Türk sivil denizcilik tarihinin görsel arşivi gemiseverlerle buluştu. Osmanlı bandıralı ve Osmanlı'dan Cumhuriyet yıllarına taşınan buharlı yük ve yolcu vapurlarının aslına uygun tabloları, 'Zaman yolcusu vapurlar' ismiyle sergileniyor. Koleksiyoner Erdem Cever'in küratörlüğünü yaptığı sergi, İstanbulRahmi Koç Müzesi'de gemiseverlerin ziyaretine açıldı.

'Zaman yolcusu vapurlar' sergisi 3 bölümden oluşuyor. Osmanlı dönemi, ardından Cumhuriyet dönemine geçiyor. Orada da 2 bölüm var. Kamuya ait olan vapurlar ve armatör vapurları.

Erdem Cever bu çalışmaya bir hobi olarak başlamış. Cever, "Zevk olarak başladım. Türk gemilerini tablo olarak evimde asmak istiyordum. Bulamayınca da bazı ressamlarla tanıştık. İçlerinden bir tanesi çok iyiydi, onu seçtim ve onunla yoluma devam ettim" dedi.

O ressam Zura Koçakitse. Gürcistanlı ressam ile Cever'in 9 yıl süren ve hala devam eden çalışması hobi olmaktan çıkıp, bir tarih oluşturdu. Cever, "Toplamadım çizdirdim. Çünkü toplayacak eser yok araştırdım bulamadım. Amacım o değildi ama sivil türk denizcilik tarihinin görsel bir arşivi oluştu" şeklinde konuştu.

Erdem Cever bu tarihi Rahmi Koç Müzesi ile gençlere aktarabildiği için çok mutlu olduğunu söylüyor. "Böylece sergi amacına ulaştı" diyor.

Sergide Bandırma Vapuru, Gülcemal ve Peyk-i Şevket gibi önemli 57 vapurun tablosu bulunuyor.

Tamer Kıran Karadağ'da resmi ziyaretlerde bulundu Tamer Kıran Karadağ'da resmi ziyaretlerde bulundu

'Zaman Yolcusu Vapurlar' sergisi, Rahmi Koç Müzesi'nde 19 Nisan tarihine kadar gemi meraklılarının ziyaretine açık.

Editör: Haber Merkezi