Tamer Kıran Karadağ'da resmi ziyaretlerde bulundu Tamer Kıran Karadağ'da resmi ziyaretlerde bulundu

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısında, Meclis Üyesi Yusuf Ziya Çakır, balık popülasyonundaki azalma ile ilgili birtakım açıklamalarda bulundu. Konuşmasının sonunda kadına şiddeti eleştiren Çakır, sözlerini Aristo’nun bir sözüyle sonlandırdı.

 

DTO Meclis Üyesi Yusuf Ziya Çakır'ın konuşması şöyle:

 

“1 Eylül itibariyle balık sezonunu açtık. Bu konuyla ilgili olarak birtakım şeyler söylemek istiyorum. Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü Başkanlarından Prof. Dr. Osman Bektaş Bey, bu yılki balık avı sezonu ile ilgili bilgi paylaştı. Ben de bu bilgiyi Meclisimizle paylaşmak istiyorum. Ekosistemin bozulması nedeniyle son yıllarda balıkçılığın önemli şekilde gerilediğini kaydeden Jeoloji Bölümü Profesörü Osman Bektaş, son yapılan araştırmalara göre küresel ısınmadan dolayı tüm okyanuslarda 1930 - 2010 tarihleri arasında  balık oranının yüzde 4 onda 1 oranında azaldığını belirtmiştir. Ancak jeolojik olarak Karadeniz ile benzerliği olan Japon Denizi’nde küresel ısınmadan dolayı balık oranının son 80 yılda yüzde 35’e kadar düşmüştür. Öte yandan ısınan okyanuslar sadece balıklara değil onların beslenme kaynaklarını da yok etmektedir.

 

 

'Gelecek yıllarda balık oranında azalma olacak'

 

Bu da gelecek yıllarda balık oranında azalışa sebep olacaktır. Balık, düşük gelirli halk için beslenme kaynağıdır; ama balıkçılık son yıllarda gerileme göstermiştir. Isıya bağlı olarak jeolojik yapısı da bozulan Karadeniz’de balık oranında çok miktarda azalma olabileceği de Bilim adamlarının ortak görüşü olarak vurgulanmaktadır. Küresel ısınma hem çevreyi hem de denizleri etkilemektedir. Karadeniz ile ilgili çalışmalar yapılmıştır ve yapılmaya da devam etmektedir bunları kamuoyuyla paylaşacağız. Hiç şüphe yok ki ısıya bağlı olarak dengesi bozulan Karadeniz’de balık oranında azalma olabileceği Bilim adamları tarafından dile getirilmektedir. Balıklar kendileri için ideal ortamı bulmaya çalışırlar ve bu yüzden göç ederler. Karadeniz’deki doğal ortam hızla bozulmaktadır. Mevcut balıklar göç edecek ya da yeni gelen ve uyum sağlamaya çalışan balıklar yok olacaktır. Küresel ısınma ve bilinçsiz avlanmadan dolayı Karadeniz’de balık oranında azalma olacaktır.

 

Kadın cinayetlerine tepki 

 

Kadın cinayetleriyle ilgili bir şey söylemek istiyorum. Kadınlar olmazsa biz erkekler olamayız, bu doğanın kanunu. Kadınlar bir çiçektir, biz onlara her zaman su vermek durumundayız. Su ise bizim sevgimiz ve saygımız olmalıdır. Son söz olarak Aristo’nun bir sözünü sizlerle paylaşayım: “Kadınlar sevilmek için, erkekler çalışmak için yaratılmıştır”. Sevgi ve saygıyla” dedi. 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi