İMEAK DTO Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı, Envanter Çalışması ile ilgili hazırlanan sunum ile devam etti. Sunumu yapan Denizcilik Envanter Komisyonu Başkanı Adem Kocadağ, envanter çalışmaları ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi.

 

Bir yıllık bir süreden daha uzun bir zamandır Prof Nuri Kaykayoğlu ve ekibi ile birlikte yürüttükleri envanter çalışmasının denizcilik sektörünün tüm bileşenleri ile birlikte 48 komiteyi kapsadığını kaydeden Kocadağ, envanter çalışmasının sektöre yeni ufuklar ve yeni bakış açıları getirecek şekilde başarılı bir şekilde sonuçlandığını söyledi. Projedeki tüm dataların direkt, inderekt ve uyarılmış olarak üç ana grupta ayrı ayrı hesaplandığını dile getiren Kocadağ, “Projemiz yaklaşık 10 bin DTO üyesinin data girişine sunulan web tabanlı bir envanter çalışması, tüm meslek komiteleri toplantılarına katılım ve görüş alma ayrıca sektördeki firma ve STK’ların ziyaretleri ile desteklenmiştir. Üyelerimizin data girişi halen sürmektedir. Bu süregelen bir çalışma olacaktır ve önümüzdeki süreçte devam edecektir” dedi.

 

Proje ile Türk denizciliği öncelikli sektörler arasına girecek

 

DTO yönetimlerinin kararı ve üyelerin isteğiyle her sene data girişinin olabileceğini, bu şekilde yaşayan ve sürekliliği olan bir envanter çalışmasının senelik olarak web üzerinden yapılabileceğini aktaran Kocadağ, “Gelişen koşullar ve pandemi sürecinin etkisi ile ekonomik ve istihdam değerlerinin literatür verileri, ziyaretler ve değişik kaynaklardan hesaplanması da projemize dahil edilmiş ve çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir. Mavi ekonomimizin ekonomik ve sektörel istihdam değerleri seçilen model ve teoriler hesaplanmış ve geleceğe dönük sürdürülebilir bir model önerisi de gerçekleştirilmiştir. Projemizin devletimizin karar verici mercilerine sunumu ile beraber Türk denizciliğinin ülkemizin stratejik ve öncelikli sektörleri arasına gireceğine yürekten inanıyorum” diye konuştu.

 

DTO yönetimine 10 kritik öneri

GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı

 

Projenin sonuç bölümünde DTO yönetimine 10 kritik öneri sunulduğunu belirten Kocadağ, şöyle devam etti: “Denizcilik sektörünün vergi mevzuatı, big data oluşturulması, sektör – üniversite işbirliği, inovasyon merkezi kurulması AR-GE  ve teknoloji merkezleri kurulması gibi 10 adet kritik ve önemli konuda öneriler sıralanmıştır. Yıllardan beri yapılamayan bu önemli projede Komisyon Başkanı olarak görev almaktan, projemizi en bilimsel metodlarla, inançla ve azimle sürdürmekten ve nihayetinde siz değerli bileşenlerimize sunmaktan büyük gurur ve onur duyuyorum.”

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi