İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) 2020’nin ilk meclis toplantısı olan Ocak ayı Meclis Toplantısı’nı gerçekleştirdi. İMEAK DTO Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, Nadir Arparslan ile Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş katıldı.

 

Toplantının başkanlığını yapan İMEAK Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, geçtiğimiz günlerde Hint Okyanusu’nda kaptanı olduğu gemide katledilen Bora Ekşi’nin öldürülmesini kınayarak ailesine ve yakınlarına baş sağlığı diledi.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, dünya deniz taşımacılığında 2010 yılından itibaren bakıldığında 2109 yılının denizcilik kazançları açısından olumlu yükselişlere sahne olduğunu belirtti. Clarkson verilerine göre; 2019 yılında denizde taşınan yük miktarının düşük bir artış oranının yüzde 1.1 ile 11.9 milyar tona ulaştığını, buna karşılık küresel filo büyüklüğünün 2 milyar DWT olduğunu kaydeden Kıran, “Kazançlar açısından değerlendirmeyi açarsak; ClarkSea endeksi yüzde 24 artışla 2019 yılı sonunda günlük 15.082 dolar gerçekleşti. 2000-2010 arası yılların ortalaması 22 bin dolar ve 2010-2020 arası yılların ortalaması 12 bin dolar düzeyinde olduğu dikkate alınırsa en azından 2019 yılı kapanışında toparlanma yönündeki gelişme daha net anlaşılıyor. Bu önemli yükselişte ana pay sahibi segment yüzde 166 artış ile 41.364 dolara ulaşan VLCC olmuştur. Ayrıca gaz segmentlerinde ve büyük konteyner gemilerinde önemli yükselişler kaydedilirken, dökme yük segmentinde ortalama bazda düşüş yaşandı” dedi.

 

 

Ortalama kazançlarda yükselme gözleniyor

 

Bakü 2024 Shipping Dinner Türk denizcilerini ağırlamaya hazır Bakü 2024 Shipping Dinner Türk denizcilerini ağırlamaya hazır

Miktar bazında taşınan yük miktarının çok az artmasına ve filo toplamında yükselme olmasına karşın ortalama bazda kazançlarda yükselme gözlendiğini ifade eden Kıran, “Kazanç tarafında saydığımız segmentlerde kazançların, dökme segmentindeki olumsuzluğa rağmen ortalamayı yukarı çekmesidir. Dökme yükteki olumsuz gelişmenin ana kaynağı ise Brezilya kaynaklı demir cevheri arzındaki düşüşe dayalıydı. Çin’deki canlanma ve ticaret savaşının yumuşaması olasılığı ile 2020 yılında deniz taşımacılığında daha iyimser bir senaryo mümkün olabilecektir” diye konuştu.

 

Tamer Kıran, “Önümüzdeki günlerin ana konuları olarak; karbon ve alternatif yakıt konularıyla “yeşil” taşımacılık, gemi inşada toparlanma dönemi, ticari rota ve trendlerdeki değişim, gemi finansında yeni gelişmeler, dijital teknoloji olacak görünüyor” dedi.

 

 

Tüm kesimlerle tam işbirliği

 

2019 yılında İMEAK DTO’nun faaliyetlerini etkili ve verimli bir şekilde yürütmenin gayreti içinde olduklarını belirten Tamer Kıran, bakanlıklarımız ve üst çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başta olmak üzere tüm kesimlerle tam bir işbirliği içinde hareket ettiklerini söyledi.  

 

Denizciler için 4 önemli konuda ilerleme sağlandı

2019 yılı faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Başkan Kıran, yıl içinde yapılan birçok faaliyet içerisinde önemli olan 4 konuda mesafe kaydedildiğini aktararak şunları söyledi:

 

“Bunlardan birincisi; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından, Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yeri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 04 Ocak 2020 tarih ve 30998 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış ve yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girerek, 13/2/2009 tarihinden önce faaliyette bulunan kapsam dışı tesislerin, ilgili kurumlarından alınmış veya alınacak faaliyet konusuna uygun iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ve/veya faaliyet izni gibi belgelerini ibraz süreleri 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.       

 

                                                                                                                                             

 

İkinci husus; Odamızca, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulunularak gemi acentelik hizmetleri (kabotaj seferi yapan gemilere verilen gemi acentelik hizmetleri hariç olmak üzere), gemilere verilen gümrüksüz satış hizmetleri ile yabancı bayraklı gemilere verilen kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinden elde edilen kazançların döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamına alınması talep edilmiştir. Bu talebimiz, TCMB Sermaye Hareketleri Genelgesi’nde yapılan değişiklik ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın 17.ve 17/A kapsamında gerçekleştirilecek döviz kredisi kullanımlarında döviz geliri olarak kabul edilmiştir.

 

Üçüncü husus; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan,  "Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Hakkında Yönetmelik" 08.01.2020 tarih ve 31002 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 31/12/2018 tarihli "Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği" ise yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Dördüncü konu ise; Odamızca, yapılan girişimler sonucunda 02.01.2019 tarihli mükerrer Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Kararı  "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" yayınlanmış, bahse konu Kararda su ürünleri toptan satışı yerlerinde balık teslimleri  yüzde 1 KDV kapsamına alınması sağlanmıştır.

 

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi