Ukrayna’nın, Rusya’nın işgali altındaki Berdyansk limanından çalındığını iddia ettiği Ukrayna tahılını taşıyan Rus bayraklı ‘Zhibek Zholy’ isimli geminin Sakarya Karasu’dan ayrılıp yoluna devam etmesi Ankara ile Kiev arasında krize neden oldu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, geminin Karasu Limanı’ndan ayrılmasına izin verilmesini kabul edilemez olduğunu belirterek Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere’yi bakanlığa çağırıp tepki gösterdi. Zhibet Zholy, 1 Temmuz’dan beri Karasu açıklarında bekliyordu.

 

KULEBA İLE GÖRÜŞME

Baltimore, Dali'nin sahibi ve yöneticisini mahkemeye verdi Baltimore, Dali'nin sahibi ve yöneticisini mahkemeye verdi

 

Gelişmeler üzerine G-20 toplantısı için Endonezya’nın Bali adasında bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştü. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Görüşmede Ukrayna’daki son durum, Tahıl ihracatı ve Zhibek Zholy gemisine ilişkin gelişmeler ele alınmıştır” denilerek, daha fazla detaylı bilgi verilmedi. Ancak kulislerde Kuleba’nın da geminin ayrılmasından duyulan üzüntüyü dile getirdiği iddia edildi. Türk kaynaklar ise geminin Karasu limanına yanaşmadan bölgeden ayrıldığını doğrulayarak, geminin alıkonulması gibi bir durumun söz konusu olmadığı bilgisini paylaştı.

 

RUSYA: STANDART PROSEDÜR

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksey Zaitsev de kısa süre önce yaptığı açıklamada, Rusya bandıralı gemiye Ukrayna tahılı taşıdığı şüphesiyle Karasu’da Türk makamlarınca el konduğu yönündeki haberleri yalanlayarak, geminin Türkiye’de “standart prosedürlerden geçirildiğini” söylemişti. Üst düzey bir Türk yetkili de Türkiye’nin hem Rusya hem Birleşmiş Milletler, hem de üçüncü taraflarla konu hakkında irtibat halinde olduğunu ifade etmişti.

 

ÇAVUŞOĞLU G-20’DE LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ

 

Dışişleri Bakanlığı’nın bildirdiğine göre Çavuşoğlu, Ukraynalı Bakan Kuleba ile telefon görüşmesinden sonra G-20 bakanlar toplantısı için bulunduğu Endonezya’nın Bali adasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la da yüz yüze görüştü. Bu görüşmede de ağırlıklı olarak Ukrayna krizi ve Karadeniz’de tahıl koridoru açılması gibi konuların ele alındığı öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi