İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. İMEAK DTO Meclis Salonu'nda yapılan toplantıya İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Denizcilik Fakültesi Oğuz Salim Söğüt, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK Genel Sekreteri Serhat Barış Türkmen, İMEAK DTO yönetim kurulu üyeleri, Meclis üyeleri ve şube başkanları ile birlikte çok sayıda armatör katıldıl.

Ziya Kalkavan Lisesi'nin tasfiyesi yok

Toplantıda ilk sözü İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca aldı. Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İTÜ arasında yapılan protokol ile ilgili bilgiler veren Karaca, “Ortaköy’deki mektebin bir kısmını İTÜ Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’ne çevirelim, dediler. Bende gönül bağı var dedim. Ama bunun merkezinde, ana ekseni denizcilik olmak şartıyla kabul ederiz, dedim. Yani üniversite burayı almadı. Hala Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir birimidir. Üniversite bir hamilik üstlenecek. Denizcilikle ilgili üç alan ama denizcilik de içinde olsun ve diğerleri denizciği desteklesin. Neler besleyebilir? Bilişim çağındayız. Her şey artık dijital ortama dönüştü. Biz üç bölüme 20’şer öğrenci alacağız. Burayı elit bir kurum haline getirmemiz lazım. Yani İTÜ ismini koyuyorsanız, bunun sıradan bir lise olması mümkün değildir. Benim ismimi burada kullanacaksanız ve benimle beraber çalışacaksanız, mutlaka bir elitizm olması lazım. Elitizmde üç bölüme 20’şer öğrenci alınacak. Bu 20’şer öğrenci ile devam edeceğiz. 4 yılda 250 öğrenciyi hiçbir zaman geçmeyecek. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü buradan çıkacak. Eski binanın onarımı söz konusu. Bunu talep ettik ve bunların hepsini kabul ettiler. Şu anda süreç devem ediyor” diye konuştu.Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tasfiyesi yok. Onu baştan söyleyeyim” diye konuştu.


Mehmet Karaca'nın ardından Meclis Katibi Serhat Barış Türkmen, DTO'nun bir yıllık faaliyetlerin yer aldığı sunum gerçekleştirdi. Türkmen'in ardından Adem Kocadağ, 2019 Ocak, Şubat ayları mizanları ile Şubat ayı münakale taleplerini anlatan sunum gerçekleştirdi. Şubat ayı mizanları oybirliği ile kabul edildi. Daha sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun Mart ayı faaliyetlerini gösteren sunum yayınlandı.

 

 

Daha sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun Mart ayı faaliyetlerini gösteren sunum yayınlandı. Mart ayı faaliyetleri sunumundan sonra Ayhan Yasan 3. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı ile ilgili hazırlanan raporla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Ardından İMEAK DTO Bodrum Şubesi bina alımı ve satımı için Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi konusu oybirliği ile kabul edildi.

Meclis toplantısına şube başkanları ve komitelerden söz alanlarla devam edildi. Sunumların ve tüm gündem maddelerinin andından İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran kapanış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Katılacakları Çevre Çalıştayında cezaların doğru olmadığını anlatmaya çalışacaklarını kaydeden Kıran, şöyle devam etti: “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısında çıkan sonuç; 75 madde ile toplantıya girdik 210 madde ile çıktık. Hepsiyle tek tek uğraşacağız. Yapacaklarımız olacağı gibi yapamayacaklarımız da olacak” dedi.

 

 

'Hiç kimse bize dükkanımızı kapattıracaklar diye düşünmesin'

 

Gemi Acenteliji Yönetmeliği ile ilgili değermendirme yapan Kıran, “Gemi Acenteliği Yönetmeliği Taslağı geldi. Korkunç bir tepki geldi. Tüm camiaya şunu söylemek istiyorum; tek tek inceliyoruz, hiçbir oldu bittiye müsaade etmeyiz. Herkes müsterih olsun. Kimse bize dükkanımızı kapattıracaklar diye düşünmesin. Bir işi yapabilmek için belli bir standartların olması gerekiyor. Evinizde oturup cep telefonunuzdan acentelik yapmamalısınız. Asgari kriterleri dikkate alarak Oda Yönetimi olarak Yönetmelikte hiçbir oldu bittiye müsaade etmeyeceğiz. Bunun için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilgili birimleri bizimle hemfikirdi” diye konuştu.

 

Koster Filosu projesi için para gerekiyor

 

Bakü 2024 Shipping Dinner Türk denizcilerini ağırlamaya hazır Bakü 2024 Shipping Dinner Türk denizcilerini ağırlamaya hazır

Kıran, “Koster Filosunun projesinde bir sıkıntı yok. Sıkıntı para. Teşvik gerekiyor. Üç koldan çalışıyoruz. Avrupa Yatırım Bankası, KOSGEB ve Teşvik Uygulama Genel Bankası. KOSGEB bize 'Devlet iradesi var' dedi. Üzerinde arkadaşlarımız çalışıyor. Şu anda karara bağlanmış birşey yok. Önce finansmanı ve desteği bulmak gerekiyor. Bu işte devlet desteği olmazsa bu işin yapılabilir tarafı yok” dedi.

 

Lojistik Master Planı denizcilik sektörü açısından çok önemli

 

Kıran konuşmasının devamından Hazine ve Maliye Bakanı Berak Albayrak'ın açıkladığı Ekonomik reform paketine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Albayrak'ın açıklamalarındaki başlıkların önemine vurgu yapan Kıran, Lojistik Master Planı'nın Türkiye denizcilik sektörü açısından da çok önemli olduğunu vurguladı. Kıran, şunları söyledi: “Türkiyenin stratejik konumundan kaynaklanan lojistik avatajının ve rekabet gücünün arttırılarak iktisadi ve sosyal gelişmeyi arttırmak ve türkiyenin Uluslar arası ticarette bölgesel lojistik üssü haline getirilmesi bakış açısıyla lojistik master planı hazırlanmış. Plan ile taşımacılık ile tüm hizzmetlerin tek bir merkezden ve etkin bir şekilde verildiği ve birden fazla taşımaicılık moduna erişim imkanı sağlayacak lojistik merkez planlaması yapılacak. Bu devletin politikisına girmiş durumda. Lojistik master planının hazırlanması ve bununla ilgili sürece katılmak için çalışıyoruz.”

 

7DENİZ


 


 

Editör: Haber Merkezi