Ticaret Bakanlığı, denizyolu konteyner taşımacığında uygulanmak üzere varış öncesi gümrüklemeye ilişkin Gümrük Genel Tebliği'nde yapılan güncelleme ile deniz ve havayolu taşımacılığına özel hususlar ile taşıma senedine bağlı birden fazla gümrük beyannamesinin açılmasına imkan sağladı.

 

Denizyolu konteyner taşımacılığında uygulanmak üzere varış öncesi gümrüklemeye ilişkin Gümrük Genel Tebliği (Varış Öncesi Gümrük İşlemleri) (Seri No:1), 23 Ocak 2019 tarihli ve 30664 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olup 15 Nisan 2021 tarihli ve 31455 sayılı Resmi Gazete'de yapılan Tebliğ değişikliği ile uygulama havayolu taşımacılığında da yaygınlaştırıldı.

 

Gümrük beyannamesi verme sürecinin öne çekilmesi, gümrük idaresinden kaynaklı beklemelerin önüne geçilmesi, gümrük işlem süreçlerinin hızlandırılması, ihracatçılarımızın hammadde ve ara malı ithalatındaki dış ticaret süreçlerinden doğan zaman kayıplarının telafi edilmesi, doğabilecek ilave maliyetlerin (tahmil, ardiye, terminal, demuraj giderleri vb.) azaltılması ve bu sayede üretimin ve ihracatın desteklenmesinin hedeflendiği uygulamada denizyolu ve havayolu taşımacılığına özel hususlar belirtilmekle birlikte bir taşıma senedine bağlı birden fazla gümrük beyannamesinin açılmasına da imkan sağlandı.

 

Buna göre denizyoluna özel hususlar şunlar;

 

1- Eşyanın denizyolu konteyner taşımacılığı ile gelmesi halinde aynı konteyner içerisinde farklı bir alıcıya ait eşya olmamalı ve varış öncesi gümrükleme kapsamından yararlanacak bir eşya olmalıdır.

 

2- Gümrük beyannamesine konu konteyner ambar harici tutulacak olup konteynerin Konteyner Liman Takip Sisteminde sahaya girmiş olma şartı da aranmaz.

 

3- BS-18 kapsamında yer alan konteynerlere ilişkin Konteyner Takip Formunun olası zaman kaybına karşı varış bildirimi onayında önce tescil edilebilir.

 

4- Serbest dolaşıma giriş rejiminde kapanmış, dahilde işlem rejiminde kapatılabilir statüye gelen beyanname kapsamı eşyanın bulunduğu konteynerler varış bildirimi onayıyla beraber tahliye planının yapılmasını teminen liman işletmesince Konteyner Liman Takip Sistemi kapsamında sorgulama yapılması mümkün olup söz konusu eşyanın geçici depolama giriş-çıkış (ambar giriş-çıkış) kaydı yapılmaz.

Covid salgını konteyner pazarındaki 24,6 milyon TEU'luk büyümeyi sildi Covid salgını konteyner pazarındaki 24,6 milyon TEU'luk büyümeyi sildi

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi