararası ticaretin düzenleyicisi konumunda bulunan Dünya Ticaret Örgütü 'nün rolünü temelden sarsan Birleşik Devletler dâhil, belirli hükümetlerin haksız eleştirisine ve tehditlerine maruz kalmıştır. Tek taraflı gümrük vergilerini arttırdığınızda ortada bir kazanan olmayacaktır. Bu nedenle anlaşmazlıkların ele alınacağı en iyi yer Dünya Ticaret Örgütü 'dür.”

2017 - 2018 yılları arasında ticaret kısıtlayıcı 137 adet yeni önlem devreye sokulmuş ve bu durum malların serbest dolaşımına ciddi bir yük ve maliyet eklemiştir.

 

E- ticaret hakkında Dünya Ticaret Örgütü müzakereleri çerçevesinde konuşan ECSA Denizcilik & Ticaret Politikası Müdürü Lieselot Marinus: "Özellikle uluslararası yüklerin taşınmasının ulusal bayraklı gemilerle sınırlandırılması vasıtasıyla yapılan yük rezervasyonu gibi serbest rekabetin ve küresel eşit şartların temelini sarsan, sektöre özgü tedbirlerin artmasından dolayı endişeliyiz 'Y demiştir.

 

ASA Genel Sekreteri Kaptan Ang Chin Eng şunları eklemiştir: "Küresel denizcilik sektörü, bütün ülkelerin çıkarları için küresel ticaretin etkili bir şekilde yürütülmesini yönetmeye ve sürdürmeye yardımcı olan Dünya Ticaret Örgütü ve yürüttüğü çeşitli işleri desteklemeye devam etmesi konusunda küresel topluluğa ve Dünya Ticaret Örgütü Uye Ülkeleri 'ne çağrıda bulunuyor. 

Denizcilik sektörünü temsil eden ve dünya ticaretinin yaklaşık 90 oranındaki taşımacılığından sorumlu olan ICS, ASA ve ECSA, denizcilik sektörünün Hizmet Ticareti Genel Anlaşması (GATS) kapsamında kaydedilen gelişmeleri görmesi gerektiğini belirtmiştir.
Armatörler, denizcilik ve deniz taşımacılığı hizmetleri ile ilgili olanlar da dâhil olmak üzere ikili ve bölgesel anlaşmaların, Dünya Ticaret Örgütü çerçevesinde anlaşmaya varıldığı üzere, kendi mevcut ulusal yükümlülük planlarıyla ters düşmemek amacıyla Dünya Ticaret Örgütü Üye Ülkelerini desteklemektedir.

Tamer Kıran'dan 1 Mayıs mesajı Tamer Kıran'dan 1 Mayıs mesajı

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi