VTS Denizcilik Kurucularından Kpt. Bünyamin Özdemir ve Kpt. Ali Dursun İhtiyaroğlu, Türk bayraklı gemilere Türk karasularında ticaret yapma imtiyazı tanıyan Kabotaj hattı işlerliğinin arttırılmasına dikkat çekti.

 

Türk bayraklı gemilere verilen fırsatın değerlendirilmesi ve milli projeye destek verilmesi çağrısında bulunan VTS kurucularının açıklaması şöyle devam ediyor.

 

“Günümüzde büyük önem taşıyan karbon salınımının yaratmış olduğu çevre kirliliğinin önüne geçmek ve ekonomik çözümler üretmek adına birçok yükün nakliyesinde kullanılan araçların çevreye ve ekonomiye verdiği zararlar herkes tarafından biliniyor.

 

Aslında basit birkaç proje ile bu soruna çözüm bulmanın kolay olduğu düşüncesindeyiz.

 

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, adalar hariç Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz kıyıları olmak üzere yaklaşık 8.500 km kıyı uzunluğuna sahip.

 

Denizyolu taşımacılığında Türkiye’nin hemen hemen her yerine ulaşma imkanı bulunuyor. Denizyolu taşımacılığında dorse, konteyner, kuru yük, maden, kimyasal maddeler, kuru yük maddeleri ve her türlü ürün/yük güvenle taşınabiliyor.

 

Dünya da denizyolu taşımacılığına verilen önem yaklaşık yüzde 85 seviyelerinde olmasına rağmen ülkemizde bu rakam yaklaşık yüzde 15 civarlarında kalıyor.

 

Devlet destekli kabotaj hattında çalışacak Türk bayraklı gemilerin belirli teşviklerle desteklenmesi gerekir.

 

Bunlara örnek olarak;

 

- Kabotaj hattında çalışan Türk bayraklı gemilere transit yakıt ve yağ kullanma hakkı tanınması,

 

- Kabotaj hattında çalışan Türk bayraklı gemilerde tüm KDV uygulamalarının gözden geçirilip yeniden düzenlenmesi (Malzeme ve kumanya ikmalleri),

 

- Uluslararası sefer yapan Türk bayraklı gemilerin dahili hatta 90 günden fazla kalması durumunda tüm yakıt ve yağlarının millileştirilmesi için uygulanan vergilerin kaldırılması,

Tamer Kıran Karadağ'da resmi ziyaretlerde bulundu Tamer Kıran Karadağ'da resmi ziyaretlerde bulundu

 

- Kabotaj hattında çalışan Türk bayraklı gemilere Türk boğaz geçişlerinde ve limanlarında öncelikli geçiş/yanaşma hakkı tanınması gibi teşvikler ile desteklenmelidir.

 

Bu maddelerin hayata geçirilmesiyle Türk denizyolu taşımacılığı yüzde 15 oranlarından hak ettiği seviyelere gelecek ve böylelikle ülkemiz sanayi ve ekonomide ciddi ilerleme kaydedecektir.

 

Bu projenin avantajlarını kısa örnekler ile belirtmek gerekirse;

 

Yüzlerce konteyner ve ya dorse kara yolu ile yüksek maliyetlerle, çevre kirliliği yaratarak, kara yollarına zarar vererek, trafik oluşumuna ve trafik kazalarına sebebiyet vererek nakliyesi çok daha düşük maliyetlerle ve emniyetli şekilde bir seferde konteyner veya Ro-Ro gemisi ile taşınacaktır. Bu uygulamaya örnek olarak Oyak grubuna ait Erdemir ve İsdemir arasından taşınan rulo vb. sacların sadece gemi yolu ile taşınarak çok düşük maliyetlerle kısa sürede nakliye sağlanması gösterilebilir.

 

Üç tarafı denizler ile çevrili ülkemizde bu ve benzeri projeler desteklendiği taktirde ; liman işletmeciliği, gemi inşa ve onarım sektörü, gemi tedarik zincirleri, gemi acenteliği, gemi sörveyleri ve tüm yan hizmetlerin denizcilik alanında bir çok kişiye iş kapısı açacağını ön görüyoruz.

 

Bu proje ile ülkemiz deniz yolu taşımacılığında hak ettiği yere sahip olacak, çevre kirliliği azalacak, iş istihdam artacak ve ekonomiye ciddi kazanımlarının olacağını net bir şekilde söyleyebiliriz.

 

Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasının avantajlarını en kısa zamanda kullanıp bu tarz milli projelerin hayata geçirip desteklenmesi elzemdir.”

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi