Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait "Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı" 40 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilecek.

 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın ihaleye ilişkin ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Buna göre, ihale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü yöntemiyle gerçekleştirilecek, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak.

 

Geçici teminat tutarının 30 milyon lira olarak belirlendiği ihaleye, 7 Temmuz'a kadar teklif verilebilecek.

 

İhaleye, gerçek ve tüzel kişiler ile ortak girişim grupları (OGG) katılabilecek.

 

Yatırım fonları ancak OGG'ye dahil olarak ihalede yer alabilecek. OGG, sadece yatırım fonlarından oluşamayacak ancak yatırım fonlarının hissedarı olduğu tüzel kişiliğe sahip şirketler tek başlarına veya OGG'ye dahil olarak ihalede bulunabilecek.

 

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, özelleştirme ile yat limanının yakın çevresindeki tarihi ve doğal dokunun korunarak İstanbul sakinleri ve turistlere çok yönlü hizmet verebilecek deniz turizm tesisinin geliştirilmesine imkan tanınacağı belirtildi.

 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle;

 

"İstanbul ili, Kadıköy ilçesi, Fenerbahçe semti, Zühtü Paşa Mahallesinde konumlanmış olan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı, sahip olduğu avantajlı konumu sayesinde Türkiye’nin en prestijli limanlarından birisidir. Türkiye’nin ikinci, İstanbul’un en büyük marinası konumundaki Fenerbahçe Kalamış Marina, Türkiye’de bulunan toplam kapasitenin yüzde 6’sını, İstanbul’daki toplam kapasitenin yaklaşık yüzde 25’ini temsil etmektedir. Yat Limanı, denizde 1291, karada 220 yat bağlama kapasitesine ve yaklaşık 95 kapasite kullanım oranına sahiptir.

 

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanının, 1.135 m2 si Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. mülkiyetinde, 478.507,00 m2 ise Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. 1987 yılında faaliyete geçen Yat Limanının işletilmesine yönelik 1998 yılında yapılan 10 yıl süreli kiralama sözleşmesi 2008 yılında sona ermiş, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 07.03.2011 tarih ve 2011/17 sayılı kararı ile Yat Limanı özelleştirme kapsam ve programına alınmıştır.

 

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirme kapsamına alındığı tarihte onaylı İmar Planı bulunmadığından, ilgili mevzuat gereği söz konusu yatırımların yapılabilmesi ve işletme için gerekli izin ve ruhsatların alınabilmesi, Yat Limanındaki yapı ve tesislerin Deprem Yönetmeliği ve ilgili mevzuata uygun bir şekilde yeniden inşa edilmesi için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Yat Limanı alanına yönelik imar planları ilgili belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer paydaşların görüşleri dikkate alınarak oluşturulmuştur. 2017 yılında sonuçlanan bu süreçte, söz konusu imar planlarına karşı açılan davalar nedeniyle Yat Limanın özelleştirme süreci sekteye uğramış, ancak Danıştay İdari Davalar Yüksek Kurulunca imar planlarının iptaline karşı açılan davaların 2020 Aralık ayı içerisinde nihai olarak reddedilmesiyle imar planları kesinleşmiş ve özelleştirme sürecinin önündeki engel kalkmıştır.

 

Diğer yandan, deniz ve kıyı ekosisteminin maruz kalabileceği muhtemel etkiler esas alınarak ileride uygulama aşamasında ÇED raporuna altlık teşkil edecek Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca yaptırılan detaylı teknik bilimsel çalışmalar ile Yat Limanı’nın imar planı ve özelleştirme sürecine Tabiat Varlıkları Bölge Komisyonu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma ilkeleri ve planlama teknikleri açısından uygun görüş verilmiştir. Bu kapsamda, bölgenin doğal ve arkeolojik sit alanı özelliği dikkate alınarak, Yat Limanında yapılacak her türlü inşai ve fiziki müdahale öncesinde ÇED Raporu alınmasına ilişkin tüm mevzuat hükümlerine uyulacak olup, imar planı hükümleri ile halkın mevcut kıyı kullanımına herhangi bir engel getirilmemiş, aksine, yapılaşma sınırlandırılmıştır. Bu çerçevede, alışveriş merkezi ve benzeri büyük kütleli yapıların yapılması, plan hükümleri ile engellenmiştir.

 

Bu çerçevede, işletme hakkının 40 yıl süreyle devredilmesi yöntemiyle özelleştirilecek Yat Limanının özelleştirme bedeli peşin veya yüzde 40’ı peşin, bakiye miktar 60 ay vadeli olarak ödenebilecek, vadeli ödeme seçeneği için yüzde 13 oranında faiz uygulanacaktır. Son teklif tarihi 7 Temmuz 2021 olan ihale sürecine gerçek, tüzel kişiler ve ortak girişim grupları katılabilecek olup, yatırım fonları hissedar oldukları şirketler veya bir ortak girişim grubu kanalıyla ihaleye dahil olabileceklerdir. İhaleye katılabilmek için 30 milyon TL tutarında geçici teminat mektubu verilmesi zorunludur.

 

Sonuç olarak Yat Limanının özelleştirilmesi ile:

 

- Bir dünya kenti ve markası olan İstanbul’un imajına uygun olarak uluslararası standartta hizmet verecek nitelikte ve günün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde Yat Limanı’nın yeniden yapılandırılmasına,

 

- Üst ölçekli planlardaki amaç ve hedefler doğrultusunda ve yenileme projeleri kapsamında inşa edilecek dalgakıranlar ile olası afetlerde şehrin korunmasına, acil çıkış ve ikmal kapısı olabilmesine,

 

- Fiziksel, teknik ve hukuki alt yapısı sağlanmış olarak Yat Limanı’nın daha etkin ve verimli kullanılmasına,

 

TYBA, Bosphorus Boat Show’da panel düzenleyecek TYBA, Bosphorus Boat Show’da panel düzenleyecek

- Yat Limanın yakın çevresindeki tarihi ve doğal dokunun korunarak, İstanbul sakinleri ve turistlere çok yönlü hizmet verebilecek deniz turizm tesisinin geliştirilmesine imkan tanınmış olacaktır."

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi