Navlun piyasaları

2019’a kuru yük piyasaları kötü başlatıldı. Malumunuz 2018 yazından itibaren piyasalara 2019 üçüncü çeyreğine kadar yavaşlama ve kötü senaryolar pompalanmaya başlamıştı. Kuru yük piyasaları tabii ki bundan nasibini aldı. Cape size gemilerde 2018 yılı ortalaması günlük ortalama 14.000 dolar iken an itibarıyla 3550 dolar, Öncelik sebebi dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi Vale’nin 2019 yılında üretimini 40 milyon düşüreceğini açıklaması. Olumlu gelişmeler; Panamax, Supramax ve Handyler’de. Şubat ayının ortasından itibaren toparlanmalar başladı. Mart ayı başına esas Panamax USD 8.100 Ultramax USD 8250 Handylerde ise 5.950’lere ulaştı.

Tankerlerde ise kuru yükteki gerilemeden etkilenmedi ve kazançlar operasyon giderlerinin bir hayli üzerinde.

Salt deniz sektörü değil öncü gösterge olarak tüm mali piyasaların takibinde olan Baltık Kuru yük indeksi Haziran 2016’daki 600’lü rakamları kendisine destek noktası yaparak indeks 664’e kadar yükseldi. İndeksi Panamax Ultramaxlar yukarı taşıyor. Eğer ki Vale’nin kararının etkisiyle gerilemeye devam eden Cape indeksindeki gerileme son bulduğu anda BDI’da daha hızlı yükselişlere tanık olacağız.

Teknik analizde görüleceği üzere RSI ve MACD indikatörleri görüşümüzü destekler nitelikte.

Okuyucularımızı olumlu düşünmeye sevk edecek bir göstergede Cape Size gemilerle demir çelik üretiminin karşılaştırması. Bilindiği üzere 120 bin ton ve üzeri tonajda olan Cape Size gemiler demir cevheri ve kömür taşır, peki nereye tabii yüksek fırın demir çelik fabrikalarına ve bu tesislerde üretilen demir çelikte piyasalara. Peki 2018 Aralığında ne gördük. Dünyada demir çelik üretimi düşerken Cape size gemilerin kazançları yukarı ivmedeydi ve burada negatif bir uyumsuzluk vardı. Şubat ayında incelersek Cape Size’lardaki düşüş uyumsuzluğu kaldırdı. Tabloyu büyütünce demir çelik üretimindeki düşüşün yavaşladığını yataya döndüğünü görüyoruz bu bize Cape’lerdeki düşüşün sona ereceğinin habercisi olacaktır.

 

5 bin ile 12 bin tonluk gemilerde ise Karadeniz ve Akdeniz’de buğday, mısır yükleri azaldı. 10-12 bin tonluk gemilerde günlük kazançlar sene basından bugüne 2 bin dolar düşerek 4.300 dolara gerilerken 5/6 bin tonluk gemilerde 1.700 dolar düşerek günlük kazançlar 2.750 dolara geriledi. Olumlu olan navlunların bu hafta seviyesini koruması. Beklenti Mart ayında Rusya, Ukrayna ve Türkiye’den demir-çelik yüklerinin artarak armatörlere nefes aldıracak olması.

 

Maalesef nehir gemilerinde negatif tabloyla karşı karşıyayız. Navlunları her geçen hafta daha ve daha düşmeye devam ediyor. Boş gidiş, dolu dönüş hesabıyla günlük kazançlar 1.000 dolar civarında son 5 yılın en düşük hali. Seçim sonrasına kadar nehir liman tahıl yükleri asgaride kalacak gibi. Mart ayında da yükseliş beklentisi çok az ve bazı operatörlerin nehir gemilerini seferden çektikleri yönünde bilgiler alıyoruz. Bundan dolayı nehir gemileri deniz limanları yüklerine de teklif vermeye başladı.  

 

 

MAKALE: Kaptan Semih Dinçel

Gemi Brokerleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi 

Tamer Kıran'dan '23 Nisan' mesajı Tamer Kıran'dan '23 Nisan' mesajı

 

 

Kaptan Semih Dinçel Kimdir?

Kaptan Semih Dincel 1961 yılında dünyaya geldi. 1982 yılında Yüksel Denizcilik Okulunu bitirerek 1993 yılına kadar devlet ve özel sektör gemilerinde öncesinde zabit sırasıyla 2. kaptan ve uzak yol kaptanlığı yaptı.1993-1997 arasında dönemin en büyük gemi filosunu kontrol edem Margem Gemi Kiralama'da Genel Müdür olarak çalıştı. 1997’den bugüne kendi kurduğu Atlas Gemicilik ve Ticaret şirketi kuru yük gemi kiralama hizmeti vermektedir. Deniz Ticaret Odasında 37. Gemi Brokerleri ve Navlun Komisyoncuları Komitesinin Başkanlığını yürütmektedir. Kurucu Üyesi olduğu Gemi Brokerleri Derneği’nde de Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürmektedir. Ayrıca, Tüm Yurt ve Özel Barınma Hizmetleri İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Dinçel, çeşitli kulüp, dernek ve STK’lardaki üyeliğine de devam etmektedir.

 

7DENİZ DERGİSİ (ÖZEL)

Editör: Haber Merkezi