Türkiye'den yol çıkan ve 77 sığınmacıyı taşıyan “Duru” isimli teknenin Yunanistan sahil güvenlik ekipleri tarafından Mora Yarımadası yakınlarında durdurdulduğu bildirildi.

 

DW Türkçe'nin haberine göre, Mora Yarımadası'nın güneybatısında durdurulan Türk bayraklı tekneye ilişkin Alman Haber Ajansı dpa'ya konuşan bir sahil güvenlik yetkilisi insan kaçakçısı olduğundan şüphelenilen iki kişinin gözaltına alındığını söyledi.

 

“Duru” isimli yatın Türkiye’den yola çıktığı ve hedefinin İtalya olduğu tahmin ediliyor.

 

IMO'dan '2030 emisyon hedefi' açıklaması IMO'dan '2030 emisyon hedefi' açıklaması

Balkan rotasının kapatılmasının ardından çok sayıda sığınmacı ve göçmen Türkiye’den deniz yoluyla İtalya’ya ulaşmak üzere canlarını tehlikeye atarak riskli bir yolculuğa çıkıyor. Geçtiğimiz Salı günü Midilli Adası açıklarında sığınmacıları taşıyan bir başka teknenin batması sonucu 7 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) verilerine göre Yunanistan’ın Ege adalarına 2019 yılının başından bu yana yaklaşık 15 bin 500 göçmen ve sığınmacı ayak bastı. Ülkede bulunan göçmen ve sığınmacı sayısının ise yaklaşık 60 bin olduğu belirtiliyor.

 

İtalya’dan tepki çeken önlemler

 

Sığınmacıların Avrupa’ya ayak basmayı hedeflediği İtalya’da ise sağ popülist hükümet, kurtarma gemilerine karşı aldığı sert önlemlerle tepki çekiyor.

 

Göçmen karşıtlığıyla bilinen Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Salı günü yaptığı açıklamada ülke karasularını ihlal eden yardım gemilerinin kaptanları, sahipleri ve işletmecilerine 50 bin euro'ya kadar para cezası uygulanacağını duyurmuştu.

 

Daha önce Malta ile sığınmacıları kimin kabul edeceği konusunda da kriz yaşayan İtalya, Akdeniz’de 65 sığınmacıyı kurtaran Alman insani yardım örgütü Sea Watch’ın gemisine el koymuştu.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi